STOR TEST: Gjør Det Selv kårer Norges beste billigmaling

Se hvilken veggmaling som er verdt pengene - og hvilken maling du skal unngå om du så fikk den gratis! Vi tester 14 av markedets billige veggmalinger. Dette er den største og mest grundige TESTEN av veggmaling noen sinne!

Vi tester 14 av markedets hvite veggmalinger

Du begynner raskt å tvile når du skal kjøpe veggmaling. Prisene kan være så lave som under 20 kroner per liter for den billigste, mens den dyreste koster mange ganger mer for det som tilsynlatende er det samme produktet; nemlig hvit maling.

Det må jo være forskjell. Og vi har vel alle enten hørt om eller opplevd situasjoner der en billig maling viste seg å være for billig. For eksempel da selv tre lag hvit maling var for lite til å dekke en lyseblå vegg.

Men betyr det at alle billige malinger er dårlige malinger? Eller at alle dyre malinger er verdt pengene? Vi snakker jo ikke bare om en fordobling, men kanskje opptil en tidobling av prisen. Og hva med alle malingene som prismessig plasserer seg midt mellom?

Til syvende og sist har vi kun ett mål når vi maler en vegg hvit: Veggen skal være pen hvit, og det skal gjerne skje med færrest mulig strøk, slik at vi kan bli ferdig med jobben. Dette kan vi helt sikkert oppnå med de dyrere merkevarene fra for eksempel Flugger og Jotun. Men kan vi klare oss med de litt billigere merkene fra kjedene og malerbutikkene?

Nå VIL vi ha svaret på dette. Derfor har vi kastet oss over en oppgave som i første omgang virket litt voldsom: Vi har testet 14 hvite veggmalinger. 11 av malingene er butikkenes egne merker. Tre av merkene, Yunik, Nordsjø og Gjøco, finnes i flere kjeder eller butikker. De er likevel med, fordi de er relativt rimelige alternativ blant merkevarene.

Slik har vi funnet Norges beste billige veggmaling

Vi har malt oppå grunnede gipsplater, og sett hvor godt hver eneste maling dekker når vi maler oppå en “skitten hvit”, som skal illustrere en vegg som etter flere år trenger en oppfriskning. Vi har også overmalt røde og svarte felt for å teste malingene under mer ekstreme forhold: Hvor godt dekker de når de skal dekke en farge?

Vi bedømmer malingene ut fra:

  • dekkevne
  • om den smitter av
  • pris

Og vi er overrasket over hvor store forskjeller det er!

Den store veggmalingstesten er fra Gjør Det Selvs utgave nummer 10, som kom ut i juni 2019.

Du får:

  • forklaring på hvordan vi har utført den grundige praksistesten
  • bedømmelser av alle 14 veggmalingene i stort skjema
  • pris pr m2 på de 14 malingene
  • grundig beskrivelse av de 3 vinnerne
  • grundig beskrivelse av de 3 taperne.

Taperen er så elendig at vi ikke ville malt med den – om den så var gratis.

Slik har vi testet

Testens utgangspunkt er den praktiske bruken av malingen. Vi er i prinsippet likeglade med hvilke ingredienser malingen består av. Om det er mer eller mindre tørrstoff, pigment eller vann i malings-spannet, bryr vi oss ikke om. Det er resultatet på veggen som interes interesserer oss, fordi det er den som er interessant for deg som skal male: Blir veggen pent hvit? Hvor mange strøk må til? Er malingen enkel å jobbe med? Hvor langt rekker den?

For å finne ut av dette, har vi bygget et testoppsett, som skal sikre at vi behandler alle 14 malinger på akkurat samme måte.

1

Vi har grunnet 14 halve gipsplater. Deretter har vi malt én stripe svart, én stripe rød og én stripe med en hvit maling rørt opp med litt farge, slik at vi får noe som minner om en vegg som etter noen års slitasje trenger en oppfriskning. De to fargede feltene skal vise hvor godt malingen dekker på en farget vegg.

Hver maling har sin egen gipsplate, som den skal male i testen.

2

Hver maling helles opp i et spann foret med en plastpose. Malingene får hver sin rull med skaft.

