Lag verdens seigeste treskjøt!

Finn frem den beste sagen du har, slip stemjernene så skarpe at du kan barbere deg med dem, og gi deg i kast med trenerdens ypperste utfordring, en bomsolid japansk skjøt! Den er ikke bare flott og sterk, men kan også låses sammen i flere forskjellige vinkler.

Du kan lage den japanske skjøten i alle mulige forskjellige tresorter. Men det er en god idé å øve seg i myk furu før du begynner på mahognien.

Intro

Enhver gjør det selv-er kan skru sammen to stolper og bruke dem som bordbein eller rammer. Men har du sløyd og trekunnskap rennende i blodårene, så prøv i stedet å tappe dem sammen med denne overlegne skjøten. Når du har øvd deg noen ganger og får den helt perfekt, vil du kunne glede deg over resultatet resten av livet.

Hemmeligheten bak en japansk skjøt er pinlig nøyaktighet. Du må nemlig sørge for å streke opp emnene dine helt nøyaktig, akkurat som du også kun kan sage og høvle til midten av strekene – en øvelse som blir betydelig enklere når du risser opp markeringen med en skarp kniv, før du setter i gang med sagen eller stemjernet.

Les også: 4 treskjøter enhver kan lage

Begynn med mykt tre

Det er vanskelig å lage en slik skjøt, men fatt mot. Det er nemlig enklere enn det ser ut. Sørg bare for å tegne opp mønsteret fra arbeidstegningen nøyaktig på emnet. Og øv deg deretter noen ganger med et emne i en myk tresort, før du gir deg kast med å lage den flotte japanske skjøten i en steinhard og eksotisk tresort. God fornøyelse!

Veiledning

01
Start med å tegne opp 3 Trinn

De fem kvadratene fra tegningen til høyre skal overføres til toppen og de fire sidene på stolpen. Legg merke til at de er helt like og kvadratiske på alle de fem flatene; forskjellen er bare hvilken vei de vender når de tegnes opp.

Når du først har tegnet diagonalene, skal du måle ut til krysset, som skal sitte akkurat midt i flatene - det er faktisk kun ved krysset du trenger å måle opp.

Prinsippet er at alle de skraverte områdene sages/stemmes av.

1

Mål emnets tykkelse med et skyvelære. I dette tilfellet er emnet 5 cm.

2

Avsett målet på emnets fire sider, slik at du ender opp med å få markert en perfekt kvadratisk kube.

3

Overfør mønsteret fra tegningen til toppen på emnet. Begynn fra firkantens øverste venstre hjørne. Tegn først diagonalene (a + b), deretter krysset (c + d). Så skal du tegne skråstrekene som går fra øverste venstre hjørne og til midten av krysset på motsatt side (e + f). Mønsteret på de øvrige fire sidene av klossen tegnes etter samme fremgangsmåte. Skraver til slutt det som skal fjernes, som vist på arbeidstegningen.

02
I gang med sagen 9 Trinn

Når du har overført mønsteret fra arbeidstegningen til toppen og sidene av emnet, er første skritt å sage den skrå flaten, “pyramiden”, som du kan se på trinn 1 på bildet.

Deretter skal du forbinde de avskårne strekene igjen, før du kan sage og stemme ut resten av feltene. Sørg for alltid å sage på den skraverte siden, som likevel skal fjernes. Sag sakte og forsiktig, slik at sagen ikke sklir inn over streken/rissen.

1

Når du har overført mønsteret og skravert de samme feltene som på tegningen, bør emnet ditt se slik ut. Her har vi markert “pyramiden”, slik at du kan se hvilken del du skal begynne med å sage av.

2

Begynn med å risse opp strekene til pyramiden. Sørg for å lage rissene helt nøyaktig rette i midten av strekene.

3

Klem fast emnet i en skrustikke, slik at pyramiden vender ut. Pass på ikke å klemme så hardt at du ødelegger kantene.

4

Sag av pyramiden. Husk å holde deg på den skraverte siden av streken og rissen. Det er først når du har saget pyramiden helt av, at du skal høvle den siste tredjedels millimeteren ned til midten av rissen - denne metoden er mye enklere å styre enn å prøve å sage 100 prosent nøyaktig på første forsøk.

5

Høvle overflaten forsiktig, slik at den kommer ned til midten av rissen. Det er viktig at du er nøye med å få den trekantede flaten helt plan.

6

Når flaten er helt perfekt høvlet ned til midten av rissen, skal du forbinde strekene fra mønsteret. Dette gjøres enklest med en vinkel eller linjal.

7

Nå skal du sage de tre snittene som deler toppen på emnet i seks små klosser. Det er klossene med bokstavene A, B og C som senere skal sages/stemmes av. Husk å risse opp alle strekene før du sager.

8

Når du lager de tre snittene, skal du være veldig nøye med at du bare sager i de skraverte feltene.

9

Hold hele tiden godt øye med de fire sidene på klossen når du sager, slik at du ikke kommer til å sage for dypt eller skjevt.

03
I gang med stemjernet 4 Trinn

Når du har gjort alle de forberedende øvelsene med å tegne opp og sage, er det neste å stemme ut de tre klossene som skal fjernes. Og her gjelder det å holde tungen rett i munnen. Husk at jo mer nøyaktig du er, desto sterkere vil skjøtene bli, og desto bedre vil emnene passe sammen.

1

Den første klossen, A, kan du begynne med å sage halvveis gjennom før du stemmer ut. På de to andre klossene, B og C, kan du kun komme til med stemjernet.

2

Bruk et passende smalt stemjern til å stemme ut i bunnen av klossen med. Stemjernets plane side skal vende mot den flaten som skal stemmes ut.

3

MERK deg at utskjæringens bunn har samme vinkel som toppen. Derfor kan det lønne seg å vente med å stemme ut bunnen til resten av klossene er fjernet.

4

Når du er ferdig med å stemme ut de to resterende klossene, skal utskjæringen se slik ut. Nå kan du lage enda et emne, og se hvor godt delene passer sammen.

Materialer

Dette skal du bruke:

Stolper som er i eksakt kvadratiske tykkelser, for eksempel 5 x 5 cm

Stemjern i forskjellige størrelser

Skyvelære, høvel og fintannet sag

Tegning

3D-modell

3D-modell

Verdens råeste treskjøt

Skjøten passer som 90-graders knekk mellom to like, kvadratiske treemner.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

I gang med sagen

Mønsteret er overført og de skraverte feltene sages vekk.

Åpne 3D-modellen

Video

TIPS: Dybdestopp til håndsagen

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...