En svingete hagesti i tegl er ikke bare elegant, den er også meget robust.

En svingete hagesti i tegl er ikke bare elegant, den er også meget robust.

De fleste er nok enige i at markteglstein er like flotte som de er naturlige. Men mange er ikke klar over hvor ekstremt hardføre de også er. For selv om marktegl ligner på murstein, skal ikke de to "steinene” forveksles.

Marktegl er nemlig brent ved en mye høyere temperatur enn vanlige murstein. Dermed fås et produkt med en helt annen styrke, som faktisk best kan sammenlignes med betong.

MARKTEGL HOLDER PÅ FARGEN

Hardtbrente tegl motstår derfor alle værpåvirkninger, og til forskjell fra mange andre belegningsmaterialer, er de helt fargeeekte.

Det betyr i praksis at UV-stråler fra sola ikke bryter ned teglens naturlige farge. Og teglbelegningen er til og med motstandsdyktig mot syre, olje og ikke minst veisalt, mens den lettere ru overflaten også er med på å gjøre dem ganske sklisikre.

Noen produsenter skiller mellom ”hagetegl” og ”belegningstegl”. Sistnevnte er i så fall den mest robuste, og kan derfor også brukes på steder med tung trafikk.

En størrelse på for eksempel 240 x 118 x 52 mm, gjør marktegl lett å håndtere og legge.

SE OGSÅ: Slik legger du marktegl

Teglenes overflater kan gå fra det glatte til det ru – og fra det matte til det blanke.

Svarte marktegl med en ”rustikk” overflate er en flott, men også en litt dyrere variant.

MANGE FARGER OG MØNSTRE

Den største fordelen med marktegl, er dog fargeskalaen du kan velge blant, i tillegg til overflatestrukturen, som kan være alt fra nesten glatt – til helt ru.

Sammen med de forskjellige mønstrene de kan legges i, gir det noen fantastiske muligheter til å lage veldig elegante belegninger i hagen. Her viser vi deg noen av de mange flotte variantene.

Her er teglene lagt i et flott fiskebeinsmønster.

En klassisk, rød marktegl kan du få kjøpt fra cirka 300 kroner per kvadratmeter.

Fordi tegl er et ekte naturprodukt, vil det alltid være litt – noen ganger store – nyanseforskjeller i tegl fra den samme sendingen.

Egentlig bidrar det bare til å gi mer ”spill” og et enda mer naturlig utseende.

Teglene er lagt i elegante buer, som gir et flott spill til hagestien.

Her er teglene lagt i halvsteinsforband – et klassisk og flott mønster.