3

Vi veier nøye maling, spann og rull, slik at vi kjenner det nøyaktige utgangspunktet. Hver gang vi har malt over platen på én kvadratmeter, veier vi igjen spannet med maling og rull. Dermed kan vi måle akkurat hvor mye maling som blir brukt på hvert strøk. Og vi kan regne ut hvor langt malingen rekker.

4

Vi maler en referanseplate med hver maling. Den får fire strøk, så den klart viser hvordan malingen ser ut når den dekker helt. Dermed kan vi vurdere hvert strøks dekkevne i forhold til “perfekt” resultat.

5

På hver av testplatene maler vi én kvadratmeter med den hvite malingen vi vil teste. Vi bruker en 15 cm bred rull av en kvalitet som pris- og merkemessig matcher testens dyreste malinger. Vi maler tre (og kun tre) strøk.

6

Alle platene legges i en hylle mellom hver behandling. Alle hyller og plater er merket, slik at det er umulig å blande sammen platene. Vi bruker samme merking som på malingsspann og rullespann.

7

Hvor godt dekker de?

Vi tester malingenes evne til å dekke i ett enkelt, i to og i tre tykke strøk. Etter tre strøk gir vi ikke noen av malingene flere sjanser.

Testen avslører raskt at selv de beste malingene først dekker godt når de legges på i to strøk. Den som dekker best etter ett strøk, smitter til gjengjeld av når den vaskes med en våt klut.

Vi fortsetter med hensikt ikke etter tre strøk. Det er mulig at noen malinger vil dekke helt etter et fjerde eller femte strøk, men vi velger å sette et minimumskrav: Hvis malingen ikke kan dekke med tre strøk, er den ikke skikket for oppgaven.

Slik klarte de testen

Dekkevne

Vi vurderer dekkevnen fra 1 til 5. Vi dekker tre felt, som er malt hvitt, svart og rødt. Det er også rekkefølgen på tallene i skjemaet (hvitt-svart-rødt). 1-1-1 betyder for eksempel helt utilstrekkelig dekkevne på alle fargede felter.

1: Helt utilstrekkelig. Utover rullens jevne mønster, er det striper og andre ujevnheter.
2: Helt utilstrekkelig, men rimelig jevne mønstre fra rullen.
3: Kan fungere på et dårlig opplyst sted. Det er tydelig mønster i dekkevnen, men på avstand kan overflaten virke jevn.
4: Overflaten virker pen og jevn, men tonen fra underlaget skinner gjennom.
5: Overflaten er ikke mulig å skille fra referansestrimmelen vi måler den mot.

Vi har vurdert at det viktigste er at malingen dekker raskt. Altså forskjellen på om du må male to eller tre strøk. Det mener vi er avgjørende. Avsmitting vurderer vi lavere, så lenge malingen er holdbar. 4 betyr at du fint kan vaske den med en våt klut. Det er godt nok for en god maling. Etter dette, vurderer vi prisen.

Avsmitting

Vi vurderer hvor solid den tørkede malingen er. Jo mer den kan tåle å bli tørket over og vasket, desto høyere karakter etter denne skalaen:

1: Smitter litt av på tørr klut og kraftig på fuktig klut.
2: Smitter litt av på både tørr og fuktig klut.
3: Tåler tørr klut, men smitter litt av på fuktig klut.
4: Tåler fuktig klut, men ikke skuresvamp.
5: Tåler å bli skrubbet med svamp og såpevann.

Slik har vi regnet

Maling veier mer enn vann. En liter maling er ikke det samme som én kilo maling. Hvis vi for eksempel ser på tallene til testvinneren fra Gjøco, kan vi se at den koster 55,19 kroner per liter, og at det skal brukes 350 gram maling til å dekke den hvite veggen med to strøk maling. Når vi skal vite hvor mye det koster å male én kvadratmeter hvit vegg så malingen dekker, må vi regne slik:

Pris pr. liter X forbruk pr. m2 = pris pr. m2 (når den dekker hvit) Volumvekt

3 vinnere

Vi kårer malingen fra Gjøco som vinner. Som den eneste, dekker den alle tre farger allerede etter to strøk. Den får selskap i kategorien ”Best” av to andre malinger som dekker to av tre felt i strøk nummer to, i tillegg til at begge har toppkarakter i avsmitting. De tre dumpe -kandidatene sitter enten dårlig på veggen, eller så dekker de ikke etter tre strøk.

