Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik bruker du glassfilt og glassfiberstrie

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Å kle vegger og tak med moderne glassfilt eller tradisjonell glassfiberstrie, er en opplagt gjør det selv-oppgave. Det er dog stor forskjell på kravet til underlaget. Jo finere struktur materialet har, desto glattere og jevnere skal underlaget være.

Filt og strie på veggen

STYRKE: Selv om glassfilt er papirtynt, gir de tynne sammenvevde trådene stor styrke

HVA BRUKES GLASSFILT OG GLASSFIBERSTRIE TIL?

Hva brukes glassfilt og glassfiberstrie til? Armering av gips- og pusstak.

Armering av gips- og pusstak.
Glassfilt gir en jevn overflate i taket. I tillegg er det smart hvis du skal binde sammen sprekker i et pusstak, og til å hindre at det oppstår sprekker i et nytt gipstak, hvis platene skulle komme til å bevege seg.

Hva brukes glassfilt og glassfiberstrie til? Kledning av veggflater.

Kledning av veggflater.
Til vegger kan du velge både glassfilt og glassfiberstrie. Smak og behag avgjør om du vil ha helt glatte vegger, eller vegger med litt struktur. Veggens beskaffenhet har også betydning, for selv bittesmå ujevnheter synes på filt.

Hvordan brukes glassfilt og glassfiberstrie?

Vevlim i rikelige mengder er viktig for et godt resultat når det gjelder både glassfiberstrie og glassfilt. Limet rulles på i et jevnt, dekkende lag med en malerrull.

Hvordan brukes glassfilt og glassfiberstrie?

Når du setter opp glassfiberstrie, støter du lengdene inn mot hverandre – på samme måte som du gjør med tapet.

Hvordan brukes glassfilt og glassfiberstrie?

Glassfilt kan også støtes sammen. Men det krever at du er veldig nøye med å sette opp lengdene nøyaktig. Fordi glassfilt har en helt jevn og glatt struktur uten mønster, lønner det seg faktisk heller å legge lengdene litt over hverandre og skjære dem “sammen”. Med et enkelt og ubrutt snitt i overlappingen kommer lengdene til å passe perfekt sammen, og den ferdigmalte overflaten vil fremstå helt uten synlige skjøter.

Viktig om glassfilt og glassfiberstrie!

Sugende vegger og tak skal forbehandles med en primer før glassfilten eller glassfiberstrien settes opp. En vegg som ikke har fått primer, vil suge væsken ut av vevlimet, slik at klebeevnen forringes vesentlig.

Spesielt med glassfilt

Setter du opp ugrunnet glassfilt, lønner det seg å bruke hansker og en genser med lange ermer – og en skyggelue hvis du setter opp glassfilt i taket. Ellers risikerer du at bittesmå glassplinter drysser av og setter seg på huden. Det er ikke farlig, men veldig irriterende.

VARIANTER AV GLASSFILT OG GLASSFIBERSTRIE

Varianter av glassfilt og glassfiberstrie

GLASSFILT
Glassfilt er glatt, og skaper helt jevne vegger og tak. Den krever et sparklet og glattslipt underlag for et pent og jevnt resultat. Fås som både ugrunnet og ferdiggrunnet.

Varianter av glassfilt og glassfiberstrie

VANLIG GLASSFIBERSTRIE Glassfiberstrie er vevd av glassfibertråder. De fungerer som armering og er så sterke at de kan stoppe selv vanskelige sprekkdannelser. Fås både grunnet og ugrunnet.

Varianter av glassfilt og glassfiberstrie

GLASSFIBERSTRIE MED MØNSTER Den sterke glassfiberstrien fås i en rekke forskjellige mønstre. I motsetning til strie med loddrette og vannrette tråder, krever denne typen at du må tilpasse lengdene etter mønsteret under oppsettingen.

Varianter av glassfilt og glassfiberstrie

FIN GLASSFIBERSTRIE Strie med vevde glassfibertråder fås også i en variant der trådene er vevd så tett at det nesten ligner stoff. Det gir et glattere og jevnere uttrykk enn klassisk strie, men med den samme store styrken.

Varianter av glassfilt og glassfiberstrie

MILJØSTRIEMiljøstrie er et papibasert alternativ til glassfiberstrie. Den finnes i mange mønstre, og skal også overmales etter montering, som annen strie.

Varianter av glaVarianter av glassfilt og glassfiberstriessfilt og glassfiberstrie

RENOVERINGSDUK Selges under navn som veggsletter, sparkel på rull eller veggfornyer, blant annet. Den er tykkere enn vanlig filt, og skjuler små ujevnheter i underlaget. Jo mer ujevnt, desto tykkere duk skal du bruke.

Glassfilt og glassfiberstrie: Rullelengder

Når det gjelder både glassfilt og alle varianter av glassfiberstrie, er rullene normalt én meter brede. Glassfiberstrie og glassfilt selges enkelte steder per meter. Men ellers er de typiske lengdene på rullene:

 • 10 meter
 • 20 meter
 • 25 meter
 • 30 meter
 • 50 meter

Grunnet eller ugrunnet glassfilt og glassfiberstrie?

Både glassfiberstrie og glassfilt finnes i ubehandlede og forgrunnede/formalte varianter. Den ugrunnede varianten kan være litt stiv og vanskelig å jobbe med.

Den grunnede og varmebehandlede varianten er mer fleksibel. Med denne varianten slipper du dessuten et strøk sluttmaling, og du unngår også små, irriterende glasssplinter i fingrene.

Er du klar for tålmodig arbeid med hansker på, er det likevel penger å spare på å velge den ugrunnede varianten. Den koster nemlig mindre enn den grunnede.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel: Slik bruker du glassfilt og glassfiberstrie
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake