Epoxy gir verdens sterkeste gulvmaling

Med epoxy får du et av de sterkeste og mest rengøringsvennlige gulvene du kan tenke deg. I tillegg er det ikke vanskelig å bruke. Det koster omkring 300 kroner per kvadratmeter.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
300 kr/m2

Du skal unngå hudkontakt når du jobber med epoxy. Bruk derfor beskyttelsesdrakt og ansiktsskjerm.

Intro

Har du et hobbyrom, en garasje, et verksted, et kjellerrom, et vaskerom eller et annet rom med betongulv, kan du selv gi gulvet et lag epoxymaling slik vi gjør her. Du får et slitesterkt, tett og jevnt gulv som er lett å rengjøre. Maler du et stykke oppover veggene, kan du faktisk spyle gulvet rent.

Epoxy tåler stort sett alt!

Samtidig er det motstandsdyktig mot stort sett alle vanlige kjemikalier, spillolje, syrer og baser. Søler du whitespirit-basert maling, skokrem eller annet, kan det tørkes opp helt uten spor. Overflaten er hard og robust, og det er nærmest umulig å slite seg gjennom det cirka 2 mm tykke belegget.

Slik påfører du epoxy

Selve påføringen av malingen er enkel, slik du kan se i vores trinn for trinn-veiledning. Dersom du lurer på hvordan du skal sikre deg at malingen virkelig er 2 mm tykk overalt, er svaret enkelt: Du drar den ut med en 6 mm tannsparkel som du holder på skrå. Når de bølgene som sparkelen lager, går sammen i mellomrommene, ender du opp med et 2 mm tykt lag.

Etter bare et døgn kan du gå på gulvet, og etter en uke tåler gulvet full – og svært tøff – belastning.

Veiledning

01
Forbered gulvet 4 Trinn

Underlaget for epoksygrunning og epoksymaling må være sterkt, helt og fritt for fett, såpe eller olje. Det sikrer du best ved å slipe overflata ned til helt «frisk» betong. Det går forbausende raskt med en diamantslipekopp som du monterer på en vinkelsliper.

Det støver svært mye når du sliper slik at det må ventileres godt, og du må dekke til slik at støvet ikke sprer seg til resten av huset. Og du må bruke støvmaske, vernebriller og hørselsvern. Avslutt med å støvsuge gulvet grundig.

Sprekker, porøse eller løse områder i betonggulvet skal hogges opp og repareres med betong (0-4 mm).

1

Begynn med å hogge opp sprekker og porøse eller løse områder med en elektrisk meiselhammer - eller for hånd med hammer og meisel. Støvsug grundig.

2

Lag en tynn blanding av vann, betonglim og betong. Bruk en pensel til å arbeide blandingen godt ned i overflata på hullet.

3

Fyll opp med en tykk blanding av tørrbetong, tilsett vann og betonglim. Trykk den ned i hullet, og la den stikke opp et par mm slik at du har noe å slipe på.

4

Montér en diamantslipekopp på vinkelsliperen, og slip herdede deler av betongoverflata helt ned til helt «frisk» og glatt betong overalt.

Diamantslipe­ kopppen monteres på vinkelsliperen og tar de fleste ujevnhetene på gulvet.

02
Først grunning 2 Trinn

Før gulvet kan males, skal det grunnes. I dette tilfelle bruker vi en tokomponent epoksygrunning fra Sika, Sikafloor 156, som er helt fargeløs.

De to komponentene blandes omhyggelig (bruk alt beskyttelsesutstyret) og rull den på med en rull på skaft.

Fordi grunningen må brukes i løpet av 30 minutter, må du ikke blande opp mer enn du rekker å rulle ut på den tiden. Det skal så gå minst tolv timer og maks to døgn før du påfører selve epoksymalinga.

1

Bland sammen de to kompo­ nentene til grunningen, og bland med blandevisp i minst tre minutter. TIPS: Bland mindre porsjoner fordi de må brukes innen 30 minutter.

2

Hell blandingen i et malingsbrett, og påfør den med en malerrull på skaft. Arbeid den godt ned i overflata. La grunningen tørke i tolv timer.

03
Deretter maling 4 Trinn

Når grunningen har tørket i tolv timer, skal epoksymalinga på. For å drøye og forsterke malinga blander vi den opp med kvartssand. Fordi sanden raskt synker ned til bunnen, er det nødvendig å røre i blandingen rett før du heller ut en porsjon på gulvet.

For å få overflata så jevn og glatt som mulig skal den trekkes ut med en 6 mm tannsparkel. Sporene går raskt sammen og etterlater et 2 mm tykt og helt jevnt malingslag.

1

Hell sammen de to komponentene til epoksymalinga, og rør helst med en blandevisp på drillen. Bruk lav hastighet.

2

Tilsett kvartssand når du har blandet i tre minutter, og bland så i ytterligere to minutter.

3

Hell ut en passende mengde epoksymaling på gulvet. Rør i blandingen like før du heller den ut slik at du får med kvartssanden.

4

Fordel straks malinga med en 6 mm tannsparkel som du holder i cirka 45 graders vinkel. Da får du et 2 mm tykt og helt jevnt lag.

Materialer

Materialer fra Sika:
• 1 spann Sikafloor 156, 10 kg
• 5 spann Sikafloor 261 à 10 kg
• 1 pose Kvartssand, 25 kg
• Evt. Sika Cim Betonglim

Spesialverktøy
• 125 mm diamantslipekopp
• Bred 6 mm tannsparkel
• Til å blande komponentene bør det helst brukes en blandevisp montert på en drill som stilles på 300–400 omdreininger per minutt.

Tidsforbruk

En dag pluss herdetid for et mindre rom

Pris

Cirka 300 kroner per kvadratmeter gulv

Vanskelighetsgrad

Vær nøyaktig når du sliper betongen slik at du får et fint resultat.

Video

VERKTØY: Slik bruker du en stor borhammer

Borhammeren er en sterk makker til en rekke tunge renoveringsoppgaver. Utstyrt med riktig tilbehør kan du for eksempel bruke den til å lage spor i murveggen og fjerne fliser fra baderomsgulvet. Lær maskinen bedre å kjenne i denne videoen.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Maling