God, dekkende og billig veggmaling

GJØCOS maling er lett å jobbe med, den fordeler seg raskt jevnt og overbevisende, selv om den føles litt tynnere enn de fleste moderne veggmalinger.

Allerede etter to strøk dekket malingen perfekt på alle de tre feltene våre. Forbruket vi målte viser at én liter rekker til 5,9 kvadratmeter i ett enkelt strøk, mens oppgitt dekkevne på spannet er 8-10 kvadratmeter. Men det er verdt å merke seg at malingen fikk tre 5-tall allerede etter to strøk, så i praktisk bruk vil malingen i det lange løp dekke mer rekke lenger enn de andre konkurrentene i testen.

HARMONI 10 fra Maxbo er en god og samarbeidsvillig maling, som du raskt blir venn med.

Etter første strøk dekket malingen godt, men ikke perfekt på det lyse feltet. Etter to strøk dekker malingen perfekt på hvitt og rødt, mens tre strøk dekker alle tre felt perfekt. Malingen fikk toppskår på avsmittingstesten.

SCALA PERFECT fra Jernia dekker nesten best av alle etter bare ett strøk, og det er egentlig bare prisen som skiller denne fra malingen til Maxbo i bedømmingen.

Svart og hvitt ble dekket perfekt etter to strøk, mens alle tre felt ble dekket perfekt etter tre strøk. Også Scala Perfect har toppskår på avsmittingstesten.

3 tapere

VEGGMALING HVIT

Malingen fra Byggmax er testens billigste, men likevel ikke verdt pengene. Den dekker dårligst i testen, og det er kun hvit som dekkes etter tre strøk. Tørket maling vaskes enkelt av veggen, selv med en tørr klut. Pinlig dårlig maling.

VEGGMALING ANTIKKHVIT

Biltemas maling er faktisk testens nest dyreste maling å bruke. Grunnen er at vi må bruke mye maling for å få den til å dekke, hele 1091 gram for å dekke én kvadratmeter hvitt. Tørket maling smitter av under vask, med både tørr og våt klut.

VEGGMALING ANTIKKHVIT

Biltemas maling er faktisk testens nest dyreste maling å bruke. Grunnen er at vi må bruke mye maling for å få den til å dekke, hele 1091 gram for å dekke én kvadratmeter hvitt. Tørket maling smitter av under vask, med både tørr og våt klut.

Dette lærte vi underveis

Noen malinger tar lenger tid enn andre
Vi opplevde at det var stor forskjell på hvordan de enkelte malingene oppførte seg, både når de skulle røres opp i spannet før bruk, og når de skulle rulles på. Noen malinger var markant vanskeligere å rulle pent og jevnt ut enn konkurrentene. Det var typisk de billigste malingene som var verst. Det kan derfor koste litt tid å spare penger.

Tiksotropi - malinger av gelé
Noen malinger er geléaktige når de er i spannet. Disse malingene kan du røre slik at de blir tynnere, men de finner raskt tilbake til gelétilstanden. Dette er de såkalte tiksotropiske malingene. De er laget slik for ikke å dryppe når du har dyppet malerrullen i dem. Men i det øye blikket du ruller dem på veggen, blir de flytende igjen. Det er ganske praktisk, og gjør det enklere å unngå søl.

Glans er ikke en eksakt størrelse
Alle testmalingene har enten glansgrad 7 eller 10. I praksis er det vanskelig å se forskjell, og vi kunne ikke se at glansgrad 7 er generelt mattere enn en med glansgrad 10. Det er litt som vinden blåser: Det varierer fra produsent til produsent, og fra maling til maling.

Hvitt er så mye mer enn hvitt
Eggehvit, bomull, antikkhvit, ren hvit - det er mange nyanser av hvit. Og skal du treffe den samme fargen med to forskjellige spann, skal du bruke maling fra samme produsent. Du kan ikke forvente at det er snakk om eksakt samme farge, selv om de har samme fargekode hos to forskjellige produsenter. Vi har sett mange nyanser av hvit i testen, selv om farge og glans på papiret er det samme. Forskjellen kan være betydelig.

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...