De beste tømrertipsene om gips

Gips er smart, fordi det er raskt å kutte og enkelt å montere. Vi gir deg tømrerens beste tips, slik at du kan sette opp gips på rekordtid.

Hvis det ikke er like enkelt å lage gipsvegger og gipstak som du forventet, er det garantert fordi du ikke kjenner disse triksene. Ved hjelp av enkle, men veldig nyttige metoder, kan du bli en fullblods gipshai.

Gips er et mye brukt materiale, fordi det kan tilpasses stort sett alle skjeve, buede og skrå flater. Du trenger heller ikke å bruke særlig mye mer enn en tommestokk og en skarp hobbykniv for å komme i mål med gipsplater.

Les med her, og gjør ditt neste gipsprosjekt mye morsommere.

Fakta om spikerslag

Hvis du skal lage en himlig av gipsplater, bør spikerslagene sitte med en senteravstand på 30 cm. Platene er tunge og kan begynne å henge med større avstand. Hvis du skal lage en vegg, kan du bruke større senteravstand, men fordi gips er sårbart, bør du bruke 45 cm.

Vi anbefaler alltid to lag gips – både på vegger og i tak. Det er bra i forhold til både brann og støy.

Når du setter opp spikerslagene skal du ta høyde for at sparkelkanten skal skjæres av på platene mot veggene.

Hvis ikke sparkelkantene skjæres av i det første laget når du legger to lag, risikerer du at den ytterste kanten på platene i det andre laget knekker når du skrur.

Fjerner du ikke sparkelkanten i andre lag, blir du uvenner med maleren. Da er det nemlig vanskelig å lage en pen avslutning mot hjørnet. Det er når du plasserer det første bordet du må tenke deg om, slik at du får skrufast underlag i plateskjøtene.

A. Dampsperre

B. Spikerslag

C. Hel gipsplate

D. Gipsplate med fjernet sparkelkant

E. Vegg

F. Sett opp det første spikerslaget. Det skal være 90 cm fra veggen til ytterkanten på dette bordet, som er 10 cm bredt. Da ender en gipsplate på 90 cm midt på bordet når sparkelkanten er skåret av. Mål deretter tilbake fra bordet. Hvis det er et tak, skal det være et spikerslag for hver 30 cm.

G. Merk opp spikerslaget. Slå en krittstrek midt på spikerslaget. Begynn med å montere de hele platene ut fra krittstreken, og lag platene som skal skjæres til mot veggene til slutt.

H. Strek opp til spikerslaget. Bordet skal plasseres etter en krittsnor eller en laser, slik at det er helt rett. Deretter kan du måle tilbake fra styrebordet. Spikerslagene skal sitte med en senteravstand på 30 cm.

I. Forsterk underlaget. Underlaget kan forsterkes i sammenføyningene med båndstål eller spikerslag på tvers.

J. Merk opp på gipsen. Lag en krittstrek på det første gipslaget, som det andre laget gips kan settes etter.

Tømrerens gipstriks

Strek opp

Det er smart å merke opp til spikerslaget når du setter i gang med en ny gipsplate.

Oppstrekingen til skruerekkene klares ved å holde tommestokken på riktig mål ved sparkelkanten, samtidig som blyanten trekkes sammen med enden på tommestokken.

Hvis gipsplaten er 90 cm bred, og du skal lage himling, skal det strekes opp 30 og 60 cm fra kanten av platen.

Skjær gipsen

Når det gjelder vanlig gips, kommer du langt med en standard hobbykniv. Det finnes mange spesialkniver, som er beregnet til å skjære i gips, men det er ikke nødvendig. Det viktigste er at bladet på kniven alltid er skarpt.

Kniven kan brukes sammen med tommestokken på samme måte som blyanten. Ved å trekke kniven sammen med enden på tommestokken, kan du lage et helt nøyaktig snitt.

Når snittet har brutt gipsplatens papiroverflate, kan kanten enkelt brekkes av.

Skjær av gipskanten ved å trekke kniven gjennom papirlaget på baksiden. Da unngår du at papiret fliser seg opp.

Fas kanten

Selv om snittet på platen er helt rett, så etterlates den avbrukkede platekanten ujevn. Derfor er det nødvendig at du retter opp kanten før montering. Vi gjør det med en helt vanlig hobbykniv.

Platen rettes opp ved å trekke kniven mot deg langs platekanten. Det er viktig at du skjærer nedenfra for å få skarpest mulig kant. Bruk papirkanten som rettesnor.

Hvis du skjærer litt skrått, er du sikker på at platen sitter helt tett mot de tilstøtende flatene når den skal monteres.

Lag en sparkelkant

Sparkelkanten er en fordypning i platen som sikrer at det er plass til et lag sparkelmasse på 2-4 mm. De fleste plater leveres fra produsenten med sparkelkanter bare på platens langsgående sider. I eventuelle endeskjøter må du da selv lage plass til sparkelmassen.

I endeskjøter på platene skal det lages en liten fas, slik at det er plass til sparkelmasse. Det gjøres på frihånd og krever litt øvelse å lage jevnt. Det viktigste er at du avfaser ovenfra. Fasen skal være cirka 3 x 3 mm.

Hvis du avfaser nedenfra, fliser papiret seg opp. Da blir det vanskeligere å sparkle skjøten pen.

Verktøy

Du kan gjøre stort sett alt gipsarbeid ved hjelp av en tommestokk og en skarp hobbykniv. Når det er sagt, så finnes det en rekke verktøy som er nyttige hjelpemiddel hvis du står foran en større gipsjobb.

1: Gipsvinkel. Med en stor vinkel, kan du gjøre gipsjobben raskere og mer nøyaktig.

2: Gipsplatesag. Den lille spisse sagen er perfekt til å lage små justeringer i gipsen med.

3: Koppbor. Et nødvendig verktøy hvis du skal bore ut til lampeuttak, spotlys eller noe helt annet.

4: Gipshøvel. Et glimrende verktøy til å rette opp de avbrukkede kantene med.

5: Skruer. Det finnes en gipsskrue til alle formål, skruer til fibergips, til underlag av tre, til underlag av stål og så videre. Det første du skal forsikre deg om, er at skruene har riktig lengde. Er skruen for kort, sitter ikke platene ordentlig fast. Er de for lange, kan du risikere å gjennomhulle dampsperren du nøysomt har satt opp på undersiden.

Eksempel: Er spikerslaget 21 mm, og gipsplaten 12,5 mm, skal skruen til første lag være 30 mm, og skruen til andre lag 45 mm.

    Akkurat nå leser andre ...