Kjøp riktig malerverktøy

Det lønner seg å kjøpe godt malerverktøy, for da unngår du løse hår og lo i den nymalte flaten.

Malerverktøy

Resultatet blir bedre når du bruker en pensel i god kvalitet.

Du trenger en del forskjellig malerverktøy hvis du skal male et helt rom. Det skal males rundt i kantene med pensel, males på smale steder med en liten rull, og brukes en større rull til de store flatene. Har du mye som skal males, finnes det også malerverktøy som et utviklet til en spesiell type oppgave, for eksempel hjørnerullen.

Vi gir deg tips til hva du skal bruke når du skal male. Og du får forklaringen på hva som gjør verktøyet bra.

Du får også gode råd til hvordan du best rengjør pensler og ruller, og hvordan du skal oppbevare dem.

En oval og allsidig pensel

En oval pensel er smart, fordi den kan brukes til både kanter og flater, og samtidig romme mye maling. Dermed kan du lage lange penselstrøk, som gir det peneste resultatet. På en kvalitetspensel er hårene solid festet til skaftet. Velg gjerne en med syntetiske hår. De holder formen, er veldig slitesterke og er litt tynnere ute i enden. Det får malingen til å flyte pent sammen.

Sparkler i flere størrelser

Til det forberedende malerarbeidet har du som regel bruk for sparkler i forskjellige størrelser – en mindre til sparkling av hull, en mellomstor til sparkling mellom for eksempel gipsplater og en større til eventuell helsparkling. En kvalitetssparkel har stål med en passe stivhet og et behagelig grep.

En liten rull til mindre flater

Du skal velge en liten rull til steder det er liten plass, for eksempel over en dør. Håret på rullen skal ha en tykkelse som passer til underlaget. Det vil si at jo glattere underlaget er, desto kortere skal håret være. Skal den lille rullen brukes sammen med en større rull, for eksempel på en vegg, skal håret ha samme tykkelse som på den store rullen for å gi et jevnt uttrykk.

Rullen til de mange hjørner

Har du en større malerjobb foran deg, kan du vurdere å investere i spesialverktøy som en hjørnerull. Den er beregnet til å male i hjørner mellom to veggflater. Dermed slipper du å bruke en pensel, der penselstrøkene etterpå skal overmales med en liten rull for at du skal få et pent resultat. Her kan hjørnerullen spare deg for litt tid.

En pensel med et knekk

Når penselen har en knekk, er det lettere å komme inn i hjørner, bak rør og bak radiatorer. Velg en med litt bredde, slik at den lettere kan holde på en del maling og du kan lage lange penselstrøk. Det gir penest resultat.

Malerspann fremfor brett

Når du skal male et større rom, lønner det seg å helle malingen opp i et spann fremfor i et brett. Det kan romme langt mer maling, slik at du får færre avbrytelser. Det er lett å trekke av maling på sidene, så den fordeles jevnt på rullen. Spannet er lett å flytte rundt, og vanskelig å tråkke i – i motsetning til et brett.

Rullen til store flater

Store flater som vegger og tak blir penest når du maler med en god kvalitetsrull, der håret er sveiset fast. Det reduserer risikoen for at den avgir lo. Sørg for at det kan monteres et langt skaft på håndtaket til rullen. Det gir deg en større rekkevidde når du maler vegger og tak.

    Akkurat nå leser andre ...