Slik limer du teppet pent på

Vil du være sikker på at det nye vegg til vegg-teppet ikke blir liggende i folder eller buler opp, skal gulvet smøres med lim, og teppet legges etter konvoluttmetoden. Oppgaven er faktisk enkel når du kan et par knep.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
4000 kroner

Kalde gulv av malte bord er ikke tingen for en familie med barn, som leker på gulvet. Løsningen kan være å legge et tykt teppe.

Intro

Før teppet legges, skal rommet gjøres klart. Fjern forsiktig listene langs gulvet. Eventuelt kan du la listene sitte, og så montere feielister utenpå etterpå.

Er gulvet svært ujevnt, vil teppet fort bli slitt i tydelige striper. Derfor kan det være nødvendig å slipe gulvet først og deretter eventuelt montere plater før teppet legges.

Rommet skal også rengjøres grundig før du legger teppet til akklimatisering der inne. Spesielt i vinterhalvåret er det viktig at teppet tilbringer minimum et døgn i et oppvarmet rom før du limer det fast slik at det ikke utvider eller trekker seg sammen på grunn av temperaturforskjeller og fuktighet.

Før du går i gang med tilskjæring og liming, sjekker du hvilken vei luven vender. Når vegg til vegg-teppet legges på, skal du nemlig passe på at luven vender mot inngangen slik at teppet presenterer seg fra sin fineste side. Stryk med en hånd over teppet. Du skal møte motstand når du stryker fra inngangen og inn i rommet - slik at luven reiser seg riktig når teppet er lagt.

Tegn gjerne piler på baksiden av teppet, som angir retningen vekk fra inngangen. Pilene får du også glede av hvis du skal lage skjøter mellom flere baner - da er det nemlig meget viktig at alle banene har samme luv-retning.

I store rom bør gulvteppet limes

Det finnes utallige kombinasjoner av luv-og baksidematerialer. Når du kjøper gulvteppe,

bør du derfor spørre i forretningen om de anbefaler liming eller dobbeltsidig teip. Et par grove tommel-fingerregler gjelder:

Lim teppet fast når:

  • rommet er over 20 kvadratmeter.
  • teppet er av kokos, sisal eller andre plantefibre som fukt og temperatur får til å utvide og trekke seg sammen.
  • baksiden er av filt eller andre materialer som ikke fester seg til underlaget.
  • rommet er sterkt trafikkert, for eksempel en gang.
  • du vil være helt sikker på å unngå folder og buler!

Teip teppet fast når:

  • rommet er under 20 kvadratmeter og ikke sterkt trafikkert.
  • baksiden er laget av gummi eller andre sklisikre materialer.

Veiledning

Start med grovtilskjæring

Rull ut teppet i rommet, og sjekk det for eventuelle feil. Det er surt å kaste bort tid og materialer på et teppe med feil.

2Skjær til teppet til med hobbykniv slik at det minimum er 10 cm for stort hele veien rundt.

Brett teppet som en konvolutt

Trekk i ett hjørne om gangen, og brett på den måten halvparten av teppet til en konvolutt slik at du kan arbeide på den ene halv delen av gulvet.

Fordel gulvlimet i et jevnt lag med limparkel. Overskytende lim samles i et spann.

Begynn på midten, og rull teppet ut mot hjørnene. Press og stryk hele tiden i retning mot hjørnene, og glatt ut teppet på den måten. Pass på at du kommer helt ut på kantene.

Gjenta prosessen med den andre halvdelen av teppet. Først når du har brettet ut teppet i hele rommet, kan kantene skjæres til.

Teppet er limt - nå skjærer vi til kantene

Press teppet godt inn langs kantene med baksiden av ei saks.

Skjær av den overskytende delen med en hobbykniv. Hold kniven i en vinkel på 45 grader, og trykk teppet ned med hendene mens du skjærer - evt. skjæremerker blir ikke synlige.

Klipp til hjørnene med saks. Her duger ikke kniven da den kan frynse opp teppet.

Pyntelister gir en pen avslutning og holder teppekanten på plass. Klipp dem til med ei listesaks, eller bruk en hobbykniv eller gjærsag. Stift pyntelistene fast.

Tilpass rundt rørene

Klipp rett inn fra teppets ytterkant til røret. Klipp en sirkel som er litt mindre enn røret. Legg teppet på plass.

Klipp små hakk rundt røret til teppet ligger glatt. Skjær av de små teppehakkene med hobbykniven.

Materialer

• Teppe (her 9 m2 Modena/Vorwerk)
• Vannbasert gulvlim
• Pyntelister
• Stifter

Dessuten:
• Tannsparkel til lim
• Saks
• Hobbykniv
• Hammer eller stiftepistol

Pris: Cirka 4000 kroner

    Akkurat nå leser andre ...