Tilpassing og kutting av fliser

Når du legger fliser på gulv og vegger, er rør, hakk, hjørner og utstikk du må legge flisene rundt, ikke til å komme utenom. Her gjelder det å bruke riktig verktøy på riktig måte hvis du vil ha et pent og nøyaktig resultat.

Store, hardtbrente fliser krever en diamantskive på vinkelsliperen. Alternativt kan en vannsag gjøre jobben.

Store, hardtbrente fliser krever en diamantskive på vinkelsliperen. Alternativt kan en vannsag gjøre jobben.

Her gennemgår vi, hvordan du skærer fliser og klinker til, så de passer ind.

Vi viser, hvordan du laver:

Rette snitt

1

Når en flis skal kuttes i bredden, er det enklest å bruke en manuell fliskutter. Legg opp flisen til den ønskede bredden, og dytt den helt frem.

2

Hjulet på fliskutteren presses ned mot flisen i den “åpne” enden og føres fremover i en rolig bevegelse. Rissehjulet skal bare bryte den harde toppglasuren.

3

Til slutt trekkes håndgrepet litt tilbake og presses ned mot flisen i en forsiktig bevegelse. Dermed knekker flisen perfekt akkurat der du vil.

45 graders vinkler

1

Fliser som møtes i et utvendig hjørne, skal skråskjæres på baksiden, slik at fugen ikke blir altfor bred. Det kan gjøres med en slipeskive på vinkelsliperen.

2

En vannsag er et tryggere alternativ til vinkelsliperen. Den lager perfekte snitt, også i hardtbrente fliser. Vannsager fås kjøpt helt ned mot 600-700 kroner.

Hull, buer og hakk

1

Pene hull inne på en flis krever et koppbor med diamantskjær. De kan kjøpes i sett, med forskjellige hullstørrelser. Finn den riktige størrelsen, og merk opp hullets sentrum.

2

Plasser koppborets senterbor i sentrum, og bor på lav hastighet. Spenn flisen godt fast til arbeidsbordet, og bor deg hele veien gjennom.

3

Hvis flisen skal rundt et rør, må den deles. Det gjøres først etter at hullet er boret (du kan ikke bore halve hull). Riss opp med fliskutteren der flisen skal deles, og knekk den over en bordkant.

4

En liten bue kan med litt øvelse lages med en vinkelsliper og en spesiell flistang. Du begynner med å lage noen snitt vinkelrett (nesten helt) inn mot streken med vinkelsliperen.

5

Med flistangen bryter du deretter av småbiter av flisen. Tar du for store biter, risikerer du at flisen knekker. Husk å bruke vernebriller.

6

Et helt rett hakk i en flis skjæres med en vinkelsliper. Det er dog en fordel å risse med fliskutteren først, slik at glasuren ikke fliser seg opp.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Fliser