Her er alt du trenger å vite om marktegl.

Marktegl legges og fungerer stort sett som billigere betongstein, men den elegante overflaten, store variasjonen i farge og evnen til å eldes med patina, gjør den til et flott alternativ.

Markteglenes egenskaper

Tegl til belegning minner om murstein, men er mer slitesterke, bedre sikret mot brudd – og ikke minst frostsikre og velegnet til jordkontakt i vårt tøffe klima.

Typisk bruk av marktegl

Belegningsstein av tegl – eller marktegl, som de kalles – brukes til mange forskjellige belegninger, der de skaper et stilrent uttrykk. Teglsteinene gir en plan og tett belegning, og er velegnet til stier og terrasser. De sterkeste teglsteinene kan også tåle å bli kjørt på i innkjørsler.

Etablering av belegning med marktegl

Belegningsstein av tegl legges på et fast og avrettet lag av grus, og krever samme håndlag som heller og betongstein. Steinene er normalt på størrelse med en murstein, og enkle å håndtere. De kan også legges på siden, slik at du får to forskjellige størrelser av den samme steinen.

Holdbarhet for marktegl

Tegl holder lenge og blir som regel flottere med årene, når de får patina. Bruk alltid teglstein brent til formålet, de suger minst muligt fukt. Ikke på grunn av frostsprenging, som sjelden gir problemer her, men suger de for mye fukt, ødelegger alger og mose teglens spesielle uttrykk.

Vedlikehold av marktegl

En riktig lagt belegning av tegl ligger i mange år, uten at du skal gjøre annet enn å feie og luke vekk ugress som måtte vise seg mellom steinene. Som ved betongstein, bør du unngå høytrykksspyleren og nøye deg med å feie.