5 flotte tresorter til hobbysnekkeren

Tresortene eik, furu og bjørk er store i Norden og passer godt i skandinaviske hjem. Men hva om du vil bygge et lite vitrineskap og polere det så det funkler, dreie en skål der du virkelig kan fornemme fargespillet i treet, eller skjære ut en pipe og behandle den etter alle kunstens regler? Svaret er enkelt: Du må få tak i den helt riktige tresorten til oppgaven.

De 5 tresortene

Briar

Beskrivelse: Briar er betegnelsen for det trestykket som danner overgangen mellom rot og stamme på viltvoksende trelyng i blant annet Middelhavsområdet, på Kanariøyene og i Østafrikas fjell. På grunn av treets langsomme vekst har det tette årringer, noe som gjør det veldig hardt. I tillegg er treet nesten upåvirkelig av ild og varme.

Bruk: Briar brukes primært til å lage tobakkspiper. Treets motstandsdyktighet overfor flammer kombinert med hardheten gjør det til et opplagt valg. I tillegg kommer treets spraglete overflate flott frem når pipen blir polert.

Priseksempel: En kloss på cirka 150 x 55 x 55 mm er sett til 240 kroner, www.tabago.no

Ibenholt

Beskrivelse: Ibenholt betegner en lang rekke tresorter med svart kjerneved. Ibenholt vokser i de sydamerikanske, afrikanske, sydøstasiatiske, indiske, srilankiske og australske regnskoger. Treet kan bli opptil 30 meter og har typisk en sylindrisk stamme med en diameter på opptil én meter.

Bruk: Ibenholt er en meget tung og hard tresort med et stort volumsvinn. Det skjæres derfor ofte opp i mindre emner for å lette tørkeprosessen. Ibenholt kan blant annet brukes til å lage figurer, statuetter, instrumenter, sjakkbrikker og skaft til kniver.

Priseksempel: En kloss på 40 x 40 x 150 mm beregnet til et knivskaft er sett til 480 kroner, www.storbua.no

Kirsebær

Beskrivelse: Kirsebærtrær finnes det en del av i norske hager – med god grunn. Trærne er flotte når de blomstrer, kirsebær smaker godt og treet er fantastisk flott når det skjæres opp. Den rødaktige, nærmest gyldne fargen kombinert med mørkere årer gir et markant fargespill. Kirsebær regnes som en av de mykere tresortene innenfor kategorien hardtre.

Bruk: Kirsebærtre (og frukttrær generelt) er populært blant tredreiere på grunn av det flotte fargespillet i treet. Det har dog en tendens til å sprekke når det tørker. Men det er nå en tredreiers lodd. Kirsebær brukes også til trappegelendere, små møbler og holder til for eksempel vinkorker.

Priseksempel: En liten kloss på 27 x 100 x 100 mm er sett til 16 kroner, www.hardtre.no

Mahogni

Beskrivelse: Det finnes både afrikansk mahogni (Khaya) og amerikansk mahogni (Swietenia). Sistnevnte er litt mer holdbart enn førstnevnte, og mesteparten av treet dyrkes i dag i plantasjer i Sydøstasia.

Bruk: Treets styrke, lite volumsvinn og den flotte, rød aktige gløden, som mørkner over tid, gjør mahogni populært til møbler og musikkinstrumenter. Mahogni egner seg imidlertid også til båtbygging, noe som forteller litt om treets allsidighet.

Priseksempel: En bit mahogni på 26 x 60 x 1200 mm er sett til 140 kroner, www.hardtre.no.

Amerikansk valnøtt

Beskrivelse: Denne typen valnøtt stammer fra det østlige Amerika. Trærne kan bli opptil cirka 30 meter høye, mens stammene, som ofte er krumme, har en diameter på opptil 60 cm. Treet har et moderat volumsvinn og er en meget holdbar tresort.

Bruk: Amerikansk valnøtt brukes blant annet til benkeplater, møbler, høyttalerkabinett og skåler. Treet har ofte en grågul farge med et blålig, nesten fiolett skjær. Valnøtt er lett å arbeide med, og med riktig etterbehandling kan du få en fremragende finish. Valnøtt er tøft for verktøyet, så du skal forvente at verktøyet sløves en del av jobben.

Priseksempel: En kloss på 240 x 240 x 55 mm er sett til 238 kroner, www.hardtre.no.

    Akkurat nå leser andre ...