Spar en formue med gjenbruksmaterialer

Det er minst tre gode grunner til at gjenbruk har gått fra å være fornuftig til å bli smart. Du sparer penger, miljøet skånes, og kvaliteten er bra.

Gjenbruk er sunn fornuft. Men det er også mye mer enn det. Gjenbruk er morsomt, når du kommer over det helt riktige vinduet og bare blir nødt til å bygge noe med det. Eller du mangler en dør til verandaen, og ikke vil ofre en formue på å få en snekker til å lage den, slik at den passer huset ditt.

Her får du tak i gjenbruksmaterialer

Det er penger å spare på gjenbruk av bygningsmaterialer, og det er flere steder du kan få fatt i dem. Du kan stikke innom den nærmeste gjenvinningsstasjonen og spørre om de kan hjelpe deg. I tillegg kan du også være heldig og finne noe hos entreprenører som renoverer hus.

Størst mulighet for å finne noe, har du ved å følge med på finn.no. Privatpersoner som renoverer hus, er ofte glad for at noen henter vinduer og dører de skal bytte ut – og ofte kan du gjøre et kupp.

Dører - utvendig og innvendig

Skal du skifte en dør, og vil ha noe annet enn en standard pappdør til noen hundrelapper, kan du ofte med stort hell gå på jakt etter en brukt dør. Let på internett og hos gjenbruksfirmaer.

Når du finner en brukt dør, skal du huske å sjekke den i bunnen. Det er der det er størst risiko for nedbryting. Sjekk også at døren ikke er skjev eller har vridd seg. Skal du finne en dør som passer i et eksisterende dørhull, må du måle selve døren (dørbladet) som du vil bytte ut. Det er også en god ide å fjerne den gamle karmen, så du kan komme til for å måle hullet som den nye karmen skal inn i.

YTTERDØR MED KARM

Fra et hus fra 1950-tallet

DOBBELTDØRER MED KARM

Et herskapshus ble revet, og mange dører med karm ble solgt fra det.

FRANSKE DØRER I TEAK UTEN KARM

Omkring år 1900. Fra et gammelt hotell.

Bygg din egen dørkarm

Du skal være heldig, hvis du kan finne en gammel dør som passer inn i den eksisterende karmen. Så prøv først og fremst å finne en dør med karm.

Men skulle du falle for en fantastisk dør uten karm, så kan det også løses. Kjøp døren, ta den med hjem, og lag din egen dørkarm. Det er faktisk ikke så vanskelig.

En dørkarm består av fire planker med en bred fals, som døren passer i.

Dørhåndtak

Har du et gammelt hus, og du gjerne vil holde stilen helt ned på detaljnivå, kan du gå på jakt etter små ting som for eksempel dørhåndtak.

Også her er det mye å finne, og det beste stedet å starte jakten er på nettet, for eksempel på finn.no. Du trenger ikke like håndtak overalt, men sørg for å bruke like håndtak i samme rom, ellers kan det se rotete ut.

SPISSGREP MED MESSINGHALS

Tre og messing eller støpejern er perfekt til et gammelt hus.

TERRASSEDØRGREP

En fin gammel terrasse dør kaller på et fint håndtak, ikke et moderne alu-grep.

ART DECO

Liker du en moderne, stram stil, så er art deco fantastisk.

Bjelker og planker

Hvis du er heldig og får tak i gamle eikeplanker, kan du lage deg et rustikt langbord til stua eller kjøkkenet. Det er mer sjel i et bord av 100 år gamle eikeplanker, enn i et bord laget av nytt treverk.

I tillegg holder gammelt tre bedre. Det som har holdt i 100 år, holder sikkert de neste 100 også. Samtidig får du et bord med karakter, som gir noe ekstra til stua.

Leter du litt på nettet, og hører med forskjellige lauvtresagbruk, kan du finne mye morsomt. Til slutt kan du glede deg over at et ”nytt” bord av gamle planker koster flere tusen mer enn du har betalt.

PLANKEBORD

Fire planker og to bukker. Et lignende bord må du kanskje betale 15.000 kroner for hos en møbelbutikk.

