5 vegger med ville effekter

Er du lei av hvite vegger? Utvalget av maling med spesialeffekt har aldri vært større. Her viser vi 5 vegger med ville effekter.

På denne veggen er det brukt sparkelmasse av typen Anticco, som også er tilsatt farge.

På denne veggen er det brukt sparkelmasse av typen Anticco, som også er tilsatt farge.

I årevis har vi vist deg hvordan du får helt glatte vegger. Men nå skal du lære noe helt annet, nemlig hvordan du kan skape oppsiktsvekkende effekter med spesialmaling.

Jo mer kreativ du er, desto villere vegger får du.

Bredt utvalg av effektmaling

De oppsiktsvekkende effektene oppnås med maling og sparkel fra produsenten Primacol, i form av deres Decorative-produkter. Men maling i seg selv er ikke nok. Resultatet oppnås på forskjellige måter, for eksempel ved å føre penselen i bestemte mønstre, ved å bruke plastfolie som virkemiddel og ved å farge sparkelmasse og maling. Det er nærmest kun fantasien som setter grenser. En vegg består av følgende elementer:

Primer: Alle vegger forberedes med primer for å sikre bedre vedheft.

Maling eller sparkel: Det er stor forskjell på de enkelte produktene, og hvordan de skal brukes.

Farge: Det er mulig å tilsette fargepigment til både maling og sparkelmasse. Primacols produkter har opprinnelig nederlandske og polske røtter. Skandinavisk agent er Primacol Danmark, som jobber med å bygge opp et forhandlernett i Norge. Les mer på www.primacol.dk

Før du begynner

Når du skal male eller sparkle en vegg, er det viktig at veggen er i tipp-topp stand. Det betyr at den skal være plan og fri for støv og fett, da det ødelegger vedheften. Skal du male eller sparkle en gipsvegg, skal plateskjøtene være sparklet, slipt og rengjort for støv før du begynner å male.

Dekk til gulvet. Legg plast eller dekkfilt på gulvet, så du ikke risikerer skader.

Gi veggen primer. Før du maler eller sparkler, skal veggen behandles med primer. Den skal ha to lag, slik at veggen ikke suger for mye, og slik at du får god og jevn vedheft på veggen.

Veggene kan vaskes

Selv om veggene males og sparkles med effekter, kan de gjerne rengjøres. Malinger og sparkelmasser er vaskbare og kan rengjøres helt enkelt med varmt vann, enten med en fille eller en svamp.

5 ville effekter

Det er nærmest bare fantasien som setter grenser for mønstre, farger og former med Decorative-produktene. Det er en fordel, men ikke et krav, at du har arbeidet med sparkelmasse og dekorasjon tidligere, før du kaster deg over arbeidet.

Travertin

Travertin er en dekorativ puss med fine korn, der du med en murskje lager mønstre i pusslaget. Overflaten kommer til å minne om naturstein.

Bland sparkelmassen. Tilsett vann, til massen har riktig konsistens. Den skal ikke være for tykk, men heller ikke for våt.

Påfør massen med en murskje, og glatt den helt ut. Laget skal ikke være mer enn et par millimeter tykt. La det tørke, fukt det, og påfør enda et tynt lag.

Tegn mønsteret. Bruk en sparkel, og hold den i en 90 graders vinkel, mens du tegner et mønster i massen. Glatt etterpå overflaten med et stålbrett. La veggen tørke i 12 timer, og slip med slipepapir i korn 120.

Påfør Decorative ferniss. Til slutt males det ferdige mønsteret med ferniss i ønsket farge. Det gjør veggen sterk og avvisende mot smuss.

Anticco

Anticco er en grovkornet sparkelmasse, som gir en ru overflate. Den er inspirert av Middelhavets bygge- og innredningsstil.

Påfør sparkelmassen med et stålbrett. Kjør i forskjellige retninger for å lage mønstre. La veggen tørke i 12 timer.

Med en pensel kan du også lage mønstre i sparkelmassen.

Slip veggen. Veggen slipes med fint slipepapir, korn 120. Fjern alt slipestøvet før du går videre til neste skritt.

Veggen males. Nå kan du male veggen med den dekorative malingen, der du selv tilsetter den fargen og effekten du ønsker.

Klassisk stukk

Til tross for navnet, har ikke denne sparkelmassen mye å gjøre med stukkatur. Men her er det virkelig mulig å eksperimentere med effektene.

Sparkelmassen trekkes på i et tynt lag med et stålbrett. Sørg for å kjøre brettet i forskjellige retninger, slik at det skapes mønstre. Gjenta med tre lag.

Veggen forsegles med voks. For å få en helt glatt og speilblank overflate, trekkes ett eller flere lag Primacol Voks på veggen. Poler overflaten etterpå.

Det er også mulig å tilføye farge til Klassisk stukk. Fargepigmentet blandes i sparkelmassen i starten.

Lag enda flere effekter. På en mørk bakgrunn kan det males med farger for å få enda morsommere effekter.

Dekorativ betong

Vegger med et rått, industriaktig betong­ utseende er populære, og produkter som Conteco og Kabe er smarte snarveier til dette. Også Primacol fører produkter som gjør at du kan jukse deg til det rå uttrykket.

Påfør massen med et stålbrett. Bruk en liten sparkel til å legge den riktige mengden på stålbrettet.

Lag mønstre i pussen. Bruk stålbrettet til å skape effekten av en rå, brutt betongflate i pusslaget.

Fukt overflaten. Sprut på vann fra en sprayflaske på veggen, og glatt ut. Påfør enda et lag puss.

Skap flere mønstre. Her bruker vi et stykke plastfolie, som vi trykker inn i massen og fjerner igjen.

Mystic

Mystic er en maling som gir en ganske overveldende effekt til veggene. Malingen består av blant annet små fargepartikler, som får veggen til å glitre.

Mal veggen. Den skal ha to strøk Decobase, som er en grunning, før du kan male med effektmalingen.

Rør opp effektmalingen. Det er viktig at den er rørt grundig opp før du begynner å male.

Lag mønster. Bruk en myk pensel til å male på effektmalingen i kryssbevegelser, og fordel den så jevnt som mulig på veggen.

Gi veggen enda et strøk. Malingen skal tørke i 12 timer, før du gir veggen strøk nummer to.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Maling