En fas gjør treets kant sikker og robust

Når du trekker en skråstilt slipeklossover hyllenes kanter, lager du kantene myesterkere. Jo mykere treet er, desto viktigereer det at du avrunder eller avfaser kanten.

Selv en lett avfasing med slipekloss gjør kanten vesentlig sterkere.

De fleste har prøvd det mange ganger: Når listen er kappet eller trefiberplaten er skjært ut med de rette målene, griper vi slipeklossen og avrunder kanten. Andre ganger bruker vi høvelen eller raspen for å avfase de skarpe kantene.

Ofte gjør vi det fordi vi synes det blir penest slik. Eller fordi vi vet at vi kan skade oss stygt hvis vi slår oss mot en skarp kant. Men avfasingen har også en annen og veldig viktig effekt: Kanten blir sterkere, slik at den bedre kan tåle støt og slag.

Jo mykere tre du arbeider med, dess mer sårbar er kanten. Men selv hardt tre, som for eksempel bøk eller ask, bør avfases.

På de neste sidene viser vi hvordan du skaper en sikker og robust kant, og hvilke verktøy du kan bruke til avfasingen.

Derfor avfaser vi kanten

Fordi kanten blir mindre farlig.
På en skarp kant kan treet flise seg opp. Flisene sjenerer når du skal rengjøre overflaten, fordi kluten sitter fast i flisene. Og du risikerer også å få fliser i fingrene. Dessuten gjør en skarp kant mer skade hvis du for eksempel er uheldig og slår tærne, skinnleggen eller hodet inn i den.

Fordi kanten blir mer robust.
Selv små støt eller slag vil raskt etterlate trykkmerker på en skarp kant. Rundt disse trykkmerkerne vil det som regel bli fliser.

Fordi kanten blir penere.
Fotlister har ofte en avrundet overkant. Hyller har kanskje flere freste profiler. Benkeplater har en fas, eller er som minimum avrundet. En viktig årsak er at vi synes dette er penere. At profiler og avfasinger i tillegg gir en sterkere kant, tar vi gladelig med oss.

Fordi kanten blir enkel å male.
Både lakk og maling hefter dårlig på en skarp kant. Laget av lakk eller maling vil bli ultratynt, fordi det trekker vekk fra kanten. En avrunding eller en avfasing vil løse problemet.

Fas på andre materialer

Det er ikke bare på tre du har bruk for en fas.

  • Betongheller leveres med avfasede kanter. Det er pent, og det styrker også kantene.
  • Porebetong avsluttes med en kant som avfases. Det styrker det ellers skrøpelige materialet.
  • Granittplater er harde og skarpe hvis de ikke avfases.
  • Gipsplater sikres på hjørner som vender utover. Ellers holder ikke hjørnene lenge.
  • Puss på hjørnet av en sokkel vil en murer alltid gi en avfaset kant for å øke holdbarheten.
  • Metall. Når vinkelsliperen trekkes over en metallkant, handler det ikke om robusthet, men om sikkerhet. Kanten er knivskarp hvis den ikke rundes. Og den blir enklere å male.

Slipepapir - alltid bra til en lett avfasing

Slipepapir kjøpes i ark eller på rull, og rives av i biter som passer til slipeklossen din.

Når du bruker slipepapir til å avfase med, bør du starte med grovt papir. Med korn 60 kan du raskt bryte den skarpe kanten. Slipeklossen holdes med en helling på 45 grader, og trekkes fram og tilbake langs kanten - gjerne i kombinasjon med lette opp og ned-bevegelser på tvers av kanten. Hele emnet grovslipes, snus og slipes på den andre siden. Deretter skifter du til korn 120, og prosessen gjentas til kantene er jevne og behagelige å føle på. Selve finslipingen kan du gjøre uten slipekloss, med bare slipepapiret brettet rundt kanten. Dermed avrunder du fasen.

Bruk alltid slipekloss. Lange fliser kan løsne når du sliper langs kanten. De kan gå gjennom slipepapiret og inn i hånden når du tar i litt ekstra.

Den lille slipemusa er egentlig en elektrisk slipekloss - en snarvei til en rask fas.

Høvel - snekkerens gode venn

En skarp liten høvel kan avfase kanten på endeved uten at kanten fliser seg opp.

Når den lille håndhøvelen er skarpslipt og justert riktig, vil den trekke opp en papirtynn høvelspon. Høvelen holdes i en 45 graders vinkel på kanten, og føres i ett drag i hele kantens lengde. Er du dyktig, kan du trekke ett spon i hele lengden. Antall høvel-drag avgjør hvor bred fasen du høvler blir.

Små høvler betjenes med én hånd. Med litt øvelse er den like enkel å styre som en slipekloss.

Elhøvel - for lange rette snitt

Elhøvelen har V-formede spor, som hjelper deg å høvle en lang og rett fas.

Det roterende høveljernet er skarpt som et barberblad og snurrer rundt med cirka 20.000 omdreininger i minuttet. Derfor etterlater elhøvlen et rent og nøyaktig snitt. Fremst på sålen er det ett eller flere V-formede spor med hver sin dybde. Sporene gjør det enkelt å styre høvelen og lage en fas i den størrelsen du ønsker.

Elektriske høvler har ett eller flere høveljern. De er knivskarpe og lager en veldig fin fas.

Overfres - en overlegen mester til fas og kantprofiler

Ikke noe annet verktøy kan avfase tre som en overfres. Den leverer profesjonell kvalitet.

De knivskarpe fresestålene på en overfres roterer rundt med over 25.000 til 30.000 omdreininger i minuttet. Resultatet er avfasede kanter i en kvalitet som kan måle seg med den de lager i møbel industrien. Og det er mange fresestål å velge mellom. Noen har et lite kuleleie, som ruller mot den lodrette kanten. Det sikrer en helt jevn avfasing.

Hvor bred avfasingen skal være, kan du justere ved å endre på fresedybden. Ett stål kan altså brukes til flere forskjellige utforminger på fasen. Når du valgt den profilen du ønsker, monterer du det fresestålet som passer og justerer fresedybden. Maskinen startes og føres i retning mot klokken hele veien rundt emnet. Deretter snur du emnet og freser motsatt kant – igjen mot klokken.

Her er det frest en hulkil. Det etterlater to skarpe kanter, som slipes lett med et fint slipepapir.

Med et 45 graders fas frese stål bestemmer frese dybden hvor bred fasen din blir. Her er den 8 mm bred.

Her er det brukt et avrundingsstål, som har avrundet den øverste platekanten.

Overfresen kan finjusteres til den fresedybden du ønsker. Kant fresestål styres av et kuleleie, som fører stålet i samme avstand fra kanten. Dermed får du jevne profiler meter etter meter.

Rasp - en håndholdt grovspiser

Raspen minner om en fil, men den spiser mye grovere. De store tennene biter bare når raspen føres fremover.

En grov rasp kan bryte kanten med flere millimeter i ett enkelt fremoverrettet strøk. Derfor er det en god idé å streke opp fasens størrelse før du setter i gang. For eksempel 5 mm ned og 5 mm inn på flaten. Raspen biter bare når den føres fremover, og den føres i en lett fremoverrettet vinkel med en 45 graders helling.

Raspen minner om en grov fil med store tenner. Det gjør at tre som fjernes ikke setter seg fast.

    Akkurat nå leser andre ...