Perfekte snitt

Hvis du har riktig utstyr, er det ingen sak å tilpasse belegningsstein slik at de passer helt perfekt. Det krever bare en stor og sterk vinkelsliper, med det rette diamanttilbehøret. Og selvsagt riktig verneutstyr.

Skjær rett

Når du skal dele betongstein, bruker du som oftest en kraftig vinkelsliper. Som regel vil det være nødvendig å bruke en maskin med kutteskiver på 230 mm. Ofte kan nemlig ikke vanlige skiver på 125 mm rekke hele veien gjennom steinen.

Du må også bruke en diamantkutteskive som egner seg til betongstein. Til slutt slipes den skarpe skjærekanten pen med en diamantslipeskive.

1

Kutt steinen med vinkelsliperen. Begynn med å skjære et spor i hele steinens bredde, før du sakte lar kutteskiven spise seg helt gjennom den. Et mykt underlag som sand eller en gressplen egner seg godt å skjære på.

2

Slip kanten med en diamantslipeskive, slik at den ser ut som de andre kantene på steinen. Kutteskiven etterlater seg nemlig en skarp kant, som også er sårbar overfor slag.

Skjær rundt

Når du skal skjære ut til for eksempel et avløpsrør, kan det være nødvendig å lage runde snitt. De må lages i flere etapper. Vinkelsliperen er nemlig best til rette snitt, så det handler om først å fjerne så mye som mulig med rette snitt, før du setter i gang med hammer og slipeskive.

Til det runde snittet skal du kunne komme inn fra siden med vinkelsliperen. Steinen må derfor spennes godt fast på et bord, en høvelbenk eller lignende.

1

Fjern så mye som mulig med rette snitt. Først lages et snitt fra den ene siden av rundingen til den andre. Deretter skjæres det et trekantet snitt inn i rundingen.

2

Lag en masse små snitt ved siden av hverandre inn til rundingen. I forkant er rundingen markert ved å skjære et spor hele veien.

3

Slå vekk de små bitene som er igjen mellom snittene med en hammer. En vanlig snekkerhammer er stor nok.

4

Grovrens rundingen med vinkelsliperen. Det er fortsatt diamantkutteskiven du skal bruke. Pass på at du ikke kommer til å skjære inn i steinen eller lager merker på oversiden av den.

5

Den siste finpussen klares med en diamantslipeskive. Du kan fint forsatt bruke den store vinkelsliperen, men her har vi valgt en mindre, som er mer hendig.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Materialer