Lamell - et naturlig valg
Lamellgulv er av tre, og består som regel av tre lag som er limt sammen. De er meget formstabile og et sikkert valg oppå gulvvarme. Det øverste slitelaget er alltid av tre - i en god kvalitet.
Når et gammelt tregulv trenger renovering, så er det blitt vanlig at man legger et nytt, tynt gulv oppå det gamle. Det er en enkel og billig snarvei til et nytt gulv.
Lamellgulv er så tynt at det ofte kan legges oppå, uten at det blir nødvendig med tilpassing av dører og terskler. Gulvene fås ned i tykkelser på 12-14 mm.
Oppbyggingen
Et lamellgulv består normalt av tre lag, som er limt sammen. Det øverste slitelaget er av massivt tre i god kvalitet. Dette laget er 2,5 til 8 mm tykt. Jo tykkere dette laget er, dess flere ganger kan du slipe gulvet, hvis det skulle bli nødvendig. Det øverste laget av tre kan være oppdelt i staver, eller det kan bestå av ett stykke, alt ettersom lamellgulvet skal ligne et heltre parkettgulv eller et plankegulv. Mellomlaget består ofte av et platemateriale, for eksempel sponplate, kryssfiner eller MDF. Men det kan også være lameller av hardtre eller nåletre, der åreretningen er lagt på tvers av slitelaget. Oppbygningen med flere lag gjør at lamellgulvet blir formstabilt, det er velegnet sammen med gulvvarme.
Det underste laget (bærelaget) er i de fleste tilfeller nåletre, som har årringene vendt samme vei som det øverste laget. Lamellbredder finnes fremdeles med vanlig not og fjær på alle fire sider, men klikksystemene blir mer og mer utbredt. Klikksystemet gir relativt tette skjøter. Derfor kan gulvene legges uten å bruke lim, men de må vaskes med hardt opp-vridd klut.
Bruksområde
Du kan legge lamellgulv i alle boligens rom, bortsett fra våtrom. Men du bør velge tresort og overflate som passer til den belastningen gulvet skal kunne tåle. Til vanlige oppholdsrom kan du velge mellom myke tretyper som ask og furu, men til entré og andre rom med stor belastning er det en fordel å velge en hardere type som eik, bøk, valnøtt eller teak. Om overflaten skal behandles med olje, såpe eller lakk, avhenger av hvor mye vedlikehold du er innstilt på å bedrive.
Konklusjon:
Til oppholdsrom som stue og soverom gir lamellgulvets ekte treverk en ”varmere” følelse og god komfort.
Laminat - et slitesterkt alternativ
Laminatgulv er ekstra tynne - helt ned til 6 mm tykkelse. De fleste gulv har en overflate som ligner tre. I virkeligheten består slitelaget av hardt presset papir eller papirmasse.
Laminatgulvet kalles ofte et kunstprodukt på grunn av den harde overflaten, som ofte skal forsøke å se ut som tre. Men det er ikke helt riktig. Den sterke, harde overflaten er enten framstilt av mange lag brunt papir, som limes og presses sammen, eller av hardt presset papirmasse blandet med harpiks. Det øverste laget er alltid et papirlag med det mønsteret du ser, nesten akkurat som et laminert bilde. I byggmarkedene bugner hyllene av forskjellige laminatgulv. Det finnes tre gode forklaringer på dette: prisen, tykkelsen og slitestyrken. Laminatgulv fås helt ned til 6 mm tykkelse. Derfor kan det legges på de fleste gulv, uten tilpassing ved dørene. Og den harde overflaten gir et slitesterkt gulv, som ikke krever annet vedlikehold enn vanlig rengjøring.
Oppbyggingen
Under laminatgulvets mønstrede overflate er kjernematerialet, som normalt består av en trebasert plate, eksempelvis HDF, MDF eller sponplate.
For å unngå at de tynne platene slår seg, limes det et lag fibermateriale, tilsvarende oversiden, også på baksiden. De fleste laminatgulv legges på et lag skumplast, ullpapp eller lignende. Men det finnes også gulv som har et ekstra lag med støtdempende materiale på baksiden. Det øker gangkomforten og minsker de harde romlydene og det ganske høye trinnlyd-nivået betraktelig. I dag skjøtes nesten alle laminatgulv med et klikksystem. I teorien er det lett å skjøte. I praksis kan det være såpass trøblete at mange faktisk velger å fjerne klikkskjøtene i endene, og heller lime disse sammen.
Bruksområde
Laminatgulv er praktisk. Til gjengjeld har gulvet en markant trinnlyd. I prinsippet kan gulvet legges i alle boligens rom, bortsett fra baderommet. Men den harde overflaten gir en del romklang og kan virke kald. Derfor velger de fleste å begrense bruken til gulv hvor det er stor slitasje, f.eks. på gangarealer, i vaskerom eller i kjelleren.
Konklusjon:
I kjelleren og entreen er laminat et opplagt valg. Da får du et sterkt gulv, som er lett å holde pent.