STERKT: Laminatplaters harde overflate lages av lim og mange lag med papir eller papp, som presses sammen under ekstremt høyt trykk og varme.

STERKT: Laminatplaters harde overflate lages av lim og mange lag med papir eller papp, som presses sammen under ekstremt høyt trykk og varme.

HVA BRUKES LAMINAT TIL?
Laminat - alt om laminat GULVLaminat er opplagt til gulv som har mye trafikk og stor slitasje, som i entreer, trapper og andre trafikkerte steder. Slitestyrken er høy, og vedlikeholdet lite.
Laminat - alt om laminatBENKEPLATERVil du ha en praktisk og sterk benkeplate til en fornuftig pris, så er laminat et opplagt valg til kjøkkenbenken. Det fås i utallige farger og mønstre
Laminat - alt om laminatHYLLER OG MØBLERLaminat er opplagt til hyller og skap. Det kan også være et godt alternativ som blomsterbrett i vinduet, hvis du vil ha noe som er mer solid enn en malt treplate.

HVORDAN JOBBER DU MED LAMINAT?

Jobben med laminatplater er langt på vei den samme som når du jobber med andre plater av tre. Men det er tungt å sage platene med en håndsag. Den harde overflaten krever en elektrisk sag, som med raske bevegelser og et fintannet blad kan spise seg gjennom materialet. Regn for øvrig med å slite ut flere blad, hvis du skal tilpasse mange plater.

I motsetning til de fleste andre treplater, bør du sage laminatplater fra undersiden med stikksagen. Et oppfliset snitt i det ytterste harde slitelaget er nemlig umulig å unngå, men det blir mindre oppflising med saging fra undersiden. Må du sage fra oversiden, kan du sette teip på platen der du skal lage snittet. Det reduserer oppflising av laminatet under sagingen.

VIKTIG OM LAMINAT!

Gulv av laminat gir en del trinnlyd og romklang. Det stiller krav til underlaget. Det finnes forskjellige typer skumplast og underlag til formålet. Det finnes også gulvbord med et ekstra lag støydempende materiale på baksiden.

SPESIELT MED LAMINAT

Uansett om kjernen er av hard trefiberplate (HDF) eller litt billigere sponplate, skal synlige sagsnitt forsegles – både av hensyn til utseendet, og for å unngå at fukt kan trenge inn. Du kan enten lakkere eller lime på en laminatstrimmel.

VARIANTER AV LAMINAT
Laminat - alt om laminat BENKEPLATELaminat til benkeplater finnes i en ”myk”, billig utgave, og i en dyrere, mer robust variant (høytrykkslaminat). Begge er opplagte til gjør det selv-arbeid, og fås i et hav av forskjellige farger og mønstre
Laminat - alt om laminatGULVBORDGulvbord av laminat fås normalt som klikkgulv. Bordene finnes i forskjellige farger og mønstre, helt ned til 6 mm tykke. De tynneste gjør at du ofte kan legge gulvet uten tilpassing av dørterskler.
Laminat - alt om laminatBENKEPLATE – KOMPAKTLAMINATKompaktlaminat er det siste tilskuddet benkeplater av laminat. Her er trekjernen erstattet av massivt, sammenpresset papir og lim, slik at platen kan være helt ned til 10-12 mm tynn. Fås i flere farger.
Laminat - alt om laminatPANEL- OG INVENTARPLATELaminat til møbler, fås typisk i svart og hvit. De mest populære på 16 mm selges som hylleplater, men kan brukes til annet enn det. Til å dekke sagsnitt, kan du kjøpe laminat på ”rull”, som strykes på kanten

DIMENSJONER PÅ LAMINAT

Laminatplater til benkeplater, hyller, vindusplater osv., fås som standard i tykkelser fra 15-30 mm. Lengde og bredde varierer avhengig av fabrikat, men her er noen av de mest vanlige:

? 30 x 120 cm ? 30 x 250 cm ? 60 x 260 cm ? 61 x 365 cm ? 63 x 186 cm ? 63,5 x 410 cm

Gulvbord/fliser av laminat fås i tykkelser fra 6 -15 mm. Lengde og bredde varierer. Men Pergo, som er en av de største forhandlerne her i landet, har fire standardstørrelser:

? 19 x 120 cm ? 19 x 138 cm ? 20,5 x 205 cm ? 40,8 x 122,4 cm

MANGE MULIGHETER MED FARGER OG MØNSTRE

Laminatens kunstige overflate gir produsentene stort sett fritt valg med hensyn til farger og mønstre. Du kan derfor få overflater som ligner alt fra tre og fliser, til skifer og kork.

Tidligere har laminat vært oppfattet som en litt ”billig” løsning, på grunn av den kunstige overflaten. Men det prøver produsentene å gjøre noe ved, med overflatestrukturer som får særlig gulvbordene til å virke mer ekte.

LAMINAT: FARGER OG MØNSTRE
Laminat - alt om laminat ”Mørk eik” fra Pergo. Overflaten ligner 15 x 120 cm planker.
Laminat - alt om laminat”Grå ornamentikk” fra Pergo. Fås i 40 x 40 cm store fliser med glatt overflate.
Laminat - alt om laminat”Lysegrå skifer” fra Pergo. Fås i store, brede fliser på 32,8 x 63,5 cm