Lett
Vanskelig

Et klassisk gelender med flotte utskjæringer, men malingen har skallet av og avslørt et flott, mørkt tre. Derfor får ikke gelenderet et nytt lag maling. I stedet fjernes malingen, slik at det flotte edeltreet igjen kommer til sin fulle rett.

Fjern malingen

Det krever ikke de store forberedelsene når du skal fjerne maling. Men det er smart å dekke til ordentlig. Da trenger du ikke å tenke på at du griser unødvendig når malingen skrapes av.

Den første behandlingen med malingsoppløser fjerner det meste av den gamle malingen. Hvis du ikke får med alt, gjentar du prosessen. Det ble vi nødt til å gjøre på dette gelenderet.

Når malingen er fjernet, er det viktig at treverket blir vasket grundig, fordi malingsoppløseren ellers kan ødelegge lakken du skal etterbehandle med.

Slip og lakker

Før gelenderet skal lakkeres, er det viktig at treet slipes grundig. Det er litt vanskelig å slipe et gelender, fordi det har både rundinger, fordypninger og balustre du må styre deg rundt.

Derfor bruker vi både plansliper, deltasliper og vanlig slipepapir for å komme inn i alle kroker.

Når treet har en helt glatt flate over alt, kan du begynne å male. Her får treet først et strøk mørk beis for å fremheve det mørke treet enda mer.

Etterpå lakkeres det. Mange tynne lag lakk gir det peneste resultatet – en speilblank overflate, som er behagelig å gripe rundt og enkel å holde ren. Her får gelenderet sju strøk lakk i alt.