Glass
Når du skal bore i glass, skal det skje med lav hastighet og med et lavt trykk – ellers er det stor risiko for at glasset knuser eller brekker.
Avstanden til kanten bør dessuten være på minst 2 cm. I tillegg er det en god idé å bore på et solid underlag, som boret samtidig kan bore seg videre ned i – for eksempel en MDF-plate.
Hold boret kaldt mens du borer. Det kan gjøres med litt vaselin, som også reduserer friksjonen. Du kan også kjøle ned boret med vann fra en liten dryppflaske.
Små hull i tynt metall
For det meste er det relativt enkelt å bore mindre hull i tynt metall. Men det er ikke unormalt at hullene blir litt kantete i stedet for helt runde. Det kan skyldes at du bruker et for billig bor, som er slipt skjevt. Ofte er det dog fordi du borer for raskt. Finn et tempo som er lavt nok til at boret kan lage flotte spiralformede spon. I tillegg hjelper det ofte også hvis metallplaten ligger solid fast på et godt underlag.
Små hull i tykt metall
I tykke metallprofiler blir boret lettere overopphetet. Det er derfor viktig at du senker farten og bruker en skjæreolje, som både smører og kjøler ned.
Slå et merke med en kjørner der hullet skal bores. Det sikrer at boret ikke vandrer på emnet når du begynner å bore.
Bor hullet i et rolig tempo. Husk skjæreolje. Skal hullet være mer enn 5 mm, bør du forbore med et mindre bor på omkring 3-4 mm.
Store hull i mykere metall
Til litt større hull finnes det koppbor/hullsager i HSS-bimetall. De er sterke nok til å bore i for eksempel aluminium og stål. Igjen er det viktig at boret ikke blir så varmt at herdingen ryker og tennene blir myke.
Bor rolig og kontrollert, og hold eventuelt temperaturen nede med olje hvis det er nødvendig. Det er klart enklest å bore i tynt platemetall. Du kan dog også fint bore i tykkere metall – men da skal du passe ekstra godt på at boret ikke blir for varmt.
Marker hvor sentrum av hullet skal være. Det kan gjøres ved å slå et lite merke med en kjørner, eller ved å markere på en bit maskeringsteip. Begge metoder sikrer at boret ikke vandrer.
Murverk
Små hull
Det er sjelden noen stor utfordring å bore mindre hull i vanlig murverk av for eksempel murstein. Så lenge du har et murbor og en slagbormaskin, er det som regel enkelt. Vi anbefaler at du ikke bruker en borhammer til vanlig murverk. Borhammeren slår nemlig så hardt, at muren kan komme til å sprekke.
Store hull
Skal du lage større hull i murstein eller porebetong, for eksempel til innbyggingsbokser eller rør- og kabelgjennomføringer, så finnes det koppbor til formålet. Bruken er enkel. Det eneste som kreves, er litt tålmodighet, fordi du må bore uten slag på slagbormaskinen.
Til “mykt” murverk av for eksempel porebetong og murstein, er koppbor med påsatte skjær av hardmetall godt egnet.
Betong
Det er faktisk ikke så vanskelig å bore i betong – hvis du har det riktige utstyret. Har du ikke det, er det nærmest umulig. Betong er nemlig så hardt, at det krever en borhammer med et passende SDS-bor.
Borhammeren skiller seg fra en vanlig slagbormaskin ved at den slår færre slag hvert minutt – til gjengjeld slår den med mye større kraft. Samtidig er den utstyrt med et SDS-feste, som mer effektivt overfører energien i hvert slag.
Bor opptil omkring 40 mm
De fleste borhammere til gjør det selv-ere er utstyrt med et SDS-plus-feste, der de største borene har en diameter på omkring 24 mm. Til de større borhammerne med SDS-max-feste, kan du få bor med en diameter på opptil omkring 40 mm. Det er også grensen for hvor store hull du selv kan bore i betong.
Skal du lage større hull, krever det store, dyre diamantbormaskiner med innebygget vannkjøling – vi har fortsatt til gode å møte en gjør det selv-er som har en slik maskin i samlingen.
Fliser
Når du borer i fliser, skal du alltid bore uten slag. Ellers kan du nesten være sikker på at flisen blir slått i stykker. Som en tommelfingerregel er de flisene du bruker på vegger mykere enn de du bruker på gulv. Og små fliser er ofte mykere enn de veldig store flisene. Det er likevel ikke alltid tilfellet.
Små hull i myke fliser
Skal du bore i litt mykere veggfliser, kan du fint bruke et murbor eller et glassbor. Murboret har problemer i starten, men når overflaten er brutt, går det lettere. Glassboret har lettere for å komme i gang, men må ofte kjempe litt mer midt i prosessen.
Du kan også velge et diamantbor, som stille og rolig spiser seg gjennom flisen. Under avsnittet “Krevende hull i fliser” kan du se hvordan du bruker et slikt. Uansett hvilket bor du velger, skal ikke boret bli for varmt. Det kan derfor være en god idé å kjøle ned boret fortløpende med vann fra en sprayflaske. Når du kommer gjennom flisen, skal du huske å skifte bor, slik at det passer til underlaget flisen sitter på.
Krevende hull i fliser
Hvis du skal bore mer krevende hull i fliser – enten fordi det er snakk om store hull eller om hull i veldig harde fliser – så er et diamantbor veien å gå. Ulempen ved disse borene er at de kan være litt vanskelige å styre i begynnelsen, fordi de ikke har noen senterspiss.
Diamantborene finnes til både bormaskiner og til vinkelslipere. Vi anbefaler at du velger de til vinkelslipere. Vinkelsliperen gir deg nemlig bedre kontroll, og boret er betydelig enklere å holde på plass til det får tak. Diamantborene finnes både til små hull og som koppbor til større hull, men fremgangsmåten når du bruker dem er den samme.