FEIL & FAKTA om maling

Er det riktig at det er mye raskere å sprøytemale enn å bruke pensel og rull? Eller er det bare noe produsentene vil ha oss til å tro? Vi har undersøkt denne og 21 andre seiglivede påstander om maling, lakk og trebeskyttelse. Les her, og se om du blir overrasket over svarene.

Du kan ikke male på rust!

Du kan fint male på rust - i tillegg med stor suksess. Det gjelder bare å velge riktig maling, slik at rusten ikke kan slå gjennom den.

Det er kombinasjonen av oksygen og fukt i luften som får metall til å ruste. Der tre, tegl og betong skal kunne “puste” gjennom malingen, skal det rustne jernet innkapsles fullstendig av maling.

Du trenger ikke å rense inn til blankt metall, men all løstsittende rust skal fjernes før maling.

FAKTA: Utendørs maling skal ikke brukes inne!

Når det står “til utendørs bruk” på spannet, så skal du forholde deg til det. Også selv om malingen verken er giftig eller merket med faresymboler. Årsaken til forbudet er at utvendig trebeskyttelse inneholder soppdrepende midler, såkalte fungicider. De er ikke til sjenanse sånn umiddelbart, men kan på lengre sikt fremkalle allergi, irritere luftveiene og andre ting du ikke vil utsettes for.

FUP: Melkehvit lakk er for gammel!

Ikke bli forskrekket når du åpner spannet med klar lakk. Selv om den er mer melkehvit enn klar, blir den helt fin, klar og blank når den tørker. Den hvite fargen skyldes innholdet av de samme stoffene som i hvitt trelim, som også tørker opp og blir “usynlig”.

Nytt tre skal alltid grunnes!

Det er vår klare anbefaling - av mange gode grunner. Grunningsmaling hefter bedre enn de fleste toppmalinger, den er lettere å mellomslipe enn “fet” toppmaling, og den skaper et jevnt underlag til toppmalingen. I tillegg har grunningsmaling en en god dekkevne, slik at den dekker raskere hvis du skifter farge. Utendørs skal du sørge for at grunningen inneholder midler som beskytter mot sopp og råte.

FAKTA: Pensler klarer seg lenge uten rengjøring!

Når du skal fortsette malejobben neste dag - eller i den nærmeste fremtid - kan du fint hoppe over det store ren gjøringsarbeidet. Pakker du inn pensler og ruller grundig i tettsittende plastfolie, kan de holde seg fine helt opp til en uke - kanskje mer.

BÅDE-OG ...: Sprøytemaling går lynraskt!

Det går veldig fort når du sprøytemaler store vegger og takarealer. Så langt er påstanden riktig. Men hvis du ikke er fullstendig likeglad med hvordan omgivelsene blir seende ut, må du bruke lang tid på tildekking. Selv hvis du maler veldig nøyaktig, er det umulig å temme de fine sprøytetåkene, slik at du for eksempel kan få en helt skarpt avgrenset kant. Det er lettest å styre sprøytetåken innendørs. Utendørs er kravet “urealistisk vindstille”.

En annen tidstyv, er at malingen ofte må fortynnes for å fungere i sprøyten. Dermed dekker den dårligere og krever flere strøk.

FEIL: Vannbasert maling er ufarlig!

All maling slipper ut gasser når de tørker - selv de aller mildeste produktene. Det offisielle rådet er derfor at du ikke skal overnatte i et nymalt rom de første par nettene - og barn bør vente minst en uke. Du kan likevel fnt oppholde deg i rommet på dagtid - særlig hvis du lufter ut jevnlig.

Respekter tørketidene - da sparer du tid på lang sikt.

Overhold alltid tørketidene!

Ikke la deg lure av at en malt over-flate virker tørr og klar for et nytt strøk. En overflate som er malt med vannbasert maling kan være tørr på overflaten etter kort tid. Men det underliggende laget er fortsatt fuktig og hefter derfor ikke godt nok ennå. Legger du på det neste strøket for fort, risikerer du at det slipper underlaget. Ved maling med skarpere løsemidler, er det risiko for at neste lag løser opp det første laget, hvis det ikke er tørt nok.

FEIL: Vannbasert maling flyter dårlig sammen!

Dette er en påstand som stammer fra plastmalingens barndom, og den gjelder ikke lenger. Den gangen ble det tydelige penselstrøk og “appelsinhud” fra rullen. Moderne vannbasert maling/lakk (akryl) flyter sammen uten spor fra verktøyet. Men det krever selvsagt at du bruker riktig verktøy, maler ved anbefalt temperatur og i støvfrie omgivelser.

FAKTA: Aldri dekkende maling på terrassen!

Ingen tvil - heldekkende trebeskyttelse på terrassen er en dårlig idé. Malingen har dårlig slitestyrke, og gangarealene slites veldig fort, slik at treet står ubeskyttet tilbake. Vi anbefaler i stedet at du behandler bordene med terrasseolje minst en gang per sesong. Oljen fås både transparent og med farge (laserende). Sistnevnte gir den beste beskyttelsen mot sola.

BÅDE-OG ...: Billige ruller og pensler er bra!

Hvis oppgaven dreier seg om ungenes huskestativ eller maling av én enkelt vegg, kan billigruller og -pensler brukes. Men ved større jobber vil vi til enhver tid anbefale verktøy i god kvalitet. Rullene holder lenger og loer ikke. I tillegg slipper du å slite med pensler som mister hårene, eller pensler med strittende bust. Sist, men ikke minst, sparer du deg for mye tid, for gode (dyre) pensler og ruller kan holde på mye mer maling enn de billige. Da kan du male lenger for hver gang du dypper penselen eller rullen.