Tregulv

Skal du lappe et gammelt gulv, fordi du har åpnet mellom to rom, eller du har flyttet en radiator, så duger det ikke å legge ned et nytt bord mellom alle de gamle. Da skal du kjøpe brukte gulvbord. De er forholdsvis lette å friske opp, men du er nødt til å finne noe som passer med det gamle gulvet, for det er stor forskjell på både mål og farger. Til gjengjeld er det verdt besværet, når du har lappet gulvet og ingen kan se det etterpå.

Har du tenkt å legge et parkettgulv, eller annet tregulv, som ikke skal se for nytt ut i et gammelt hus, kan du også gå på jakt etter brukt. Regn med å kjøpe en god del mer enn du trenger. Gulvbord som er brutt opp, er ofte gått i stykker.

FISKEBEINSPARKETT

Med litt sliping og litt lakk, blir denne parketten som ny igjen.

Heller og stein

Skal du bruke noen få heller på terrassen, kan du ofte ta en runde i nabolaget. Mange har tatt opp gamle betong-eller steinheller, som ligger stablet i år etter år. Spør du pent, er eieren ofte glad for at du fjerner dem. Følger du med på ”Gis bort” på finn.no, finner du helt sikkert også noen som vil bli kvitt noen gamle betongheller.

Brostein er vanskeligere å finne gratis, og brukte brostein kan også være dyrere enn nye. Er de flere hundre år gamle, og slitt glatte på oversiden, blir de enormt flotte på en terrasse eller i en innkjørsel.

Blander du brostein med naturstein og betongheller, kan du få en terrasse med liv og fargespill, samtidig som du har plane flater å sette stoler og bord på. Til det er ikke brostein og naturstein særlig praktiske.

Du finner gamle brostein hos både privatpersoner og firmaer som spesialiserer seg på brukte steinproduk-ter. Vi har sett priser fra to kroner stykket, og oppover. Det gjør at du kan få en flott brosteinsbelegning til en relativt rimelig pris. Hvis du blander stein i farger, over-flate og størrelser, kan du også kjøpe flere småpartier og få en unik belegning til en overkommelig pris.

MARKTEGL

Du kan være heldig å finne brukte marktegl, som her. Da får du en belegning med ferdig patina.

BROSTEIN

Her er brostein blandet med naturstein og betongheller.

Vinduer

Det er mange gode grunner til å kjøpe brukte vinduer. Gamle trevinduer, som har holdt i 100 år uten å råtne, holder fint ytterligere 100 år, hvis du behandler dem riktig. Vinduer som blir skiftet ut fordi eieren bare ønsker å gi huset sitt en ny stil, kan fint være i tipp topp stand.

Skal du kun bruke ett enkelt vindu, og det ikke er så viktig med nøyaktige mål, har du flere muligheter. Du kan kjøre innom den lokale gjenvinnings-stasjonen og spørre om de har noe du kan bruke. Mange steder er de veldig behjelpelige med det. Det finnes også små firmaer som spesialiserer seg på å kjøpe og selge brukte vinduer og dører. Men også her finner du flest muligheter med et søk på finn.no. I skrivende stund ga et søk på vindu 6270 treffunder ”Torget - til salgs”.

Prisene varierer mye, og privatpersoner som pusser opp huset sitt er ofte glad for at det kommer noen og henter de gamle vinduene deres. De kan du derfor ofte få billig - kanskje gratis. Følg med, du kan gjøre et kupp.

BUET SPROSSEVINDU
Kunne vært et fantastisk vindu i en utestue eller et orangeri/drivhus.

BUET SPROSSEVINDU
Perfekt til en skillevegg. Rester fra et nedrevet bedehus.

SPROSSEVINDU
Fra renovering av et gammelt sykehus. Alle vinduene var med varevinduer.

Bygg et drivhus av gjenbruksvinduer

Du kan bygge et helt orangeri av gjenbruksvinduer, men du kan også begynne med et lite vegghengt drivhus til altanen eller terrassen. Det tar kun et par timer å lage, og det smarte med denne modellen, er at dørene holdes lukket fordi de er skrå. Målene tilpasser du etter vinduene du har, deretter er det bare å finne sagen. Husk å male til slutt. Gamle vinduer skal males for å holde 100 år til.

Minidrivhus til terrassen. Perfekt til forspiring av plantene.

SÅ ENKELT ER DRIVHUSET

Fire bord holdes sammen av tre lister. De deles på skrå, til drivhusets to sider. Lengden A tilsvarer høyden på vinduet. På baksiden skrus lekter eller bord inn i hakkene B.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Materialer