Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik arbeider du med Leca-blokker

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Leca-blokker er et naturprodukt som brukes i mange forskjellige byggeprosjekter. Se hvor det lønner seg å bruke Leca-blokker og hvordan du arbeider med dem.

Leca-blokk: Slik arbeider du med Leca-blokker

Leca-blokker finnes i mange varianter. Her er er en tradisjonell massiv universalblokk.

© Foto: IBF

Leca-blokker – lette og isolerende

De populære Leca-blokkene er et naturprodukt som brukes som byggeblokker. Leca-blokkene har høy styrke og kan brukes til mange forskjellige byggeprosjekter, som for eksempel oppbygging av vegger og fundamenter.

Leca-blokkene er laget av sammenstøpte lecakuler. Leca-kulene består av leire og knust stein som formes til små kuler som brennes. Under brenningen oppstår det masse små luftbobler i leiren, som gjør at materialet blir veldig lett. En 10 cm Leca universalblokk har en egenvekt på 90 kilo per kvadratmeter.

Leca-blokker til fundament

Leca-blokker brukes ofte til fundament. Hvis du for eksempel bygger en ringmur, er det opplagt å bygge sokkelen av Leca-blokker. I motsetning til kompakt betong, leder nemlig ikke Leca-blokker kulde inn i gulvet. Det isolerer nemlig alle luftboblene i materialet mot.

LES OGSÅ: Støp verdens enkleste fundament

Leca-blokker til bygging

Du kan også bygge vegger med Leca-blokker. I mange eneboliger er spesielt grunnmur og kjellervegger bygget av Leca-blokker.

Utover den åpenbare fordelen at blokkene er lettere enn betong, har Leca den egenskapen at det kan oppta og avgi fukt og varme. Det er en fordel for inneklimaet.

En vegg av Leca-blokker vil du ofte pusse, slik at den ligner på en hvilken som helst annen murvegg. Leca-blokkene egner seg ikke til å stå ubehandlet, ettersom de er relativt porøse og har en ujevn overflate som verken er rengjøringsvennlig, pen eller behagelig å ta på.

En annen av de store fordelene med Leca, er den relativt lave vekten på blokkene, som gjør dem enklere å håndtere.

Leca har også gode beskrivelser til bruken av de forskellige Leca-produktene på hjemmesidene sine – blokkene egner seg derfor veldig godt for selvbyggere. De har til og med et eget selvbyggerkurs, der du etter endt kurs kan bli godkjent som selvbygger av Leca grunnmur og pipe.

LES OGSÅ: Forskalingsblokk – veien til et solid fundament

Varianter av Leca-blokker

Leca-blokker fås i mange forskjellige varianter, fra U-blokker, via såleblokker til lettveggsblokker, universalblokker og isoblokker, for å nevne noen. Mest kjent er kanskje den tradisjonelle universalblokken, som finnes i disse størrelsene:

  • 82 x 250 x 500 mm
  • 100 x 250 x 500 mm
  • 150 x 250 x 500 mm
  • 200 x 250 x 500 mm
  • 250 x 250 x 500 mm
  • 100 x 150 x 500 mm
  • 100 x 200 x 500 mm

Leca-blokker med isolering

Leca-blokker fås også med innlagt isolasjon, såkalte isoblokker. Det er helt enkelt støpt en stripe polystyren inn i midten av blokken, slik at det oppstår en ekstra effektiv isolering som bremser kuldebroer. Leca-blokker med isolering kan både brukes til fundamenter/sokler og til vegger.

Slik arbeider du med Leca-blokker

I prinsippet mures Leca-blokker opp som murstein, og med en kalk/sement - eller funksjonsmørtel mellom blokkene.

Hvis det skal bygges flere skift (lag oppå hverandre) settes blokkene i forband slik at sammenføyningner ikke møtes i to etterfølgende skift.

Den ferdige sokkelen eller veggen kan pusses med pussmørtel, og du kan deretter male med en diffusjonsåpen maling (maling som lar steinene oppta og avgi fukt). Det kan for eksempel være en sillikatmaling. På innvendige vegger kan du også pusse med gipspuss, og deretter male.

En yttervegg som kun består av Leca-blokker skal pusses på innsiden for å bli lufttett. For selv om blokken i seg selv ikke leder kulde inn i huset, vil vind kunne finne vei inn gjennom de porøse blokkene.

Pris på Leca-blokker

Prisene på Leca-blokker eller varierer selvsagt etter hva du skal ha.

For eskemeppl koster en 150 x 250 x 500 mm Lecablokk cirka 70 kroner i veiledende pris (per 2019), noe som gir en kvadtratmeterpris på cirka 550 kroner.

Som med alt annet lønner det seg dog å lete etter gode tilbud. I tillegg er det ofte mulig å få en lavere pris ved kjøp av større mengder. Skal du kjøpe virkelig mye, er det også greit å avtale levering på byggeplassen, fremfor å slite deg ut ved å kjøre skytteltrafikk frem og tilbake til byggvarehuset.

Bygge terrasse på Leca-blokker

Som en enkel fundamentering av en terrasse, fungerer Leca-blokker også godt. Skal du lage en platting rett på bakken, sparer du deg for mye tid ved bare å avrette et passe antall Leca-blokker, for deretter å legge tilfarerne til terrassen, eller noen bærende sviller, rett på blokkene, fremfor å grave ut til frostfri fundamentering. Det fordrer at du kan leve med at terrassen kanskje hever og senker seg litt, i takt med årstidene. Men er underlaget det samme under alle blokkene, vil denne eventuelle hevingen/senkingen være lik overalt, slik at plattingen sannsynligvis aldri vil bli skjev.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake