Skal tregulv behandles med olje eller lakk?

Skal tregulv behandles med olje eller lakk?

Olje beskytter treet mot fukt

Oljen trekker inn i treverket og gir gulvet en fuktavvisende overflate. Men oljen velges først og fremst fordi den gir gulvet en flott silkematt overflate.

Oljebehandling gir treet en flott, matt overflate. Oljen må poleres ned i overflaten.

Fordeler

 • Gir en varm og naturlig glød
 • Lett å flekkreparere
 • Limer ikke gulvplankene sammen
 • Gjør at tregulvet blir mykt og naturlig å se på

Ulemper

 • Slites raskt på utsatte steder
 • Lang tørketid etter ny behandling
 • Beskytter ikke mot trykkmerker
 • Må ofte rebehandles

Du kan oljebehandle et nytt gulv. Du kan behandle et tidligere oljet gulv, som på forhånd er vasket med trerens. Og du kan olje et gammelt gulv som er vasket og nypusset.

I alle tre eksemplene kan du få en jevn og flott overflate. Oljen forsterker ikke gulvets overflate mye, men oljen beskytter gulvet mot fukt, og gjør det vakrere.

Til mørke gulv av hardt tre, er oljen et opplagt valg. Treet har den nødvendige slitestyrken. Fordi treverket ikke er sugende, er det kun overflaten som skal mettes med olje.

Har du et gulv av myke tresorter som furu eller gran, kan du gjerne velge å olje det. Du må bare være forberedt på at det må vedlikeholdes oftere enn et lakkert, og at det er mer sårbart for trykkmerker.

Noen oljer inneholder hvite fargepigmenter. Disse brukes for å gjøre et allerede lyst gulv lysere. Det kan også brukes på mørkt tre for å gi det en grålig overflate. De hvite pigmentene slites raskt bort, og gulvet blir noe skjoldete. Derfor må et hvitoljet gulv vedlikeholdes oftere enn når det er brukt vanlig olje.

Behandlingen

Små flater kan behandles noen få lengder om gangen med håndkraft. På større flater må du bruke en poleringsmaskin. Oljen fordeles på gulvets overflate, og poleres ned i overflaten etter 10-15 minutter med en polersvamp eller poleringsmaskin. Deretter er det viktig at overflødig olje fjernes. Når oljen har herdet i noen timer skal det etterpoleres med en gulvklut, og så må gulvet stå urørt i et par døgn.

Vedlikehold

Gulvet skal ikke vaskes den første måneden. Etter dette kan gulvet vaskes med vanlig såpe. Gulvet bør også behandles jevnlig med vedlikeholdsolje minst to ganger i året. Vask med trerens før hver behandling med olje.

Det er lett å flekkreparere et oljet gulv på steder hvor det er stor slitasje, for eksempel foran en dør.

Konklusjon

Olje er bestandig det riktige valget til harde eksotiske tresorter. Det er velegnet til gulv med lite slitasje. På flater med stor slitasje, må et oljebehandlet gulv vedlikeholdes oftere enn et lakkert.

Lakk gir et ekstra slitelag

Lakken legger seg som et beskyttende lag på treets overflate. Det gir en slitesterk og holdbar overflate, som er lett å vedlikeholde.

ligger på gulvets overflate, der den både beskytter og forsterker overflaten.

Fordeler

 • Sterk overflate - det riktige valget til flater utsatt for stor slitasje
 • Lett å vedlikeholde
 • Kan holde i opptil fem til ti år.
 • Tåler hyppig rengjøring

Ulemper

 • Vanskelig å fikse riper og flekker
 • Kan lime gulvbordene sammen, slik at det kan oppstå ulike sprekker mellom bordene.
 • Ikke velegnet til eksotisk tre

Lakk er lett å arbeide med og fås i mange varianter, fra helt blank til helt matt. Spesielt for den helt matte lakken er at den gir en beskyttende overflate som fremhever strukturen og fargene i treet.

Lakk er velegnet til bløte tresorter som furu, gran, bjørk og ask, fordi lakken gjør overflaten robust. Lakken legger seg som et ekstra slitelag på treets overflate, slik at det blir mindre sårbart for trykk. I likhet med olje, kan lakk fås med hvite pigmenter som gjør at et lyst tregulv blir enda lysere. I praksis kan det være vanskelig å få fordelt de hvite pigmentene likt over hele gulvet.

Den største ulempen ved lakkering er at det er vanskelig å reparere merker på gulvet. Hvis gulvet får riper, eller det slites på bare ett sted, kan det bli nødvendig å starte hele behandlingen på nytt.

Derfor er det alltid viktig å få et tykt lag fra starten. Gulvet behandles tre til fem ganger, avhengig av lakktype.

Behandlingen

Du kan lakkere både nytt og et gammelt, nyslipt gulv. Lakken skal påføres i et jevnt lag med pensel eller rull, slik at du unngår luftbobler i lakken.

Når du lakkerer første gang kan treet reise seg. Derfor må du pusse og støv-Lakken

suge gulvet grundig, før du har på det andre strøket. Hvis du vil unngå pussing mellom det første og andre laget, kan du fukte gulvet med lunkent vann før du har på det første strøket. Når treverket er tørt, skal det pusses og støvsuges.

Vedlikehold

Lakkerte gulv holder seg pene i lang tid. Det går som regel fem til ti år før de må behandles på nytt. Til gjengjeld er det viktig å behandle på nytt, før det er slitt helt gjennom lakken.

Den daglige rengjøringen gjøres ved å støvsuge og vaske med en godt oppvridd klut. Vær forsiktig med rengjøringsmidler som inneholder løsemidler. Disse kan gi skjolder i lakken.

Konklusjon

Lakk er et meget godt valg til bløte nordiske tresorter. Med de nye matte lakktypene, blir det ganske likt det silkematte og myke utseendet som olje gir treet. Samtidig får du en robust overflate som er lett å vedlikeholde.

  Akkurat nå leser andre ...