Alt kan prydes med steinfinér
Det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan pakke inn i stein. Her er et par eksempler fra den virkelige verden.
Lys
Steinfinérplatene finnes i flere forskjellige versjoner.
En versjon er litt tynnere enn de andre, og er belagt med semitransparent resin. Det gjør at platene slipper gjennom både dagslys og kunstig lys. Også steinlaget er tynt nok til at lyset passerer gjennom det og skaper et spennende spill i overflaten.
Anatomi
Steinfinér består av tre lag. Øverst finner du et lag ekte stein, som er klistret fast på en bakside av resin med et lag glassfiber mellom. Til sammen skaper de tre lagene et produkt som både er sterkt og fleksibelt nok til at du kan kle overflater både innendørs og utendørs med dem.
Farger og overflater
Steinfinérplatene varierer i utseende, avhengig av hvilken type stein de er laget av. Utseende på hver enkelt plate er unik, ettersom topplaget faktisk er en skive av ekte stein. Steinfinér selges i mange forskjellige farger, og det er stor forskjell på teksturen fra steintype til steintype.
Fleksibelt
Stenfinérplatene er laget av stein og glassfiber. Kombinasjonen gjør dem relativt fleksible, og det er ikke bare rette flater du kan kle med dem.
Hvis du for eksempel drømmer om greske søyler under spisebordet eller nedløpsrør i stein, trenger du ikke å få fatt i en steinhugger. Med et par steinfinérplater og litt monteringslim kan du klare jobben selv.
Det er likevel grenser for hvor mye du kan bøye platene. Hvis de bøyes for mye, så knekker steinlaget.
Slik kutter du platene
Vi skal bruke litt steinfinér til å kle en plate. Heldigvis er materialet enkelt å jobbe med. Du trenger egentlig bare håndverktøy for å skjære i platene. Men en vinkelsliper skjærer seg gjennom platene som om de var smør, og letter arbeidet ytterligere.
Baksiden av platen tegnes opp. Det er enkelt å streke opp platene på baksiden. Resinlaget er jevnt, og du kan tegne på det med både blyant og tusj.
Skjær gjennom resin og glassfiber. En hobbykniv er nok. Den trenger ikke en gang å være ny. Bruk et rett bord eller en rettholt som anlegg, og skjær konsekvent gjennom resin og glassfiber.
Steinlaget knekker lett. Når du har skåret deg gjennom resin og glassfiber, kan du knekke steinlaget over snittet du har laget. Det krever ikke mye styrke.
Vinkelsliperen fungerer også. Hvis du vil ha helt rene kanter og en rask prosess, kan du med fordel bruke en vinkelsliper. Det lukter kraftig av smeltet resin, så bruk vinkelsliperen utendørs.
Slik bygger du med platene
Vi har laget en lysinstallasjon til et barnerom av en MDF-plate. Platen er pakket inn i semitransparent stenfinér med LED-strips under. Platen ligner en steinvegg når lyset er slukket, og overrasker med en lysende fargeslynge når lyset blir tent.
Vi begynner med en MDF-plate som vi har frest et tilfeldig spor i med et 10 mm bredt notfresestål.
Nede i fresesporet ligger det LED-lys. Vi har montert tre meter LED-bånd med dobbeltsidig teip i fresesporet. Sporet er dypt nok til at LED-båndet ligger under overflaten.
Steinplatene limes på. Vi har skåret ut fem steinfinérfliser. Den ene passer på oversiden av platen. De fire resterende passer langs kantene. Vi monterer oversiden først og limer den fast i rikelig med monteringslim. Limet dekker ikke LED-båndet.
Skjøtene slipes pene. Langs skjøtene på kanten av platen, der steinfinérflisene møtes, bruker vi en eksentersliper med K120-slipepapir til å lage pene sammenføyninger.
Stenfinér skal impregneres, fordi platene kan suge fukt og fett. For å unngå flekker, behandler vi overflaten med et impregneringsmiddel som er kjøpt sammen med steinfinéren. Jobben gjøres helst utendørs.