Duellen: Takstein av leire vs.Takstein av betong

Skal taket skiftesut med takstein avleire eller taksteinav betong?

Takstein av leire

Takstein av leire har dekket husene våre i årtusener og patinerer vakkert. De holder som regel mer enn 100 år - og fås i mange former og farger.

Takstein av brent leire er det klassiske og langtidsholdbare takmaterialet som har prydet norske tak i flere århundrer. Mange av taksteinene som ble eltet, formet, tørket og brent for et par århundrer siden, ligger fremdeles på hustak eller kan kjøpes på nettet og gjenbruksbutikker.

Opprinnelig ble taksteinene produsert på små teglverk av den leirtypen som kunne graves opp lokalt.

Farger og overflater

Det finnes mange ulike typer leire, og hver type gir sin farge. Fargen kan også endres ved å heve eller senke temperaturen mens leiren brennes. Den mest brukte fargen er rød, men taksteinene kan også være brune, gule eller sorte. Dessuten finnes det glaserte steiner i alle tenkelige farger. Glasuren gjør det ekstra vanskelig for mose og alger å få feste.

Leggeteknikk

Nesten alle taksteiner av leire krever at det også legges et undertak - med noen få takstein med fals som eneste unntak.

Fordi taksteinene er brente, kan det være små forskjeller på størrelsen. De kan derfor være en anelse skjeve. Det gjelder spesielt vingetakstein, mens fal-stakstein er mer målsikre.
Siden takstein av leire også er en del mindre enn betong takstein, må du legge flere steiner. Derfor tar det lengre tid å legge teglsteiner enn å legge et tak av betongtakstein. Taksteinene festes til lekter med klips som passer til nettopp den typen stein du har kjøpt.

Prisnivå

Takstein av leire er 30-50 prosent dyrere enn betongstein. Men utgiftene til takstein er ofte en mindre del av prisen - det er lønn, bortkjøring og reparasjoner som koster mest. Ved et tak på 140 kvadratmeter vil det være cirka 20.000 kroner dyrere å velge røde teglstein fremfor betongstein. Og det er under 10 prosent av summen for det nye taket - uten isolering, nedløp, takrenner osv.

Konklusjon

Takstein av leire holder lenge og er verdt pengene når taket igjen skal renoveres. Siden de ikke er mye dyrere enn beton g-takstein, kan du trygt la utseendet avgjøre valg et ditt.

Takstein av betong

Betongtakstein er det moderne alternativet til takstein av leire. Betongtakstein er billigere, overflaten er mer jevn og de er raske å legge.

I dag legges det flere kvadratmeter tak med betongtakstein enn med takstein av leire i Norge. Og det er særlig på nye bygg at valget ofte faller på takstein av betong.

Historisk daterer takstein av betong seg tilbake til midten av 1800-tallet, hvor produsentene i Mellom-Europa hadde vanskelig for holde tritt med behovet for takstein av leire. Derfor utviklet de rimeligere steiner av betong, som ikke skal brennes og dermed blir helt like.

Farger og overflater

Betongtakstein fås i mange farger, men de fleste taksteiner har samme form. Overflaten falmer og patinerer raskere enn teglstein, og det har lettere for å gro mose og alger på tak med betongstein.

Steinene som er overflatebehandlet holder farven lenger, og de angripes ikke så raskt av mose og alger. En spesiell type, ClimaLife, har dessuten kjemiske egenskaper som gjør at steinen kan rense luften rett over takflaten.

Leggeteknikk

Betongtakstein legges normalt på et undertak og festes til vannrette lekter. Det finnes takstein med tetningslister som forhindrer at fokksnø og slagregn kan trenge inn. Disse taksteinene gir ekstra god beskyttelse av taket ditt. Siden betongtakstein er større og helt like, er de raskere å legge enn takstein av leire. Dels er det færre steiner å legge og feste, og dels er det enklere å legge betong taksteinene i jevne rekker.

Til gjengjeld må takkonstruksjonen være helt rett. Skjevheter i sperrer eller undertak vil bli mer synlige på det ferdige taket i en veldig jevn takflate, enn i teglsteinenes mer levende flate.

Konklusjon

På et nybygg er det opplagt å velge betongtakstein - spesielt hvis du skal leie håndverkere. Steinene er nemlig både billigere og raskere å legge.

Men skal du legge taket selv, er den økonomiske fordelen begrenset. Betongtakstein holder kortere, og brukte tegl er dessuten verdt mer. Du kan derfor trygt la utseendet avgjøre valget. Og velger du ClimaLife, får du en varig luftrenser med på kjøpet. ClimaLife er ikke lansert i Norge ennå, men det kan kjøpes direkte fra lager i Trelleborg i Sverige.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Materialer