Slik arbeider du med Leca-blokker

Leca-blokker er et naturprodukt som brukes i mange forskjellige byggeprosjekter. Se hvor det lønner seg å bruke Leca-blokker og hvordan du arbeider med dem.

Leca-blokker – lette og isolerende

Du kan bygge nesten alt av byggeblokker av lettklinker – mest kjent som lecablokker. De kan brukes til både såle og grunnmur, til vegger både innendørs og utendørs, eller som understell til en pizzaovn. Byggeblokker av lettklinker er enkle å skjære i, lette å løfte og bare til å lime sammen. I tillegg har de gode isolerende egenskaper.

Leca-blokkene er laget av sammenstøpte lecakuler. Leca-kulene består av leire og knust stein som formes til små kuler som brennes. Under brenningen oppstår det masse små luftbobler i leiren, som gjør at materialet blir veldig lett. En 10 cm Leca universalblokk har en egenvekt på 90 kilo per kvadratmeter.

Leca-blokker til fundament

Blokkene brukes blant annet til både skillevegger innendørs og yttervegger, men der de virkelig kan briljere, er ved bygging av fundament, sokkel og grunnmur, til både små og store bygg.

Blokkene er sterke nok til å bære en bygning på tre etasjer. Det er mindre enn ren betong kan bære, men mer enn nok til de prosjektene vi kaster oss ut i som gjør det selv-folk.

Hvis du for eksempel bygger en ringmur, er det opplagt å bygge sokkelen av Leca-blokker. I motsetning til kompakt betong, leder nemlig ikke Leca-blokker kulde inn i gulvet. Det isolerer nemlig alle luftboblene i materialet mot.

LES OGSÅ: Støp verdens enkleste fundament

Leca-blokker til bygging

Du kan også bygge vegger med Leca-blokker. I mange eneboliger er spesielt grunnmur og kjellervegger bygget av Leca-blokker.

Utover den åpenbare fordelen at blokkene er lettere enn betong, har Leca den egenskapen at det kan oppta og avgi fukt og varme. Det er en fordel for inneklimaet.

En vegg av Leca-blokker vil du ofte pusse, slik at den ligner på en hvilken som helst annen murvegg. Leca-blokkene egner seg ikke til å stå ubehandlet, ettersom de er relativt porøse og har en ujevn overflate som verken er rengjøringsvennlig, pen eller behagelig å ta på.

En annen av de store fordelene med Leca, er den relativt lave vekten på blokkene, som gjør dem enklere å håndtere.

Leca har også gode beskrivelser til bruken av de forskellige Leca-produktene på hjemmesidene sine – blokkene egner seg derfor veldig godt for selvbyggere. De har til og med et eget selvbyggerkurs, der du etter endt kurs kan bli godkjent som selvbygger av Leca grunnmur og pipe.

LES OGSÅ: Forskalingsblokk – veien til et solid fundament

Leire, sement og mye luft

SEMENT
Selv om blokker av lettklinker primært består av kuler av granulert leire, (lecakuler), så er det også sement og luft i dem. Det er sementen som holder kulene sammen og gir den grå fargen.

LEIRE
Hovedingrediensen i blokker av lettklinker er granulert leire, som blir bakt i roterende ovner ved rundt 1200°C. Leiren hever til små, porøse kuler med hard overflate. Det er denne prosessen som har skapt merkenavnet Leca (light expanded clay aggregate).

LUFT
Blokker av lettklinker er lette i forhold til betongblokker. Det skyldes at de i stor grad er laget av luft. Det er nemlig luft både i og mellom leirekulene. En blokk som er 10 x 19 x 49 cm, veier for eksempel cirka 10 kg. Det tilsvarer rundt 725 kg/m³.

ISOLERENDE
En av de store fordelene med lettklinkerblokker, er at de har isolerende egenskaper, på grunn av den store mengden luft i blokkene. Derfor kan lettklinkerblokker med fordel brukes til å lage både fundament og grunnmur, samt til oppmuring av yttervegger i enkelte tilfeller. Lettklinkerblokker finnes også i versjoner med en kjerne av polystyren, som 9gir en enda bedre isoleringsevne.

VANNAVVISENDE
I motsetning til betongstein, så suger ikke lettklinkerblokker til seg vann, så lenge de ikke oversvømmes. Det betyr at det er mindre risiko for fuktskader når du bruker blokker av lettklinker i forhold til betong eller murstein til oppmuring av for eksempel en sokkel.

