Sink - genialt gjør det selv-materiale

Sink i plateform er et genialt materiale. Det er både enkelt å bearbeide og holdbart i nesten 100 år under åpen himmel. I tillegg patinerer det flott.

Si sink, og de fleste av oss tenker på takrenner. Her har materialet vært det klassiske valget, og bevist sin holdbarhet i mer enn hundre år. Men sink er mye annet enn takrenner. Materialet brukes til så forskjellige formål som orgelpiper og trykkplater i grafisk bransje. I tillegg er det et materiale som utmerker seg ved også å kunne brukes av gjør det selv-folk. Det er nemlig forholdsvis billig, og ganske enkelt å bearbeide uten spesialverktøy.

I Gjør Det Selv har vi tidligere hatt artikler om hvordan sink kan brukes som både benkeplatekledning i et vaskerom og som materiale til takkledning på uthus, som skal tåle både regn og snø.

På et utendørs plantebord er sink også et glimrende materiale som overflate på benkeplaten. Her limes sinkpla-ten på for eksempel en plate av kryssfi-nér. Det gir deg en overflate som er sterk og tåler å stå ute hele året. Hos blikkenslageren kan du få sinkpla-ter skåret til på mål. Men du kan også klippe dem enkelt selv med en platesaks, hvis det er snakk om mindre stykker. En baufil kan også gjøre jobben.

Her bruker vi sink

80 prosent kan gjenbrukes.

Sink er et grunnstoff som blant annet utvinnes i gruver i Australia, Canada, Kina, Peru og USA.

Utvinning av sink krever mindre energi enn utvinning av de fleste andre metaller. I tillegg kan 80 prosent av den sinken vi bruker gjenbrukes. Derfor er sink også et miljøvennlig alternativ i forhold til andre metaller. Sink er på fierdeplass blant de metallene det lages mest av. Utover bruken i forbindelse med bygg, brukes det også i produksjonen av så forskjellige ting som mynter, batterier og orgelpiper. I kakediagrammet til venstre kan du se hvor sink brukes.

Sinkoksid utvinnes av sink, og brukes som hvitt fargestoff til maling og vannfarger. Det inngår i tillegg i så forskjellige ting som kremer mot uttørket hud, deodoranter og som konserveringsmiddel til tre.

Her brukes sink

Rustbeskyttelse

Det de fleste av oss kjenner som galvaniserte spiker, er faktisk jernspiker som er belagt med sink. Den mest effektive metoden er galvanisering ved hjelp av varme, der sinken i flytende form inngår i en kjemisk forbindelse med jernet. Andre metoder til rustbeskyttelse innebærer at sinken påføres ved hjelp av strøm - også kjent som elgalvanisering.

Sålbenker, takhatter og inndekninger

Det enkle forarbeidet med sink, kombinert med styrken i materialet i forhold til vær og vind, har gjort det til et populært valg til inndekninger, sålbenker, arker og takhatter. Sinken kan loddes, og fordi materialet er formbart i størrre grad enn de fleste andre metaller, er det enkelt å bruke til denne typen oppgaver. Både i forbindelse med bygging av takkonstruksjoner og arker er det viktig at du sørger for ventilasjon, slik at det bakenforliggende treverket holdes tørt.

Takrenner

Valsede sinkplater har vært brukt til takrenner siden rundt 1850. Tidligere ble de formet av blikkenslageren, men i dag kjøper også han dem i ferdige lengder. Tradisjonelt har sink-takrenner blitt loddet sammen, men nye sinktakrenner kan limes sammen med godt resultat. Takrenner av sink har lang holdbarhet, opp til 50 år. Levetiden avhenger av hvor mye sur nedbør de utsettes for, og vil normalt være kortere i sterkt forurensede byområder. Rengjøring og vedlikehold spiller også inn, så en årlig rensing av takrennene kan anbefales.

Takkledning

Et tak av sink er en av de dyreste takløsningene som finnes, men også en av de mest holdbare. Sinkplatene monteres normalt på et undertak av tre, og er ofte utformet som lange elementer som falses sammen. Det er vanligvis større forretningseiendommer i den eksklusive klassen som benytter sink som takmateriale, men også arkitekttegnede privatboliger kan av og til ses med sink på taket. Levetiden er minst på høyde med tegl - hvilket vil si opp mot 100 år, avhengig av hvor forurenset det er i området.

Slik bøyer du sink rundt en benkeplate

1

Påfør montasjelim på treplaten. Etterpå fordeles limet med en fintannet sparkel, slik at hele området er dekket.

2

Sinkplaten limes på, og det spennes hjelpelekter langs de kantene som skal bøyes. La limet tørke før du bøyer kantene.

3

Bruk en trekloss som slagkloss, og bank forsiktig sinken ned rundt kantene og ned under platen. Sørg for også å påføre lim på kantene.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Materialer