10 ting du skal sjekke når du velger tre

Pass på når du plukker materialer i byggvarehusene. Plukker du de beste materialene – uten skjevheter, sprekker eller kvister – får du det peneste og mest holdbare resultatet.

Det aller meste av materialer som finnes i byggvarehus på våre breddegrader er enten furu eller gran, som er billig og lett å bearbeide. Men materialene påvirkes enkelt av de temperatursvingningene som oppstår med skiftingen i årstider, når de står i byggvarehusene under et halvtak eller i uisolerte haller.

Det kan føre til at materialene “slår” seg og blir skjeve. Hvis de er litt fuktige, kan det bli mugg- og soppsporer på treet. Og noen ganger år det en litt for hard medfart, så det for eksempel sprekker i den ene enden.

Derfor bør du sjekke materialene du kjøper grundig før du slenger dem på tilhengeren, slik at du får best mulig stenderverk, terrassebord, taklekter eller hva du skal ha dem til.

LES OGSÅ: Superwood er det miljøvennlige alternativet

Det lønner seg å være nøye med å plukke materialer, for velger du de beste, får du også best resultat.

10 ting du skal sjekke

1. HULL
Har materialene mange gamle, harde kvister, risikerer du å få hull i dem, fordi kvistene kan falle ut når treet tørker. Hull svekker materialene, så styr utenom dem.

2. FARGEFORSKJELL
Det kan hende materialene du kjøper har fargeforskjeller i veden. Hvis de skal stå ubehandlet eller med en behandling der trestrukturen er synlig, er “stripete” treverk kanskje ikke det du drømmer om. Skal materialene males eller skjules, har det ingen betydning. Det er et rent kosmetisk problem, for tre med fargeforskjeller har samme styrke som tre uten.

3. HARPIKSFLEKKER
Er det synlige harpiksflekker på materialene, skal du være oppmerksom på at steder der treet “svetter” skal forsegles, hvis det skal males. Da forebygger du nemlig at harpiksen trenger ut gjennom malingen, noe den gjør – også gjennom flere lag. Skal ikke materialene males, men brukes til konstruksjon, for eksempel i et stenderverk, gjør det ingenting at det er harpiksflekker på materialene. De svekker ikke treet.

4. SPREKKER
Sjekk om materialene har sprekker – ofte oppstår de i endene. Da er materialene klart svekket, og må kappes kortere. Men hvis du likevel kjøper materialer i litt overstørrelse, og du må kappe av for eksempel 30 cm, og det er innenfor der sprekkene er, gjør det ingenting. I kraftige bjelker og stokker kan det være såkalte krympesprekker. De svekker ikke treet.

5. MUGG OG SOPP
Trematerialer som har vært utsatt for fukt, kan ha mugg- og soppsporer på seg. Det kan være helseskadelig, og kan også svekke treet på sikt, hvis det utvikler seg. Derfor skal du sjekke om det er mørke flekker av soppsporer på materialene, og styre utenom dem.

6. DÅRLIG LIMING
Når du kjøper stavlimte benkeplater eller limtreplater, er det en god idé å sjekke limingene. Hvis de er tydelige, tyder det på at limingen ikke er bra nok. Er det så ille at du for eksempel kan stikke en sparkel ned i en sprekk, er det en virkelig dårlig liming. På en perfekt limt plate vil du stort sett ikke legge merke til sammenføyningen av stavene, fordi de er helt tette.

7. KRUMMINGER
Bord som er krumme på midten, kan skape problemer. Terrassebord med kanter som bøyer seg oppover vil holde på vannet. Kledningsbord der kantene krummer utover er heller ikke pent. Styr derfor utenom dem. Har du likevel fått med slike materialer hjem, så sørg for å vende krummingen opp eller ut. En lekt kan også bue på midten hvis den holdes loddrett. Har du fått med en slik hjem, skal du sørge for å vende buen opp, for eksempel som en tilfarer på et gulv, slik at gulvet oppå kan presse buen ned.

8. KVISTER
Ikke kjøp materialer med for mange kvister. Det er vanskelig å sage, spikre og skru like ved en kvist, fordi treet er hardt. Kvister kan også svekke treet. Oppdager du en kvist i materialer du bruker, så vend den opp de stedene materialene støttes i endene og belastes ovenfra. Da er treet sterkere enn hvis kvisten vendes nedover.

9. SKJEVHETER
Er materialene skjeve, kan det gi deg noen utfordringer. Hvor stort problemet er, avhenger likevel av hva du skal bruke materialene til. Skal du for eksempel skru fast en lekt inn mot en vegg, gjør det ikke så mye fordi skjevheten forsvinner når den festes. Derimot er det ikke bra hvis for eksempel en taksperre blir skjev

10. BARKKANTER
Et bord som står med den ene siden ut, kan fint ha en flott forside med en stygg bakkant, for eksempel med barkkanter. Synlige barkkanter går ikke utover styrken på materialene, og konstruksjonen blir sterk nok hvis du bruker det inne i konstruksjonen. Barkkantene er stort sett bare et kosmetisk problem.

    Akkurat nå leser andre ...