Slik jobber du med glassfiber

Er det en sprekk i skroget på båten din, er det hull i takboksen til bilen, eller har støtfangeren fått en skade, så er glassfiber løsningen. Det er enkelt å jobbe med, og med en boks polyester, litt herder og en glassfibermatte kan du lage sterke reparasjoner, som holder i en evighet.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 timer
Pris
600 kroner

Ved å rulle metallrullen over glassfibermatten, kan du enkelt og effektivt trykke den helt ned i polyesteren og fjerne potensielle luftlommer.

Intro

Det er enkelt å jobbe med glassfiber. Med en boks polyester, litt herder og en glassfibermatte kan du lage sterke reparasjoner, som holder i en evighet.

Du får:

I denne byggeveiledningen får du en oversikt over hvor glassfiber kan brukes, hvordan du jobber med det og hvilke fallgruver du skal være oppmerksom på.

I tillegg viser vi deg, trinn for trinn, hvordan reparerer en sprekk i en glassfiberjolle. Dermed er du ikke lenger i tvil om hvordan du skal gripe an det neste glassfiber-prosjektet ditt.

A. Glassfibersparkel og herder
B. Polyester og herder
C. Glassfiberduk
D. Metallrull
E. Pensel
F. Plastsparkler
G. Maske
H. Hansker

Glassfiber består av tynne, jevne tråder som er trukket av smeltet glass. Det finnes blant annet som matter, som typisk er 1 m² store. Glassfiber brukes blant annet til å forsterke plasttyper som polyester og epoksy med. Så når du for eksempel hører om glassfiberbåter, er det i realiteten snakk om glassfiberarmert plast, ettersom glasfibermattene bygges inn i plasten.

For å gjøre en reparasjon i glassfiber skal du bruke tre ingredienser: glassfibermatte, polyester (eller epoksy) og herder. Mattens funksjon er å armere polyesteren, som påføres matten med en pensel til den ikke kan suge til seg mer. Blandingsforholdet mellom polyester og herder skal avstemmes nøyaktig.

Blander du inn for mye herder, risikerer du at polyesteren herder for raskt og danner klumper mens du jobber. Blander du derimot for lite herder i polyesteren, risikerer du at den herder veldig langsomt og blir klebrig og nesten umulig å slipe. Følg derfor produsentens anvisninger nøye når du blander ingrediensene.

Veiledning

01
Grundig forberedelse lønner seg 10 Trinn

Når du skal reparere et hull i en båt, skal polyesteren og strimlene fra glassfibermatten hefte på den rå glassfiberen. Vi sliper derfor gammel bunnmaling, primer og det som ellers skjuler seg på skroget helt vekk av den gamle båten. Det kan virke litt voldsomt å bruke en vinkelsliper, men ta det helt med ro - ujevnheter og fordypninger blir utjevnet når den nye glassfiberen kommer på. Vi klipper glassfibermatten i små strimler og legger dem klare, før vi blander polyester og herder etter produsentens anvisninger.

1

Slip skaden og området rundt den med en vinkelsliper. Vi bruker en grov slipeskive. Det er viktig å fjerne alle malingsrester.

2

Det gjør ikke noe at det blir en fordypning i den gamle glassfiberen. Du må nemlig helt ned til den rå glassfiberen for at den nye glassfiberen skal kunne hefte skikkelig.

3

Skjær vekk overflødige glassfibertråder med en hobbykniv når du er ferdig med å slipe. Det er viktig at polyesteren kan trenge inn i alle hull og kroker, slik at det ikke oppstår luftlommer.

4

Børst vekk slipestøvet, slik at den nye glassfiberen får best mulige betingelser for å hefte på den gamle. Vi bruker en pensel, men du kan også bruke en klut.

5

Klipp glassfibermatten i den størrelsen strimler du forventer å skulle bruke. Vi klipper noen helt smale til å legge ned i selve skaden, samt noen gradvis bredere strimler som vi legger på etter hvert.

6

Legg opp strimlene og sjekk at de passer noenlunde. Det er en god idé å klippe noen ekstra strimler, slik at du slipper å begynne med saksen og glassfibermatten når du først har fått polyester på hanskene.

7

Hell polyester i en skål eller et glass. Har du ikke en gammel skål som kan ofres, så kan du bruke en overskåret brusflaske, slik som vi har gjort.

8

Tilsett litt herder. Det er viktig å følge produsentens anvisninger for å oppnå riktig blandingsforhold. I vårt tilfelle tilsetter vi det som tilsvarer 2 % herder.

9

Bland polyester og herder med en rørepinne, og sørg for å komme ut i alle kroker og fordypninger, slik at all herderen blir rørt ut i polyesteren.

10

Smør et godt lag polyester på glassfiberen, og fordel det med penselen. Sørg for at polyesteren kommer ned i alle hull og fordypninger, slik at det ikke oppstår luftlommer som kan svekke glassfiberen på sikt.

02
Raskt på med polyester og matte 7 Trinn

Når polyesteren og herderen først er blandet, har du cirka 30 minutter på deg før massen begynner å herde. Vi påfører derfor polyesteren med rask hånd, legger på de første strimlene og metter hver av dem med polyester. Til de store strimlene er metallrullen fin til å presse ut eventuelle luftbobler med. Vi sliper reparasjonen med en eksenter­ sliper og avslutter med å sparkle de siste småhullene og fordypningene med glassfibersparkelmasse.

1

Legg en tynn strimmel glassfibermatte slik at den flukter med flengen i båten. Trykk den fast i polyesteren med en finger, og legg deretter et par bredere strimler etter samme prinsipp.

