10 ting som kan gå galt når du legger fliser

Flislegging er presisjonsarbeid. Flisene skal ligge plant, de skal møtes nøyaktig i fugene og tilpasses, slik at du unngår altfor smale strimler i sidene. Slurver du, er det mye som kan gå galt.

1. Du begynner i hjørnet
Flisene kommer til å ligge penest hvis du begynner med en prøveopplegging fra midten av rommet: Strek opp midten av rommet. Legg første flis slik at midten av flisen er midt på streken. Legg deretter en rekke fliser i begge retninger, og bruk eventuelt avstandsbrikker for å ta høyde for fugene. Ender du opp med en veldig smal flis i en side eller andre uheldigheter, så prøv i stedet å legge kanten på midtflisen inn mot midtstreken.

2. Feil type bor
Når du skal bore hull i harde fliser, enten det er mindre hull eller hull som krever et koppbor, skal du bruke et spesialbor med diamantskjær. Bor til tre eller metall er helt nytteløst å bruke.

3. Manglende verktøy
Veldig store fliser er populære, men de er litt vanskeligere å legge pent enn små fliser. Det er generelt vanskeligere å få dem til å ligge plant, uten at de vipper litt eller ender i forskjellige nivåer. Med noen spesielle klips, er det mye enklere å styre de store flisene. Klipsene stikkes inn under flisene i fugene, og sammen med en liten kile, som plasseres oppå flisene, sørger de for at overflaten på flisene havner i samme nivå.

4. Forskjøvede fuger
Den kanskje mest klassiske flisfeilen, er fuger som ikke flukter. Det er veldig tydelig å se, også selv om flisene bare er noen få millimeter forskjøvet i forhold til hverandre. Bruk fugesnor eller fliskryss, og bruk øye­målet flittig.

5. Overskytende flislim
Når du limer fast flisene til gulv eller vegg, så hold øye med om det blir presset opp lim i fugene. Skjer det, så skrap det vekk før det herder. Ellers risikerer du at det ikke er plass til fugemasse.

6. Ingen rengjøring
Etter at du har fuget flisene, skal du sørge for å rengjøre dem. Først med en fuktig svamp og deretter – når fugen er fast – med en tørr bomullsklut. Det sløret som etterlates når du har fuget og vasket lett med en svamp, tørker og blir nærmest umulig å fjerne hvis du venter til dagen etter.

7. Feil verktøy
Mange fliser kan deles med en manuell fliskutter. Men noen fliser er så harde, særlig mange typer gulvfliser, at det er nærmest umulig. Til disse skal du bruke en vannsag.

8. Ingen tannsparkel
Tannsparkelen lager spor i flislimet. Når flisen legges på plass, fordeler limet seg jevnt under overflaten, fordi det er plass til at det kan flyte ut. Dermed er det enkelt å presse en flis på plass i nivå med de øvrige. Lager du ikke spor med en tannsparkel, kan det være vanskelig å presse flisen jevnt på plass, fordi flislimet ikke kan fordele seg.

9. Feil begynnelse
Når du kler en vegg med fliser, vil det ofte være en god idé å begynne med nest nederste rekke i stedet for den nederste. Dels gir det deg muligheten til å sette opp en list som kan holde flisrekken i riktig høyde, uten en fuge ned mot listen. Og dels vil det for eksempel på et bad med fall på gulvet være en fordel å bgynne med en rekke som ikke skal tilpasses til fallet. Dermed kan flisene i nederste rekke, som må tilpasses, settes opp til slutt.

10. Tørt flislim
Pass på ikke å legge flislim på et for stort område om gangen. Gjør du det, risikerer du at flislimet tørker før du rekker å legge alle flisene i limet. Dermed blir ikke flisene sittende ordentlig fast. Det er typisk slik løse fliser, som lyder hult når du banker på dem, oppstår.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Fliser