Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Spar tid med sprøytemaling

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Med en sprøytepistol oppnår du et flott og glatt resultat på brøkdelen av den tiden det tar med pensler og rull. Sprøytepistolen krever riktig nok litt justering og litt øvelse før du setter i gang. Her titter vi nærmere på hvordan du bruker en malingssprøyte, og gir deg i tillegg en oversikt over hvilke oppgaver den er spesielt god til.

Sprøytemaling: Særlig når det gjelder maling av glatte overflater, er sprøytepistolen smart. De tynne lagene legger seg fint og glatt.

Særlig når det gjelder maling av glatte overflater, er sprøytepistolen smart. De tynne lagene legger seg fint og glatt.

4 steder der sprøytemaling er smart

4 steder der sprøytemaling er smart: Himling av trepanel

HIMLING AV TREPANEL Uansett om paneltaket skal males med heldekkende eller laserende (gjennomsiktig) maling, er malingssprøyten effektiv. Etter litt trening kan du male cirka 3 m2 tak på rundt ett minutt.

4 steder der sprøytemaling er smart: Dører og fronter med profil

DØRER OG FRONTER MED PROFIL Dører og fronter med profiler og utskjæringer kan være en utfordring å male med pensel. Malingssprøyten krever riktig nok flere strøk. Til gjengjeld blir resultatet glatt og jevnt.

4 steder der sprøytemaling er smart: Glatte dører og fronter

GLATTE DØRER OG FRONTER Sprøytemaling gir en flott finish på glatte overflater. Med pensel eller rull kan du også oppnå hederlige resultat, men det blir aldri like glatt som med tynne lag fra sprøytepistolen.

4 steder der sprøytemaling er smart: Møbler

MØBLER Stoler og andre møbler med spiler og krinkelkroker er en opplagt oppgave for sprøytepistolen. Det lønner seg dog best hvis flere emner skal males, for tildekkingen er omfattende.

Tynn ut sprøytemalingen

Tynn ut sprøytemaling: Heldekkende maling må nesten alltid tynnes ut hvis den skal sprøytes.

1. Heldekkende maling må nesten alltid tynnes ut hvis den skal sprøytes. Er den for tykk, kan den ikke sprøytes jevnt. Malingen skal heller ikke bli for tynn, for da dekker den dårlig og renner lett.

Tynn ut sprøytemaling: Bruk en viskositetsmåler for å finne ut hvor mye vann som skal blandes i.

2. Bruk en viskositetsmåler for å finne ut hvor mye vann som skal blandes i. Dypp den i malingen, løft den opp, og ta tiden på hvor raskt malingen renner ut. Sammenlign med bruksanvisningen.

Sprøytemaling – Slik gjør du

Sprøytemaling - Slik gjør du: Uansett om du maler ute eller inne, er det avgjørende at overflaten er ren for skitt og fett

1. Uansett om du maler ute eller inne, er det avgjørende at overflaten er ren for skitt og fett. Gjelder det glatte overflater, skal alt støv også fjernes. Ellers legger støvet seg i malingen.

Sprøytemaling - Slik gjør du: De fleste moderne sprøyter kan justeres, slik at du kan styre mengden maling og profilen på strålen.

2. De fleste moderne sprøyter kan justeres, slik at du kan styre mengden maling og profilen på strålen. Normalt kan du velge mellom loddrett og vannrett oval stråle, og en konsentrert rund stråle.

Sprøytemaling - Slik gjør du: En avstand på 20-30 cm er som regel passe. På spiler fører du sprøyten i jevne bevegelser i emnenes retning

3. En avstand på 20-30 cm er som regel passe. På spiler fører du sprøyten i jevne bevegelser i emnenes retning. På større flater varierer du mellom loddrette og vannrette bevegelser fra lag til lag.

Sprøytemaling - Slik gjør du: Umiddelbart etter bruk tas malingssprøyten fra hverandre og rengjøres

4. Umiddelbart etter bruk tas malingssprøyten fra hverandre og rengjøres. Hell vann i et spann, og vask med en børste. Vær spesielt nøye med å vaske dysen grundig ren.

Smart metode: Mal alle flatene i én gang

Med sprøytemaling av glatte emner skal det mange og helt tynne lag til. Det beste resultatet oppnås hvis lagene påføres vått i vått – med omkring 2-4 minutters mellomrom.

Maler du kjøkkenfronter, er det derfor en god idé å sette kroker i underkanten. Det gjør det enkelt å henge opp frontene og dermed lett å komme til for å male på både begge sider og alle fire kanter.

Sprøytemaling: Hvis du henger opp emnet i et par kroker, er det enkelt å male alle flatene samtidig.

Hvis du henger opp emnet i et par kroker, er det enkelt å male alle flatene samtidig.

Viktig om tildekking

Selv om moderne sprøytepistoler er lette å styre, er det umulig å sprøyte så nøyaktig at det ikke sprøytes maling utenfor emnet. Innendørs gjelder det også å sørge for å avgrense de små malingsstøvpartiklene.

Et “telt” av dekkplast, som teipes sammen lengde for lengde og deretter teipes fast til tak og gulv, er effektivt innendørs.

Sprøytemaling: Innendørs er det en god idé å lage et "telt", som stenger de små malingsstøvpartiklene inne.

Innendørs er det en god idé å lage et "telt", som stenger de små malingsstøvpartiklene inne.

Utendørs kan du i mange tilfeller klare tildekkingen med en plate som legges bak eller langs emnet. Vil du ha full kontroll over arbeidet, kan du bygge et “lukket” rom med et partytelt i hagen og en presenning på bakken.

Sprøytemaling: Her fikses tildekkingen ved å la en plate følge baksiden av gjerdet!

Her fikses tildekkingen ved å la en plate følge baksiden av gjerdet!

Sprøytemaling: Vil du ha full kontroll over sprøytemalingen utendørs, kan du bygge et lukket rom som på bildet.

Vil du ha full kontroll over sprøytemalingen utendørs, kan du bygge et lukket rom som på bildet.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake