Lim – oversikt på 5 minutter

I løpet av bare en formiddag fant vi 78 forskjellige typer lim, som kan kjøpes i byggvarehusene. Her får du oversikten over hvilke av dem du kan klare deg med.

Det er ikke mangel på muligheter når du skal velge lim i et byggvarehus. Det er et hav av varianter, med alt fra små pipetter med et par gram, til store ti kilos spann. Ofte har butikkene tre-fire forskjellige leverandører, dermed kan utvalget nærme seg hundre forskjellige limprodukter, i forskjellige størrelser og til vidt forskjellige priser.

LES OGSÅ: Slik bruker du epoxylim

Men trenger du en av hver? Eller kan du nøye deg med en eller to tuber? Her forteller vi deg litt om noen av de viktigste limene du møter i butikkene. I dag kan du klare deg med et universallim til de fleste oppgaver, i tillegg er det fire-fem andre lim du vil kunne få glede av. I denne lille guiden viser vi de mest vanlige typene, slik at du kan se hva de kan, og avgjøre hvilke av dem du trenger å skaffe deg.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Monteringslim er knallsterkt

Lynlim

Lynlim herder veldig raskt, ofte på under 10 sekunder. Det finnes flere varianter. Forskjellen er at noen av dem fyller ut sprekker, andre krever helt plane flater. Med et lynlim kan du lime stort sett alle materialer, dog er det best til harde materialer. Prisen og de små pakningene lynlim finnes i, gjør at det fortrinnsvis brukes til mindre oppgaver.

Tokomponentlim

Et av verdens sterkeste lim er tokomponent epoksylim. Det skal blandes før bruk, kan brukes til stort sett alle faste materialer, fyller ut fuger og herder på et kvarter. Blanding er enkelt, fordi limet som oftest kan kjøpes i en dobbelttube, som doserer limet for deg.

Trelim

Du bør alltid ha en flaske trelim i verkstedet, og det smarteste er å velge en type som kan brukes både ute og inne, og som tåler frost. Du kan velge et såkalt vinterlim eller et PU-lim (polyuretanlim), som er håndverkernes foretrukne lim. Fabrikatet er underordnet.

Karlsons klister

Verdens eldste syntetiske universallim ble funnet opp av en svensk skomaker og satt i produksjon i 1922. Med Karlsons Klister kan du lime stort sett alt, og produsenten viser faktisk eksempler på at man har stoppet en blødning, limt en tann på stift og tettet et sprukket egg med limet. Kan brukes til porselen, lær, tre, keramikk, metall, glass og mye mer. Fremkalte bilder vil vi dog anbefale hobbylim til, fordi løsemiddelet i Karlsons Klister kan ødelegge bildene.

Hobbylim

Med et godt hobbylim, kan du lime papir, bilder, papp og andre sugende materialer. Velg fritt blant de forskjellige fabrikatene, innholdet er likt.

Pattex 100% ”no more nails”

Et helt nytt produkt uten løsemidler, som kan brukes til å lime stort sett alle materialer, også når forskjellige materialer skal limes sammen. Fungerer både utendørs og innendørs, er vanntett, transparent og fyller ut både fuger og sprekker. Det biter ikke umiddelbart, så du kan justere plasseringen til emnene før du spenner dem sammen. For å få et perfekt resultat, skal emnene spennes hardt sammen cirka 30 minutter, og deretter herde et døgn.

Liquisole

Har hælen på skoen løsnet? Er det hull i gummistøvelen? Eller er det en sprekk i teltduken? Da fikser du det lett med LiquiSole. Det er et gummiaktig, fargeløst og utfyllende lim, som hefter til gummi, lær, tekstil, tre, metall, vinyl og plastikk. Limet er et polyuretanlim og veldig lettantennelig. Limet kan brukes til for eksempel å bygge opp igjen en ødelagt hæl på en sko. Det herder på 16-48 timer, men ved tykke lag skal du regne med et døgn per mm lim. Etter herding er limet motstandsdyktig mot olje, bensin og vanlige husholdningskjemikalier.

    Akkurat nå leser andre ...