Her skal du bruke spesialteip

Opphenging, lapping, reparasjon. Du kan ikke fikse alt med én type teip. Men det finnes en teip til nesten alt. Noe sitter veldig permanent, noe er magnetisk, og atter annet fjernes helt enkelt. Få oversikten her.

Med riktig teip kan du løse de fleste spesialoppgaver, for eksempel feste sprosser på en stor rute.

Med riktig teip kan du løse de fleste spesialoppgaver, for eksempel feste sprosser på en stor rute.

Hva brukes spesialteip til?

OPPHENGING

Teip er smart på badet, der det er en fordel med så få gjennombrytinger av våtromssikringen som mulig. Her er det opplagt å montere knagger, speil og andre ting med teip.

REPARASJON

Forskjellige nyere typer teip er så effektive at de kan fikse et knekt rive- eller spadeskaft, eller andre lignende skader som krever en veldig solid reparasjon.

LAPPING

Et hull i et vannrør kan lappes med selvvulkaniserende teip, mens hullet i takrennen fikses med butylteip. Den ene typen smelter sammen og blir hard, den andre forblir myk og klebrig.

Hvordan brukes spesialteip?

De fleste teiptyper krever at du starter med en grundig rensing av det du vil sette teipen på, og at flatene er helt tørre. Unntaket til sistnevnte er naturligvis undervannsteipen.

Butylteipen er så tykk og myk at den hefter på alt, og den selvvulkaniserende teipen, som legges i 3-4 lag, trekker seg sammen rundt selv skitne emner.

Det avhenger litt av emnet om du setter fast teipen på det først, eller på flaten det skal sitte på. Gjelder det et speil på badet eller en liten knagg det samme stedet, vil det være naturlig å utstyre emnene med teip først, mens det vil være litt vanskelig å gjøre det samme med vegg til vegg-teppet. Her skal teipen på gulvet først, én kant om gangen.

Varianter av spesialteip

SKUMTEIP

En dobbeltklebende teip som er laget av et rivesterkt, mykt skumma­ teriale. Ideelt til festing av ting på fliser og andre glatte flater. Ifølge produsentene kan teipen bære 10 kg per 10 cm teip, men de anbefaler likevel maksimalt 6 kg.

MAGNETTEIP

Skal du sette opp rammer til myggnetting, kan magnetteip være virkelig smart, fordi den fås i hvit så den ikke synes så tydelig. Men den er også fin til oppheng av lettere verktøy i verkstedet og til huskelappene på kjøleskapet.

TEPPETEIP

Kraftig lerretsteip med sterkt klebende sider. Holder små og store tepper effektivt fast til gulvet. En enkelt ulempe har den dog: Denne teiptypen er vanskelig å fjerne hvis teppet skal av.

SELVVULKANISERENDE TEIP

En teip som smelter sammen når den strekkes og vikles rundt reparasjons­ stedet. Klarer trykk opptil 12 bar og temperaturer mellom ­60° og +260° C.

BUTYL-/BITUMENTEIP

Denne typen teip brukes mest som tetningsmiddel til for eksempel takrenner, men den bru­ kes også når takfotbeslaget skal limes fast til undertaket. Teipen tørker aldri helt og forblir dermed fleksibel.

MONTERINGSTEIP

En dobbeltklebende, tykk og helt gjennomsiktig teip, som er ut­ merket hvis du skal henge opp småting på en helt glatt flate, for eksempel sprosser på et vindu. Ifølge produentene kan 30 cm teip bære 1 kg.

UNDERVANNSTEIP

10 cm bred teip som blant annet kan brukes til å tette bar­ nas hagebasseng med. Teipen er sterk, og fordi den kan brukes under vann, er det ingen grunn til å tømme og tørke bassenget før du reparerer. Kjøpes på nettet.

FIBERFIX

En glassfiberarmert teip som skal vætes før bruk. Den herder opp og blir sterkere enn stål. Kan brukes til bilens eksosanlegg, et knekt riveskaft og mye annet som skal tåle hard belastning. Tåler ned til -45° og opp til +150°.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Materialer