Kjempefliser på veggen

I et stort rom er det veldig flott med store fliser på vegger og gulv. Flisenes størrelse fremhever rommets størrelse. Her viser vi den spesielle teknikken du skal bruke når du setter store fliser på veggen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1-2 dager
Pris
1000 kr/m2

De store flisene stilles på fliskryss eller små avstandsbrikker og vippes på plass.

Intro

Når store fliser skal settes opp med helt smale fuger på en vegg, kan det bare la seg gjøre med fliser som har helt rette kanter. Her setter vi opp flisene med en fuge som bare er 3 mm bred.

Flisene settes opp i et relativt tykt lim, og vi bruker fliskryss og små plastbrikker i de vannrette fugene, slik at flisene ikke synker ned.

Tannsparkelen som vi bruker til flis-limet er grov: 8 mm. Det sikrer en god vedheft på hele flaten, fordi mørtelen fordeles jevnt, og fordi flisene kan bankes i nivå med en gummihammer når de er plassert på veggen.

Veiledning

01
Slik gjør du 5 Trinn

1

Tykt opprørt flislim trekkes på. Bruk en grov tannsparkel – her har vi valgt å arbeide med en 8 mm tannsparkel. Start med nest nederste rekke, som understøttes (se boksen om understøtting).

2

Sett fliskryss i fugen, og plasser flisen på kryssene. Vipp flisen på plass, og trykk den mot veggen.

TIPS: I stedet for fliskryss kan du bruke små avstandsbrikker av plast.

3

Hold et vater eller et rett bord mot flisene mens du banker dem forsiktig i nivå med en gummihammer.

4

Nederste rekke settes opp til slutt. Fjern understøttingen, trekk på lim og trykk flisen opp mot fliskryssene. Mens flisen løftes opp, settes gaffateip over skjøten. Teipen gjør at flisen ikke synker.

5

Etter et døgn fuges flisene på samme måte som andre fliser – fugematerialet trekkes på diagonalt med en gummisparkel og trykkes ned i fugene. Fjern overskytende fugemateriale med et
fuktig skumgummibrett.

Materialer

  • 60 x 60 cm kalibrerte fliser
  • Flislim (LIP Multi Flislim)
  • Fliskryss, gaffateip, plastbrikker og fugemørtel

Spesialverktøy

  • Våtskjærer
  • Gummihammer
  • Fotløfter

Tidsforbruk

En stor vegg klares med 1-1½ dags effektivt arbeid, men fordelt over flere dager på grunn av tørketidene.

Pris

Cirka 600-1000 kroner per m2.

Vanskelighetsgrad

Det krever god planlegging og et helt jevnt underlag når du skal legge store fliser. Sørg for god understøtting av første rekke fliser.

Tips & Triks

Solid støtte til første rekke fliser

For å få de store flisene til å sitte rett, skal du starte med den nest nederste rekken. Finn det laveste punktet på gulvet, og mål en hel flis pluss en fugebredde opp på veggen. Tegn en vannrett strek på alle de veggene som skal kles med fliser. Hold et høvlet bord opp mot streken, og sett på støttebein av bord under. Støtte bordet holdes på plass med en skråstiver.

Når første rekke er satt opp med understøtting, kan du fortsette oppover med de neste flisrekkene.

Bruk alltid fliser med helt rette kanter

De store flisene er kalibrert. Det vil si at hver flis er skåret ren på alle fire sider etter at den er brent. Derfor er kanten helt rett. Hver flis er 60 x 60 cm, så jobben går raskt fremover.

Flisene skal ha helt rette kanter, så du får bruk for en god våtskjærer med diamantskjæreskive til de flisene som ikke kan brukes i full størrelse.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Fliser