Stor guide til tapet

Etter å ha sittet litt skjult i skammekroken i en årrekke, er tapet sterkt på vei tilbake. Tapet finnes i et hav av typer, farger og mønstre, som gir deg mange muligheter – fra hele rom, til enkle lengder eller en diskret bord.

VARIASJON: Det er masser av muligheter – fra tynn filt til tykt tapet, med skarpe farger og store mønstre.

HVA BRUKES TAPET TIL?

VEGGER
Strie og filt har i mange år vært populært til armering av vegger. Mønstertapetets popularitet skifter, men i disse dager stormer det frem med flotte varianter.

SKYVEDØRER OG GARDEROBER
Mønstret tapet kan bli litt overveldende. Men på mindre flater, for eksempel en skyvedør på garderobeskapet, kan det gi en flott effekt.

BORD, KOMMODER OG SKAP
Tapet som limes på for eksempel et bord eller en skuff, gir nytt liv til gamle møbler. Tapetet lakkeres etterpå, for å gjøre overflaten robust og rengjøringsvennlig.

HVOR MANGE RULLER SKAL DU BRUKE?

Når du skal beregne hvor mange ruller du skal bruke til prosjektet ditt, må du måle opp rommet. Etterpå kan du dykke ned i skjemaet nederst på siden. Du finner rommets omkrets ved å måle bredden på hver vegg, og deretter legge sammen tallene.

Er de fire veggene for eksempel tre meter lange, så er omkretsen 12 meter. Ved en takhøyde på 2,5 meter, kan du se i tabellen at du skal bruke 7 ruller. Vurderer du et tapet der du skal ha et mønster til å gå opp, kan du ikke bruke skjemaet. Da må du i stedet se på den såkalte mønsterrapporten på rullen.

Utgangspunktet for beregningene i skjemaet under, er den mest brukte standarden, nemlig at hver rull tapet er 53 cm bred og 10,05 meter lang.

VIKTIG OM TAPET!

Sjekk alltid at alle tapetrullene har samme nummer og trykknummer. Ellers risikerer du fargeforskjeller fra rull til rull.

SPESIELT MED TAPET

Skal du sette opp et mønstrete tapet, er det viktig å kjenne den forskyvningen som skal være i mønsteret, og som betyr at mønsteret for eksempel skal gjentas for hver 45 cm. Det vil skape litt svinn, som du må ta høyde for når du kjøper tapet. På rullen kan du se hvor mye mønsteret på tapetet er forskjøvet. På fagspråket kalles det rapportforskyvningen.

varianter av tapet

varianter av tapet

WOVEN/NON-WOVEN
Det finnes to typer: woven som er det tradisjonelle, litt tykkere tapetet, som skal pensles med tapetlim på baksiden, og non-woven, som har filtbakside. Her skal du rulle tapetlimet direkte på veggen.

FILT OG STRIE
Filt finnes i en ugrunnet og en forgrunnet versjon, og er opplagt hvis du ønsker en sterk og helt glatt overflate. Strie er også en meget robust løsning. Den finnes med fin eller grov struktur, og i flere mønstre.

FOTOTAPET
Fototapet er – som navnet tilsier – tapet med et påtrykt bilde. Det fås med et hav av forskjellige fortrykte motiver, og hos flere forhandlere får du også kjøpt fototapet med dine egne bilder.

3D-TAPET
3D-tapet gir fornemmelsen av at mønsteret kommer ut av veggen. De fleste fabrikater er såkalte ”easy-up”. Det betyr at de limes opp på tapetlim som først er klistret på veggen.

SKUMTAPET
Skumtapet er forholdsvist tykt, og har en litt ujevn overflate. Det har sin styrke hvis du skal tapetsere en pussvegg med ujevnheter. Det tykke, litt myke tapetet skjuler effektivt ujevnhetene.

VELOURTAPET
Velourtapet hører til i den dyre enden av skalalen, og kjennetegnes av mønstre og struktur i myk velour. Det settes opp med et ekstra sterkt lim, som rulles på veggen.

VINYLTAPET
En fin mulighet til vegger som skal kunne tåle fukt og hyppig rengjøring. Ofte er vinyltapet utstyrt med en bakside av papir. Det betyr at du kan trekke det øverste laget (vinyl-laget) av veggen.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tapet og filt