Duellen: linoleum vs. vinyl

Hvilket gulvbelegg er det beste?

Linoleum - levende og miljøbevisst

Linoleum som gulvbelegg fremstilles ved å blande en rekke naturlige materialer, som vi ikke går tomme for. Til fordel for både miljøet og inneklimaet.

Fordeler

  • Bedre inneklima enn vinyl
  • Reparerer seg selv
  • Fremstillet av naturlige materialer
  • Meget enkelt å vedlikeholde
  • Fås også som fliser, som er enklere å håndtere

Ulemper

  • Linoleum i metervare er relativt stivt; det gjør legging vanskelig
  • Uegnet til våtrom
  • Krever veldig plant underlag

Ut over å være slitesterkt er linoleum også behagelig å gå på og enkelt å vedlikeholde. Linoleum, som har fått sitt navn fra linoljen, har eksistert siden midten av 1800-tallet. Linoljen, som fremstilles av linfrø og harpiks som utvinnes uten å felle trærne, er hovedingrediensene i linoleum. I den linoleumen som brukes til gulv er det også blandet inn kalkmel og tremel, som er restprodukter fra treindustrien. Linoleum er gjennomfarget med naturlige organiske fargepigmenter, som ikke skader naturen. Det hele forsterkes med et nett av jute, som er fremstilt av naturlige plantefibre.

Som vinylen krever linoleumen et helt plant underlag. Ofte er det nødvendig å forberede underlaget grundig. Det kan være med gulvsparkelmasse eller et lag av glatte plater med tette skjøter. Hull, kanter og sprekker i underlaget vil bli synlige på overflaten etter kort tid når linoleumen har satt seg.

Gulvet krever håndlag

Linoleum fås vanligvis i to meter brede lengder, og de store delene kan være vanskelige å jobbe med. Selv om materialet er bøyelig kan det lett knekke, og det krever godt håndlag å skjære til belegget ved rør og andre hindringer.

Å legge linoleum i lengder er derfor ikke den enkleste gjør det selv-oppgaven.

På små gulv kan linoleumen ligge løst, men det beste resultatet oppnås ved å lime belegget fast til underlaget. Eventuelle skjøter kan sveises med tråd for å gjøre belegget tett, men dette kan du ikke gjøre selv. Hvis du velger å lime fast gulvet, kan du i de fleste tilfeller bare legge skjøtene tett sammen, slik at du unngår sveising.

Det er også mulig å få tak i linoleum som fliser, men disse må limes. Til gjengjeld er flisene enklere å håndtere for gjør det selv-eren, enn den i lengder.

Linoleum har den fordelen at det kan ”flyte sammen”, og vil etter hvert tette seg selv i skjøtene, slik at de blir helt tette og mindre synlige. Det betyr også at linoleumen kan reparere seg selv ved små hakk, sprekker og riper.

Konklusjon

Linoleum er bra for inneklimaet, enkelt å rengjøre og kan brukes i alle rom, bortsett fra våtrom. Regn med at linoleum i metervare koster fra 200-300

Vinyl - det enkleste gulvet

Vinyl er et kunstprodukt, som gir deg et mykt, slitesterkt og tett gulv, som også kan brukes på baderommet. Det er enkelt å montere og fås i et utall av farger og mønstre.

Fordeler

  • Bredt utvalg av farger og mønstre
  • Fås i bredder opp til 4 meter; det gir raskere montering
  • Kan monteres uten liming
  • Mykt og bøyelig

Ulemper

  • Inneholder pvc med mykgjørere
  • Misfarges lett av andre materialer
  • Skader er permanente
  • Synlige skjøter

Det mest vanlige vinylbelegget er bygget opp av flere lag pvc med forskjellige egenskaper, som til sammen gir et belegg som er sterkt, men også mykt og behagelig. Vinylen finnes i et utall farger og mønstre, og du kan få design som ligner på tre, fliser og andre ”naturlige” gulvtyper.

Enkelt å legge

Vinyl er enkelt å legge, og i mindre rom kan du i tillegg la være å lime og kun legge det løst oppå det eksisterende gulvet, nærmest som et gulvteppe.

Vinylen finnes i bredder på opptil fire meter, og skal det skjøtes flere lengder så klarer det seg med dobbeltsidig teip. Teipen skal være av en type, som ikke avgir kjemiske stoffer, som kan mykgjøre vinylen, og det er smart å spørre leverandøren om råd. Det samme gjelder limet, når gulvbelegget hellimes til underlaget. Ovenfra tettes skjøtene enten ved sveising med tråd, som må utføres av en håndverker, eller ved å bruke sveisevæske i skjøtene, som ”limer” vinylen sammen. Det kalles kaldsveising, og det kan du utføre selv.

Når det gjelder våtrom, brukes en type vinyl som kalles homogen vinyl, men den skal alltid legges og sveises av profesjonelle. Pvc, som vinyl består av, har i mange år vært mistenkt for å kunne gi inneklima-problemer. Mykgjørere i pvc-en mistenkes blant annet for å være allergifremkallende og hormonforstyrrende. Det har ført til at produsentene har utviklet vinylgulv med nye og ikke fullt så problematiske mykgjørere.

Du skal også være oppmerksom på at pvc-gulv, når de kasseres, ikke skal kastes med annet søppel, men må leveres på gjenbruksstasjonen.

Vedlikehold

Boligvinyl rengjøres med helt nøytralt vaskemiddel uten såpe og andre filmoppbyggende produkter. Belegget er forsynt med en overflate av polyuretan, som er slitesterkt. Såpe vil få gulvet til å fremstå som fett.

Konklusjon

Vinylgulvet er lett å jobbe med og er velegnet til entreen, kjøkkenet og hjemmets vann- og fuktbelastede rom. Prisen er fra 100 kroner per kvadratmeter, og oppover. Dyrest for våtrom

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Materialer