Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Navnet ”sunrise dovetails”, eller “soloppgangs svalehaler” oversatt til norsk, kommer av at tappene ser ut som strålene fra morgensolen.

Navnet ”sunrise dovetails”, eller “soloppgangs svalehaler” oversatt til norsk, kommer av at tappene ser ut som strålene fra morgensolen.

Vi har tidligere også vist flotte japanske treskjøter som er ekstremt vanskelige å lage, men det blir nok ikke vanskeligere enn dette. ”Sunrise dovetails” er nemlig en tappskjøt med lange og tynne tapper, der samtlige stritter og vrir seg i feil retning.

Det finnes en lang matematisk forklaring på hvordan det kan stemme at sammenføyningen faktisk passer sammen, selv om tappene vrir seg mer og mer utover og er bredere i toppen enn i bunnen.

Og hvis du blir smittet av en gal japansk snekker og vil lage dine egne personlige, avanserte utgaver av ”sunrise dovetails”, kan du raskt og enkelt google deg frem til formelen.

Store tapper og mykt tre

Her har vi redusert matematikken til et minimum, og så lenge du holder deg til å speile tappene nøyaktig fra det ene emnet til det andre, fungerer det.

Når du gir deg i kast med å lage dine første ”sunrise dovetails”, er det en god idé å begynne med så brede tapper som mulig.

Du kan selv bestemme både antallet og bredden på dem, og jo færre det er og jo bredere de er, desto enklere er de å ha med å gjøre.

Det er også en fordel å begynne i en myk tresort, for eksempel furu. Mykt tre er enklere å jobbe med, og tappene kan også vri seg litt mer i mykt enn i hardt tre når du sammenføyer de to emnene.

Sist, men ikke minst, kan det også lønne seg å investere i en såkalt stikkpasser og et strekmål. Riktig god fornøyelse!

Last ned veiledningen og lær å lage verdens seigeste treskjøt

Det blir ikke mye vanskeligere enn dette, og det krever tålmodighet og fingerferdighet å lage verdens seigeste treskjøt. I denne gjør det selv-veiledningen viser vi, trinn for trinn, hvordan du:

  • tegner opp mønsteret
  • sager ut og renser opp med stemjern

Riktig god fornøyelse!