Dette skal du vite om reparasjonsmasse til tre

Et hakk i tregulvet, stygge skruehull eller en kvist som har falt ut. Uansett hvilken utfordring det handler om, så finnes det en løsning.

Slik bruker du reparasjonsmasse til tre

Er du grundig med sparkelarbeidet, blir reparasjonen helt usynlig etter at du har malt.

Et hakk i tregulvet, stygge skruehull eller en kvist som har falt ut. Uansett hvilken utfordring det handler om, så finnes det en løsning. Valget avhenger dels av omfanget på reparasjonen, og dels av om området skal males etterpå.

Vi viser deg hvordan det skal gjøres.

Hva brukes reparasjonsmassen til?

GULV.
Sprekker, skrammer, hakk og hull etter kvister som har falt ut. Nesten uansett hva problemet er, så finnes det en reparasjonsmasse som passer til både skaden og de mange forskjellige gulvene.

DØRER OG VINDUER.
Sparkling med trefiller før maling gir det klart flotteste resultatet. Gjelder det større skader eller hull etter for eksempel et hengsel, er plastisk eller kjemisk tre en opplagt løsning.

SAMMENFØYNINGER, SKRUEHULL
Flott finish på treverk krever ofte trefiller (også kalt snekkersparkel). Med den kan du enkelt skjule skrue- og spikerhoder og skjøter som ikke er helt tette.

Hvordan brukes reparasjonsmasse?

Den overskytende sparkelmassen trekkes av med en sparkel

Vanlig sparkelmasse til tre trykkes grundig ned i alle hull, sprekker og fordypninger med en stiv sparkel.

Sørg for at reparasjonen er fylt helt opp, og at den er uten lufthull. Overskytende sparkelmasse trekkes av med kanten på sparkelen.

REDAKSJONEN ANBEFALER: ALT kan limes!

Sparkelmassen til kjemisk tre blandes sammen umiddelbart før bruk.

Kjemisk tre består av to komponenter, som skal blandes: en større beholder/tube med selve sparkelmassen og en mindre med en herder.

De to delene blandes først umiddelbart før bruk, fordi massen herder på cirka 10 minutter – avhengig av hvor varmt det er på arbeidsstedet.

Etter herding kan overflaten bearbeides som vanlig tre. Det betyr at du kan slipe, sage og stemme ut i det. Den kan også males, men ikke beises.

Spesielt om kjemisk tre

Reparasjonsmassen påføres på vinduet i et tykt lag.

I motsetning til øvrige reparasjonsmasser til tre, kan kjemisk tre påføres i tykke lag uten å synke.

Etter herding kan det formes, sages og slipes på akkurat samme måte som tre.

Det gjør det mulig å bygge opp igjen en større skade, for eksempel på et gammelt vindu, der større deler er angrepet så mye av råte at det må skjæres vekk.

Varianter av reparasjonsmasse

SNEKKERSPARKEL/TREFILLER fås på tube, og selv om den er akrylbasert, blir den så hard at den kan slipes. Opplagt til for eksempel sparkling av skruehull, hakk og småskrammer. Ved bruk utendørs må overflaten beskyttes med maling.

KJEMISK TRE er tokomponent og består av en sparkelmasse og en effektiv herder. Herdingen sker raskt etter blanding, og overflaten blir hard og kan bearbeides på samme måte som tre. Opplagt til store reparasjoner og gjenoppbygging.

PLASTISK TRE herder ikke like raskt som kjemisk tre. Til gjengjeld finnes det i flere farger, som også kan blandes så du kan få akkurat den nyansen du trenger. Det gjør den ideell til reparasjoner der treet ikke skal males. Kan slipes etter herding.

SKJELLAKKSTIFTER/KVISTLIM varmes med for eksempel en loddebolt eller i en limpistol beregnet til formålet, slik at limet drypper ned i hullet. Kan slipes etter herding. Du finner det i spesialbutikker– i mange forskjellige farger

VOKSSTIFTER fikser selv dype riper i treverk. Selv om voksen er relativt myk, blir reparasjonen likevel forbausende slitesterk. De selges normalt i sett med forskjellige trefargede varianter.

REPARASJONSPENNER er enkle å bruke. Til gjengjeld er de kun beregnet til overfladiske riper. De finnes i en rekke forskjellige trefarger, og selges noen ganger i sett med tre forskjellige farger.

PULVERSPARKEL som blandes med vann til formtre-masse finnes i en rekke forskjellige farger. Formtreet kan etter herding både sages, skjæres, høvles, slipes, spritbeises, poleres og lakkeres.

Mengder og farger

  • Trefiller/snekkersparkel: Fås på tube (250 ml). Den mest vanlige fargen er hvit, men det finnes også fargede varianter, for eksempel lys furu og mørkebrun.
  • Kjemisk tre: Fås både på tube (75 ml sparkelmasse og 25 ml herder) og på boks (560 ml sparkelmasse og 180 ml herder).
  • Plastisk tre: Fås både på tube (75 ml) og på boks (250 gram) og i flere farger, for eksempel svart, hvit, natur, eik, bøk (lys og mørk), mahogni og teak.

    Akkurat nå leser andre ...