STERKT: Laminatplaters harde overflate lages av lim og mange lag med papir eller papp, som presses sammen under ekstremt høyt trykk og varme.

STERKT: Laminatplaters harde overflate lages av lim og mange lag med papir eller papp, som presses sammen under ekstremt høyt trykk og varme.

HVORDAN JOBBER DU MED LAMINAT?

Jobben med laminatplater er langt på vei den samme som når du jobber med andre plater av tre. Men det er tungt å sage platene med en håndsag. Den harde overflaten krever en elektrisk sag, som med raske bevegelser og et fintannet blad kan spise seg gjennom materialet. Regn for øvrig med å slite ut flere blad, hvis du skal tilpasse mange plater.

I motsetning til de fleste andre treplater, bør du sage laminatplater fra undersiden med stikksagen. Et oppfliset snitt i det ytterste harde slitelaget er nemlig umulig å unngå, men det blir mindre oppflising med saging fra undersiden. Må du sage fra oversiden, kan du sette teip på platen der du skal lage snittet. Det reduserer oppflising av laminatet under sagingen.

VIKTIG OM LAMINAT!

Gulv av laminat gir en del trinnlyd og romklang. Det stiller krav til underlaget. Det finnes forskjellige typer skumplast og underlag til formålet. Det finnes også gulvbord med et ekstra lag støydempende materiale på baksiden.

SPESIELT MED LAMINAT

Uansett om kjernen er av hard trefiberplate (HDF) eller litt billigere sponplate, skal synlige sagsnitt forsegles – både av hensyn til utseendet, og for å unngå at fukt kan trenge inn. Du kan enten lakkere eller lime på en laminatstrimmel.

DIMENSJONER PÅ LAMINAT

Laminatplater til benkeplater, hyller, vindusplater osv., fås som standard i tykkelser fra 15-30 mm. Lengde og bredde varierer avhengig av fabrikat, men her er noen av de mest vanlige:

? 30 x 120 cm ? 30 x 250 cm ? 60 x 260 cm ? 61 x 365 cm ? 63 x 186 cm ? 63,5 x 410 cm

Gulvbord/fliser av laminat fås i tykkelser fra 6 -15 mm. Lengde og bredde varierer. Men Pergo, som er en av de største forhandlerne her i landet, har fire standardstørrelser:

? 19 x 120 cm ? 19 x 138 cm ? 20,5 x 205 cm ? 40,8 x 122,4 cm

MANGE MULIGHETER MED FARGER OG MØNSTRE

Laminatens kunstige overflate gir produsentene stort sett fritt valg med hensyn til farger og mønstre. Du kan derfor få overflater som ligner alt fra tre og fliser, til skifer og kork.

Tidligere har laminat vært oppfattet som en litt ”billig” løsning, på grunn av den kunstige overflaten. Men det prøver produsentene å gjøre noe ved, med overflatestrukturer som får særlig gulvbordene til å virke mer ekte.