2

Hver gang du legger en strimmel glassfibermatte skal den mettes med polyester. Hvis du merker at du trekker vekk strimlene, må du holde på dem på plass med en finger mens du pensler.

3

De siste stykkene skal gjerne være like brede som det området du har slipt rent. Igjen er det viktig å få presset ut alle potensielle luftbobler av glassfibermattene, og til de brede strimlene er det opplagt å bruke en metallrull.

4

For å lage overgangen mellom reparasjonen og skroget så flytende som mulig, bruker vi penselen til å “trekke” i glassfibertrådene, uten at selve mattene flytter seg.

5

Etter et par timer er glassfiberen blitt så hard at du kan slipe i den. Vi bruker en eksentersliper med en korn 60-slipeskive. Det gir en pen, jevn overflate.

6

Legg en klatt glassfibersparkelmasse til rette, og tilsett litt herder rette, og tilsett litt herder etter produsen - tens anvisninger. Rør ut herderen i massen med en malerpinne eller lignende.

7

Er det fortsatt små fordypninger i skroget, kan du trekke på et tynt lag glassfibersparkel og avslutte med å slipe området med eksentersliperen når det er herdet. Har du som oss reparert en flenge i en båt, bør du male den med primer og bunnmaling. Dreier det seg om en reparasjon som ikke kommer til å være i konstant kontakt med vann, kan du nøye deg med å påføre en gelcoat og eventuelt en topcoat etter produsentens anvisninger.

Materialer

  • Glassfibermatte
  • Polyester og herder
  • Glassfibersparkel og herder

Spesialverktøy

  • Metallrull
  • Ansiktsmaske

Tidsforbruk

Cirka tre timer inkludert tørketid, med to lag og sparkling til slutt.

Pris

Cirka 600 kroner.

Vanskelighetsgrad

Alle kan reparere med glassfiber. Gode forberedelser og tempo på jobben lønner seg, fordi polyester herder etter ca 30 minutter.

Tips & Triks

Mange bruksområder

Kajakker, kanoer, surfebrett, årer og båter er opplagte steder å bruke glassfiber. Du kan dog også bruke glass­ fiber til å reparere badestampen eller til å lappe et hull i takboksen med.

Lett og sterk

En av årsakene til at antallet glassfiberbåter eksploderte på 70­tallet, og til at glassfiber fortsatt er det foretrukne materialet når moderne verft i dag bygger fritidsbåter, er den lave vekten. Glassfiber har nemlig en massevekt på 1,6 g/cm³, mens den på stål er cirka 7,8 g/cm³. En annen årsak til materialets popularitet er at det krever lite vedlikehold. Etter at glassfiber først er forseglet med primer og bunnmaling, er den stort sett umulig å nedbryte. Tenk på alle de båtene som har ligget i saltvann og vært utsatt for sol, snø og sludd de siste 50 årene, og fortsatt lever i beste velgående. Det er en attest god som noen.

Enkelt å jobbe med

Uansett om du skal reparere et hull, en flenge eller kle en plate med glassfiber, er metoden den sam me. Det handler om å blande polyester og herder etter produsentens anvisninger og deretter pensle et lag av den klebrige massen på det gitte området. Så legges det et stykke glassfibermatte oppå, som trykkes ned i polyesteren med en spesiell metallrull. Deretter legger du enda et lag med polyester oppå matten. Og slik kan du gjenta prosessen, alt etter hvor mange lag du ønsker. Når polyesteren er herdet, kan du slipe området og gi det et lag eller to til etter samme prinsipp, eller nøye deg med å sparkle de siste små hullene med glassfibersparkelmasse. Polyester er klinete å jobbe med, så det er en god idé å klippe ut glass fiber mat te ne i de størrelsene du skal bruke før du setter i gang.

Pass på plastpest

Glassfibers svakhet heter osmose. Osmose - eller plastpest som det er mest kjent som - er små blemmer som oppstår på bunnen av skroget hvis vannet finner små lufthull i gelcoaten, som er det ytterste laget maling på fribordet, og glassfiberen. Når vannet først har funnet små luftlommer, begynner det å danne glykol­ eddiksyre, og dermed er skaden skjedd. Punkterer du en av disse små blemmene, vil du oppleve en råtten lukt. Da vet du at skroget er angrepet. Den vanligste måten å bli kvitt plastpest på, er ved å sandblåse skroget og bygge det opp på nytt med glassfiber og deretter bunnmale det etter alle kunstens regler.

Har du en større båt, er skroget kanskje bygget opp av en kjerne av balsatre eller kryssfinér og deretter kledd med glassfiber på begge sider. Trenger vannet gjennom det ytterste laget, er det risiko for at treet råtner og hele konstruksjonen svekkes. Glassfiber skal med andre ord forsegles godt hvis den skal holde i mange år.

Bruk og kast

Når vi skriver om verktøy, slår vi som oftest et slag for kvalitet fremfor kvantitet. Men når det handler om pensler til å påføre polyester med, så kjøp endelig det absolutt billigste settet. Når blandingen av polyester og herder først har fått tak i penselen, er det så godt som umulig å få den ren igjen. Den blir hard som stein, og det enkleste er å kaste den.

Temperaturen skal være mellom 15 og 20 grader

Blander du polyester og herder ved romtemperatur, har du cirka 30 minutter å jobbe på før massen begynner å herde. Ved høyere temperaturer mister herderen omkring 50 prosent av virkningen, mens den ved lavere temperaturer økes med cirka raturer 100 prosent. Er temperaturen under 15 grader, risikerer du dog at herdingen ikke blir tilstrekkelig sterk.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Materialer