Former og funksjoner

UNIVERSALBLOKK
Mures opp som tradisjonelle murstein. De bredeste variantene har utsparingshull, som skal vende ned ved muring. Blokkene kan mures uten mørtel i stussfugene.

SÅLEBLOKK
Såleblokk benyttes som et alternativ til plasstøpt grunnmurssåle på en bæredyktig grunn. Blokken har et spor for armering og utstøping med betong.

PILARBLOKK
Pilar- og søyleblokken tørrstables til ønsket høyde, før den armeres og fylles med betong. Blokkene egner seg godt som pilarer til for eksempel hytter og småhus, terrasser og brygger.

ISOBLOKK
En sandwich av to lag lettklinkerblokker med isolasjon mellom gjør det enkelt å bygge en isolert murvegg. Blokkene mures opp med mørtel i striper på lettklinkersidene og isolasjon mellom stripene.

PIPEELEMENT
Pipeelementer finnes i flere utførelser og system. Elementene gjør det enkelt å bygge opp en komplett pipe. Systemene har også blant annet pipehatter og feieluker som passer til.

LETTVEGGSBLOKKER
Lettveggsblokker er en rask og effektiv løsning for ikke-bærende innervegger. Blokkene låser seg perfekt i riktig posisjon, og kan bygges helt til taket i én operasjon.

Leca-blokker fås i mange forskjellige varianter, fra U-blokker, via såleblokker til lettveggsblokker, universalblokker og isoblokker, for å nevne noen. Mest kjent er kanskje den tradisjonelle universalblokken, som finnes i disse størrelsene:

 • 82 x 250 x 500 mm
 • 100 x 250 x 500 mm
 • 150 x 250 x 500 mm
 • 200 x 250 x 500 mm
 • 250 x 250 x 500 mm
 • 100 x 150 x 500 mm
 • 100 x 200 x 500 mm

Leca-blokker fås også med innlagt isolasjon, såkalte isoblokker. Det er helt enkelt støpt en stripe polystyren inn i midten av blokken, slik at det oppstår en ekstra effektiv isolering som bremser kuldebroer. Leca-blokker med isolering kan både brukes til fundamenter/sokler og til vegger.


Slik arbeider du med Leca-blokker

I prinsippet mures Leca-blokker opp som murstein, og med en kalk/sement - eller funksjonsmørtel mellom blokkene.

Det er enkelt å bygge i høyden med lettklinkerblokker, som både kan mures opp med mørtel og limes sammen med flislim eller et spesiallim. Fordi blokkene ikke suger vann i samme grad som for eksempel murstein, har du god tid til å sette blokkene i et solid forbandmønster.

KLIPP, SLIP, OG SAG
Det er relativt enkelt å bearbeide lettklinkerblokker, og kutting gjøres lettest med en stor vinkelsliper, en bajonettsag med et langt blad til stein eller en steinkutter. Hvis du ikke kan skjære deg hele veien gjennom en blokk fordi sagbladet eller kutteskiven er for liten, kan du som regel knekke steinen langs et snitt som du lager med en sag eller en vinkelsliper. Lag snittet rundt hele blokken.

PUSS OVERFLATEN
Selv om blokker av lettklinker er ganske solide og ikke suger store mengder vann fra omgivelsene, så bør de pusses. Også på grunn av utseendet. Blokkene pusses med vanlig pussmørtel, som enkelt hefter på den ru overflaten.

Du kan deretter male med en diffusjonsåpen maling (maling som lar steinene oppta og avgi fukt). Det kan for eksempel være en sillikatmaling. På innvendige vegger kan du også pusse med gipspuss, og deretter male.

En yttervegg som kun består av Leca-blokker skal pusses på innsiden for å bli lufttett. For selv om blokken i seg selv ikke leder kulde inn i huset, vil vind kunne finne vei inn gjennom de porøse blokkene.

Pris på Leca-blokker

Prisene på Leca-blokker eller varierer selvsagt etter hva du skal ha.

For eskemeppl koster en 150 x 250 x 500 mm Lecablokk cirka 70 kroner i veiledende pris (per 2019), noe som gir en kvadtratmeterpris på cirka 550 kroner.

Som med alt annet lønner det seg dog å lete etter gode tilbud. I tillegg er det ofte mulig å få en lavere pris ved kjøp av større mengder. Skal du kjøpe virkelig mye, er det også greit å avtale levering på byggeplassen, fremfor å slite deg ut ved å kjøre skytteltrafikk frem og tilbake til byggvarehuset.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Materialer