Slik bruker du komposittbord

Komposittbord er laget av gjenbruksplast og trefibre (eventuelt også gjenbruk). Den store fordelen med komposittbord, er at de ikke skal males eller oljes, og vedlikeholdet er minimalt. De skal bare rengjøres med jevne mellomrom.

Kompositt terrassebord: Slik bruker du komposittbord

Kompositt terrassebord er enkle å jobbe med. Du kan bruke samme verktøy som du bruker når du jobber med tre.

HVA BRUKES KOMPOSITTBORD TIL?

TERRASSER OG TRAPPER
Komposittbord brukes primært når vi vil lage en ”treterrasse”. Når terrassen er ferdig, skal den aldri oljes eller males – den skal kun rengjøres.

LEVEGG OG BEHOLDERE
Det finnes ferdige byggesett, slik at du for eksempel kan lage en kompostbeholder eller en levegg. Både stolper og bord er laget av kompositt.

PLANTEKASSER OG HØYBED
Komposittbord kan også brukes hvis du vil lage en plantekasse, en drivbenk eller et høybed. Plantekasser finnes også som ferdige byggesett.

HVORDAN BRUKES KOMPOSITTBORD?

Komposittbord skjæres til på samme måte som bord av tre. Du kan med andre ord skjære og bore med det verktøyet du ellers bruker.

Kompositt terrassebord: Hvordan brukes komposittbord

Kompositt terrassebord: Hvordan brukes komposittbord

De fleste bord skrus fast med spesielle beslag, som kjøpes sammen med bordene. Hvis du vil beregne prisen per kvadratmeter før du bygger, er det derfor viktig at du regner inn beslagene – samt endestykker og dekkbord.

Kompositt terrassebord: Hvordan brukes kompositt terrassebord

Kompositt terrassebord: Hvordan brukes kompositt terrassebord

Når du er ferdig med å bygge, kommer belønningen. Bordene trenger ingen etterbehandling, og vedlikeholdet kan nesten ikke bli enklere. Du skal bare rense bordene for alger og skitt ved behov. Men du skal ikke bruke høytrykksspyler, for det tåler ikke overflaten.

VARIANTER AV KOMPOSITTBORD

MASSIVE BORD
Massive bord av kompositt skrus normalt fast uten bruk av spesielle beslag. Skruene bør kunne undersenkes. Overflaten kan være med eller uten riller. Sjekk at bordene faktisk tåler frost.

HUL KJERNE, RILLET OVERFLATE
Komposittbord med hul kjerne fås med brede eller smalle riller i overflaten. Noen bord har smale riller på én side og brede riller på den andre. Disse bordene skrus alltid fast med spesielle beslag.

HUL KJERNE, TREETTERLIGNING
Komposittbord finnes også med en overflate som ligner tre uten kvister. Tips: Hvis du borer hull på undersiden av bord med hul kjerne, kan fukt som trenger inn i hulrommet ventileres vekk.

VIKTIG OM KOMPOSITT!

Komposittbord utvider seg og trekker seg sammen. Det skal du ta høyde for hvis du for eksempel vil bygge en terrasse helt inntil huset. Regn med at et bord på tre meter vil bevege seg opptil 1 cm.

SPESIELT MED KOMPOSITT

Komposittbord vil særlig i de første to-tre månedene mistelitt av fargen. Hvor mye de vil blekne, kan du som regel sjekke på produsentenshjemmesider. 6-8 prosent lysere er vanlig. Jo høyere tallet er, desto dårligere plastkvalitet er blitt brukt.

TILBEHØR TIL KOMPOSITTBORD

MONTERINGSBESLAG
Klips og monteringsbeslag bør alltid kjøpes samme sted som du kjøper komposittbordene, fordi utformingen kan variere fra produsenttil produsent.

ENDESTYKKER
Til alle komposittbord med hul kjerne brukes endestykker, som dels gir en penereavslutning, og dels tetter mot skitt.

TILFARERE OG STOLPER
Konstruksjonen under terrassen kan også lages av komposittmaterialer. Det finnes både tilfarere og stolper i mange forskjellige farger.

DEKKBORD
Dekkbord gir terrassen en flottere finish. Utformingen kan variere mye fra produsent til produsent, så de bør også kjøpes sammen med terrassebordene.

DIMENSJONER

De flestekomposittbord er 25 mm tykke, men de fås i mange dimensjoner. De mest vanlige dimensjonene er:

 • 25 x 150 mm (hul kjerne)
 • 25 x 200 mm (hul kjerne)
 • 28 x 195 mm (massiv)

Komposittbord fås blant annet i disse lengdene :

 • 2,2 meter
 • 3,8 meter
 • 4 meter
 • 4,2 meter
 • 4,8 meter
 • 5,8 meter
 • 6 meter

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Materialer