Sekskantede fliser – slik setter du dem opp

Sekskantede fliser er i skuddet. Har du aldri lagt fliser med en slik form tidligere, så ta en titt på disse sidene, for teknikken er litt annerledes enn firkantede fliser. Vi viser deg de grunnleggende prinsippene. Deretter er det bare å sette i gang hjemme.

Viktig! prøveopplegging

Gjør alltid en prøveopplegging, så du kan se hvordan det kommer til å gå opp med målene på den flaten flisene skal settes opp. Det er ekstra viktig med sekskantede fliser, fordi det er flere kanter som skal gå opp, og mindre enn en kvart flis kan ikke brukes. Skal flisene legges rundt et hjørne, skal du først bestemme deg for hvordan de utvendige hjørnene skal se ut, ettersom det er avgjørende for flisenes plassering.

1. Flisene kuttes med en fliskutter, her brukes en våtsag. Du trenger en som kan kutte skrått, hvis du vil ha en fuge på et utvendig hjørne.

2. Lag en nøyaktig prøveopplegging på et vannrett underlag med ønsket fugebredde mellom flisene. Lag en halveringslinje på de flisene som skal danne bunnen og toppen av mønsteret, og skjær dem til. Disse flisene er så små, at de ikke kan kuttes i mindre enn kvarte stykker, så det må du ta høyde for.

3. Lag enda en prøveopplegging med de tilskårede flisene, der du legger den loddrette kanten inn mot en vinkel.

4. Plasser de tilskårede flisene på veggen med avstands-brikker (her på 4 mm) mellom, slik at den loddrette fugeavstanden er riktig. Plasser en hel flis oppå fugen, og marker spiss og side på hver flis med en blyantstrek på veggen.

Den første rekken fliser

Når du skal sette opp flisene, er det smart å legge lim på veggen til bare de to første rekkene. Det er også en god ide å dra en finger gjennom limet rett over den første flisrekken. Da unngår du at det blir for mye lim i fugen, der det skal være plass til fugemørtel.

1. Trekk på flislim, og dra en tannsparkel gjennom limet. Plasser en fugesnor som den første rekken kan settes på. Bruk fugebrikker og pass på at den første flisen ikke flyttes.

2. Sett opp andre rekke fliser. Den nederste spissen på flisene i andre rekke skal lande akkurat midt i fugen i nederste rekke, og den øverste spissen skal flukte med streken. Plasser flisen så kanten hviler på de to i rekken nedenfor, og vri den på plass mens den presses inn i limet. Det gir minst mulig klin.

3. Trykk på plass fugesnoren mellom de to første rekkene når alle flisene er på plass. Den skal sikksakkes i den ”vannrette” linjen.

4. Sjekk med en vinkel om flisene sitter rett på hjørnet. Gjør det hver gang du starter på en ny rekke. Sjekk også at fugebredden på hjørnet passer ved å sette en flis på den andre siden av hjørnet.

Hjørnene

Et utvendig hjørne synes godt, så det er viktig at du velger en løsning som du vil trives med. Her viser vi den vanskeligste løsningen. Du kan se alle hjørne løsningene nederst på siden. I et innvendig hjørne er det viktig at det lages plass til en fuge.

1. Det utvendige hjørnet lages ferdig når flisene settes opp på veggen på den andre siden. Husk at flisene som støter inn mot hjørnet, skal skjæres skrått i siden, slik at det blir plass til fugemasse i hjørnefugen. Sjekk også at rekkene sitter nøyaktig ut for hverandre, og at fugebredden er lik.

2. Sjekk de loddrette kantene på hjørnet. Det er viktig at de er parallelle.

3. I det innvendige hjørnet skal flisene skjæres til med et rett snitt. De plasseres med en fugebreddes avstand til flisene på den andre veggen, slik at det er plass til en fuge med fugemørtel.

4. Flisene rengjøres fortløpende med rent vann for å fjerne eventuelt flislim. Vask i tillegg over alle sammen en ekstra gang når alle er satt opp. Deretter mangler du bare å fuge.

Alternative hjørner

En fuge midt på hjørnet er den flotteste løsningen, men også den vanskeligste. Derfor er det den vi viser deg her. Den er vanskelig, fordi den krever skrå snitt på 45 grader i sidene på flisene, for at du skal få plass til fugemørtelen.

Flisene plasseres overlappende på hjørnet, slik at den ene flisen ligger over kanten og dekker flisen rundt hjørnet. Denne løsningen krever at du velger hvilken side av hjørnet som er “forsiden”. Den krever også at flisene er gjennomfarget, så fargen er lik når de skjæres.

Den letteste løsningen er en hjørnelist, som flisene kan støtes inn mot. De fås i mange utforminger. Det er penest å velge en som ser lik ut på begge sider av hjørnet. Listen monteres ved å presse den inn i litt flislim.

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Fliser