Fliser i fiskebeinsmønster
For å ha noe å støte flisene inn mot, begynner du med å skru lister på veggen(e). I bunnen skal de hindre at flisene glir ned, i hjørnet skal de sikre at flisene møtes nøyaktig.
En prøveopplegging på gulvet er alltid en god idé når det er snakk om mønstre. Det er viktig å regne inn fugebredden, så avstandsbrikker eller fliskryss skal i bruk allerede her.
Når du er sikker på hvordan flisene skal sitte skjæres de til, og jobben påbegynnes i den ene enden. Begynn med nederste rekke på en vegg, og bygg oppover når den er helt på plass.
Fordi tilpassingen kan ta litt tid - særlig for uerfarne - skal du ikke påføre for mye flislim om gangen. Tegn på veggen hvor langt opp flisene skal gå, slik at det ikke kommer lim for høyt opp.
Fliser på skrå
En prøveopplegging sikrer at mønsteret ligger riktig sted, og at avskjæret i sidene blir likt. Ved bruk av fliser i flere farger er et bilde eller en tegning av oppleggingen til god hjelp.
Legges flisene på et gulv, påføres limet på flisene, slik at det er mulighet for å bevege seg fritt på gulvet. Begynn langs gulvets midtlinje, som først tegnes opp eller markeres med en snor.
Fra midten jobbes det ut til sidene. Her er det kjekt å ha et bilde eller en tegning å støtte seg til, ellers mister du fort oversikten. Alle de hele flisene legges, mens kantene venter til neste dag.
Alternativer
Med litt tålmodighet, kan du også legge sekskantede fliser. Også her begynner du med en prøveopp-legging og venter med å tilpasse kantene til hele flaten er lagt.
Dette mønsteret viser åttekantede fliser (oktagoner) med veldig små firkantede fliser innlagt. Det er en flott, men ganske dyr løsning. Selve leggingen krever stor nøyaktighet, fordi de små firkantede stykkene skal ligge helt nøyaktig. Ferdige flismønstre finnes også på nett - da blir leggingen mye enklere.