Ett materiale - 10 byggeprosjekter

48 x 98 mm høvlede planker blir brukt til mange forskjellige byggeprosjekt. Men de kan brukes til VELDIG mye annet - bare se her!

Hvis du tenker kreativt, kan du lage mange forskjellige ting av dem. Det gjør det enkelt å kjøpe materialer, og det blir mye lettere å utnytte de restene som alltid blir til overs etter et prosjekt.

1. Spill til hygge

En helt enkel måte å bruke plankene på, er ved å kappe dem i samme lengde og bruke dem til en gigantutgave av spillet klossmajor.

Jobben er fort gjort med en kapp-/ gjærsag.

Hver bit slipes i endene, slik at de blir pent avrundede.

2. Lysestaker

Hvis du kapper ut kvadratiske biter av plankene, og borer hull til telys, får du lysestaker.

Hullene lages med en hullsag med dybdestopp, så du kun borer halv veis ned i treet.

Du kan også male eller beise treet.

3. Hyller i garasjen

Har du et rom med stor takhøyde, kan du utnytte plassen ved å bygge noen solide hyller til oppbevaringsplass.

Hyllene er laget som rammer med tverrstivere, og en kryssfinérplate oppå.

På forsiden av hyllene er det satt opp loddrette hyllebærere, som sitter solid forankret til en bjelke i taket.

4. Mobil kasse

Kassens bunn er kvadratisk, og plankene i bunnen ligger tett inntil hverandre, så den blir tett. I sidene er plankene festet til loddrette hjørnestolper. Det er litt luft mellom sidestykkene, slik at det er lett å se innholdet i kassen.

Øverst er kassen utstyrt med et håndtak. Det gjør det enkelt å trille den rundt på de fire hjulene som er montert i hvert hjørne under bunnen.

Kassens hjørnestolper er loddrette planker, som blir en del av sidene.

5. God oppbevaring

Hylleplass er alltid kjekt å ha. Her i form av et avlangt bord med to hyller under.

Bordet deles på midten av to ekstra stolper. I sidene er plankene skåret til med skrå snitt, slik at de kan settes opp som et effektfullt kryss.

Beslagene i hjørnene styrker bordplaten og gir bordet en flott patina.

6. Lekker utendørssofa

En sofa av solide materialer kan tåle å stå ute året rundt, hvis du lager den av trykkimpregnerte materialer og gir den en god trebeskyttelse.

Denne sofaen har et kraftigt sete, som er støttet rundt i alle sider. Beina er skrudd fast til den støttende rammen, og utstyrt med tverrgående biter til armlene og et langsgående stykke til seterygg.

Du gjør det enkelt for deg selv hvis du tilpasser målene på sofaen så de passer til puter som kan kjøpes ferdig.

I hvert hjørne er en loddrett planke et bein.

Sofaens sete består av en ramme med seks planker liggende oppå, med et par cm innbyrdes avstand.

7. Smart taburett

48 x 98 mm justert konstruksjonsvirke (som er katalognavnet), er planker/bjelker som tradisjonelt brukes til bygningskonstruksjoner. Plankene er høvlet på alle fire sider, og faktisk så pent bearbeidet at du fint kan lage møbler av dem. Denne taburetten er laget av planker som er delt opp i to kvadratiske lister. Det krever en bord-sirkelsag, samt både grundighet og etterpussing, men resultatet kan fint måle seg med mye dyrere, høvlede møbellister. Det er derfor penger å spare ved å bruke justerte materialer. Materialprisen for denne taburetten er kun 50 kroner, fordi det er brukt 3,5 meter materialer til cirka 14 kroner per meter.

Det er viktig med vinkelrette snitt, så du må ha en bordsirkel-sag. Du kan også kappe lengdene på bordsirkelsagen, men har du en kapp-/gjærsag, så bruk den i stedet. Taburetten skjøtes med bladskjøter, som du også bruker kapp-/gjærsagen til å lage.

Tverr-stiverne på taburetten er satt fast med bladskjøter, der vi har laget et hakk i beinet.

Setet er fem lister på 2 x 6 cm, som vi har skåret ut av en 48 x 98 mm planke, og limt sammen. Setet limes også fast til stolen.

Taburetten er laget med blad skjøter. En konstruksjon med hakk i beina til tverrstiverne blir solid og robust.

Slik gjør du

1

Planken skjæres på langs til kvadratiske lekter. En bordsirkelsag med et skarpt blad er et krav, slik at du får vinkelrette snitt og glatte flater etter en lett sliping.

2

Lektene (A, B, C, D) kappes til i lengden med en kapp-/gjærsag. Listene til setet kappes litt i overlengde. De limes sammen og kappes først nøyaktig når limet er tørt.

3

Sag ut til bladskjøter med kappsagen. Sagdyb-den justeres, så bladet kan sage tettsittende spor halvveis ned i beinlekten til skjøten. Sporet renses med stemjern og rasp.

4

Sidene monteres med trelim og skrutvinger. Det er kun én skrueskjøt øverst, der beina settes fast til listestykket (D) under setet. Sjekk ofte med vinkelen.

5

Setet limes fast til listestykkene (B og D), og holdes fast med tvinger til limet er tørt. Til slutt slipes alle kanter lett med slipepapir, korn 120, og stolen beises svart.

8. Elegant benk

Med en enkel konstruksjon, kan du bygge en benk som til tross for sitt massive uttrykk også er elegant.

Det skyldes de flotte skjøtene, som blir fremhevet og ligner fingerskjøter. De er dannet ved at annenhver av de loddrette beinstykkene er litt kortere, så det er plass til at annenhver av de vannrette setestykkene stikker ut i kant med de loddrette beina.

Alt er limt sammen, i tillegg til at det er skrudd skruer skrått inn fra innsiden.

De sammenflettede skjøtene fremhever hjørnene og gir benken eleganse.

9. Patinert hylle

En enkel hylle, laget av tettsittende bjelker som bunn, hylle og bordplate.

Sidene er åpne, slik at konstruksjonen ikke blir for massiv.

Plankene er grundig slipt, og beiset til slutt, så hyllen får en flott, mørk, patinert overflate.

Beslagene på hjørnene styrker konstruksjonen.

10. Enkle høybed

48 x 98 mm planker egner seg også godt til å lage høybed av. Plankene kappes i passe lange biter, så du får høybed i den størrelsen du vil.

Disse høybedene er laget som rammer, med en høyde på to planker på høykant. Sidene skrus fast til stolper i hjørnene. Stolpene er av samme dimensjon, og lages litt lenger enn sidene er høye. Da kan de slås ned i bakken, slik at høybedet blir solid forankret.

Det er en god idé å fore innsiden av rammene med fiberduk før høybedet fylles med jord, for fiberduken holder på jorden. Ikke bruk trykkimpregnerte materialer til høybed til matvarer.

    Akkurat nå leser andre ...