Smart gjengestang

En gjengestang kan brukes mange forskjellige steder, og den kan redde deg når det ikke er noe annet som kan hjelpe.

Gjengestang: Bøying av gjengestang

En gevindstang er et taknemmeligt materiale at arbejde med, og med en skruestik, en svensknøgle og en nedstryger kan du stort set forme gevindstangen, som du vil.

En gjengestang kan fungere som innfesting i betong, murverk eller tre. Eller den kan brukes som sammenføyning over lengre avstander. I tillegg kan du lage dine egne beslag ved å bøye og forme gjengestengene etter behov. Enhver gjør det selv-er bør ha gjengestenger i fem størrelser stående i hjørnet av verkstedet. Vi viser deg fem situasjoner, der gjengestangen er smart!

Teknikk til gjengestang

Spenning av gjengestang
Med muttere og spennskiver kan du feste gjengestangen til diverse platetyper – og du kan spenne den grundig fast med en mutter.

Kapping av gjengestang
En enkel måte å kappe en gjengestang på, er ved å spenne den fast i en skrustikke og kappe den med et sagblad for metall i stikksagen.

Bøying av gjengestang
Ved å spenne fast gjengestangen i en skrustikke, kan du lett bøye den med for eksempel en skiftenøkkel.

Her er en gjengestang genial

Gjengestang til sammenføyninger over lange avstander
Skal du sette sammen flere treemner – som i dette tilfellet til en benk – kan du bruke gjengestenger. Det er bare å bore hull i emnene og føre gjengestangen gjennom. Med rustfrie spennskiver og muttere får du værbestandige avslutninger og jevne avstandsklosser til hele benken.

Gjengestang til forankring i murvegger
Murvegger kan være porøse. Derfor vil vi ofte unngå å bruke skruer med plugger som kan utvide seg, samtidig som vi også gjerne vil unngå å lage innfesting i fugene.

Ved å bruke gjengestenger, kan du selv bestemme hvor i murveggen du vil bore, og med litt forankringsmasse, som er en sterk tokomponent mørtel, kan gjengestangen skrus forsiktig inn i murveggen. Deretter kan du montere porten, det påbegynte gjerdet eller hva du nå skal montere til veggen. Du slipper uansett å bekymre deg for om det tåler den neste høststormen.

Gjengestang til festing av stolper
Det kan være en utfordring å få trykkimpregnerte stolper til å stå stabilt, hvis de skal plasseres oppå en underliggende bjelke. En enkel snarvei til et sikkert feste, er å bore hull til en låsemutter i den loddrette stolpen, som gjengestangen deretter skrus fast i. Stolpen settes på plass og etterspennes med en mutter i den andre enden av gjengestangen.

Gjengestang til forankring i betongunderlag
En elegant måte å montere postkassen på, er ved å plassere den på to loddrette gjengestenger. Begynn med å grave et passe hull og støp et lite fundament. Så bores to hull, som skal fylles med forankringsmasse, før stengene skrus fast i fundamentet. Til slutt er det bare skru fast postkassen på stengene.

Gjengestang til skjult og sterkt oppheng

Klassiske hylleknekter fungerer fint, men vil du gjerne ha “svevende” hyller, som kan bære både kopper, tallerkener og kokebøker, skal de monteres riktig og solid. Har du en vegg av betong, porebetong eller murverk, er det bare å bore et passe antall hull, fylle dem med forankringsmasse og deretter skru inn gjengestengene.

Bruk en boremal, og plasser en form for støtte under stengene, slik at de holdes helt vannrette mens forankringsmassen tørker. Bor deretter et tilsvarende antall vannrette hull i hyllen, og trykk den inn over gjengestengene. Hvis hullene ikke er for store, er det normalt ikke nødvendig å lime fast hyllen til stengene, fordi motstanden i gjengene er nok til å holde den på plass.

    Akkurat nå leser andre ...