Tretak skal vaskes før maling!

Ja og nei! Hvis taket bare er lett gulnet av sollys, og du skal male med dekkende maling, kan du nøye deg med en grundig støvsuging, som fjerner støv og spindelvev.

Skal du male med laserende panellakk på et nikotingult tak, er det derimot avgjørende å rense til bunns med fortynnet trerens. Påfør minst to lag lakk med innebygget sperregrunning. Første strøk binder rester av sot og nikotin, det neste (og evt. et tredje strøk) dekker gule gjennomslag.

FEIL: Oljede gulv kan aldri lakkeres!

Påstanden stemmer ikke lenger. Moderne gulvoljer og vannbasert gulvlakk kan fint brukes sammen, så du trenger ikke å være redd for å forsterke et oljebehandlet gulv med et lag med lakk på toppen. Produsentene garanterer dog kun at produktene kan brukes sammen hvis du velger olje og lakk fra samme “serie”.

FEIL: Jo tettere lag på uten dørs tre, desto bedre!

Det er helt feil! Treet skal kunne puste gjennom malingen. Hvis det blir sperret inne i en tett plastfilm (som tilfellet er hvis du bruker en billig plastmaling), blir malingen enten slått av i store flak, eller så råtner treverket under det tette laget. Malingen skal være “diffusjonsåpen”. Det betyr at treet skal kunne puste gjennom malingen, samtidig skal den være så tett at slagregn på veggen ikke trenger inn. Men det betyr ikke at du bare kan behandle fuktig treverk og tro at fukten fordamper ut gjennom malingen. Tre skal ha en fuktighet på høyst 15-18 % når du maler.

FAKTA: Voc-merking er et lovkrav!

Merking av innholdet av VOC (flyktige organiske forbindelser) i maling og lakk ble et krav allerede i 2008. For mye VOC i inneluften kan være helseskadelig, og forbindelsene reagerer utendørs med andre gasser i atmosfæren, blant annet nitrogenoksider (NOx), og danner da bakkenært ozon. Ozon er en giftig gass som påvirker vegetasjon, materialer og menneskers helse.

FAKTA: Vannbasert maling kan inneholde alkydolje!

Olje og vann kan virke uforenlige, men en spesiell emulgeringsteknikk gjør kombinasjonen mulig. Derfor er det full fart på utviklingen innen blandingsmalinger. Tilsetning av alkydolje gjør at oljen trenger inn i treet og gir en bedre vedheft. Til tross for tilsatt olje, kan malingen fortynnes med vann, og verktøyene kan rengjøres med vann og såpe.

BÅDE-OG ...: Lakk skal tynnes!

Moderne vannbasert gulvlakk skal ikke fortynnes. Men maler du med fet oljelakk, f.eks. båtlakk, der overflaten skal bygges opp av mange lag, er det en god idé å fortynne første lag helt opp til 30 %. Lakken trenger bedre inn i treet og danner en mye bedre bunn for neste lag, som fortynnes med 10 %. Siste lag skal være ufortynnet. Bonusinfo: Husk alltid sliping mellom lagene. Det er tidkrevende, men betaler seg mange ganger tilbake i form av et perfekt resultat.

FEIL: Fliser kan ikke males

Holder du deg til steder med minimal slitasje, uten direkte fuktpåvirkning, er det helt uproblematisk. Vask til bunns med grunnrens, og skyll med rent vann. Rens med vann og 35 % eddik (2 dl eddik til 10 l vann), slip med fint slipepapir, og grunn med et tynt lag før du maler to strøk med akrylmaling (minst glans 20). Bruk pensel til fugene og korthåret rull til flisene.

FEIL: Ingen forskjell på dyr og billig veggmaling!

Flere billigprodukter er nesten bare “krittvann” med dårlig dekkevne. Det blir særlig tydelig hvis du skifter fra mørke til lyse farger. Mens kvalitetsmaling kan dekke med et par strøk, må det ofte mer enn det dobbelte til av den billige. Besparelsen brukes fort opp.

FEIL: Utendørs malearbeid – kun om sommeren!

Det er umulig å peke på en perfekt årstid. Men vårt beste tips til et optimalt tidspunkt, er “på en lun dag – sen vår eller tidlig høst – mellom klokken 10 og 15”. Da har du de beste mulighetene til å få optimale forhold. Gjennomsnittlig døgntemperatur bør ikke være under fem grader. Treverket skal være tørt, det vil si med en fuktighet på maksimalt 15-18 % (det kan du måle med en fuktmåler). Luftfuktigheten skal heller ikke være over 80 %. Det skal ikke være direkte sol – og har det vært kraftig slagregn på det du skal male, skal du vente et par dager.

Epoksymaling krever kurs!

Påstanden er riktig, hvis du bruker det som en del av jobben din. Men det er ikke et krav for oss gjør det selv-folk. Den vannbaserte utgaven inneholder ikke organiske løsemidler, så du trenger ikke engang å bruke maske. Men overtrekksdrakt og hansker er en god idé, for malingen inneholder etsende stoffer.

Et perfekt resultat avhenger av at herder og base blandes akkurat som foreskrevet. Etter blanding har du cirka 50 minutter å male på. Epoksymaling krever dessuten tålmodighet. Det er 24 timers tørketid mellom lagene, og du må regne ett grunnings-strøk og to avsluttende strøk.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Maling