Patiner treverk med eddik og stålull

Det er ikke alltid at et nytt, fint treemne er lykken. Noen ganger vil vi at det skal se litt slitt ut, med en annen farge. Her kan du se en enkel metode for å patinere tre.

Det finnes flere måter å patinere tre på. Her viser vi en enkel metode, der du smører treet med en oppløsning av eddik og stålull.

Oppløsningen er lett å lage og enkel å styre, for jo lenger tid du lar blandingen sitte på treet, desto mørkere blir det – særlig hvis du bruker blandingen på eik.

Eddik- og stålullblandingen

Hvis du legger stålull i et glass med eddik, blander du i prinsippet jern og syre, ettersom eddik er en svak syre. Hvis du lar det stå en stund, blir jernet oppløst, og du får såkalt jernacetat.

I glasset til høyre har stålullen ligget i eddiken i 5 dager; i glasset til venstre har stålullen ligget i 5 måneder og er helt oppløst. Blandingen med rustent eller oppløst jern gir treet farge og patina når det smøres på. Fargen ligger dog kun i overflaten, og sliping vil fjerne det meste. Hvis du lakkerer overflaten etterpå, blir den mer robust.

Slik gjør du

1. Vi farger to emner av eik – et med cirka 40 prosent splintved og 60 prosent kjerneved (t.v.) og et av ren kjerneved (i midten). Emnet til høyre er også ren kjerneved, og brukes til å sammenligne med.

2. Eddikoppløsningen påføres med den myke siden av en skuresvamp. Det er nok å fukte overflaten – det skal ikke flyte. Men vær nøye med å dekke hele flaten i én arbeidsgang – uten ujevnheter.

3. Oppløsningen farger treet brunt med det samme, men fargen blir dypere, desto lenger tid oppløsningen får lov å sitte på emnet. Når ønsket farge er oppnådd, tørkes det med en tørr klut. Her etter ett minutt.

4. Så mørke blir emnene hvis eddikoppløsningen sitter i 10 minutter på henholdsvis splintved og kjerneved. Oppløsningen gir en markant mørk farge, som blir dypere jo lenger tid oppløsningen får lov å virke.

5. Gi treet et strøk skjellakkpolitur. Det konserverer overflaten, som blir jevn og satinaktig. Lag eventuelt en smart polerball av en bomullsklut du putter inn i en sokk, slik at du har et godt grep når du polerer.

6. Den ferdige overflaten med og uten skjellakkpolitur. Fargen ligger bare i overflaten, og forsvinner hvis du sliper. Skjellakken gjør den mer robust, men metoden egner seg ikke til emner som utsettes for stor slitasje.

Tresortenes mottakelighet

Hvor mye blandingen av eddik og rust farger treet, avhenger av hvilken tresort det er snakk om. De fleste tresorter vil ta farge, men effekten blir størst på eik, fordi det har et høyt innhold av garvesyre (dog ikke amerikansk eik, som ikke har et spesielt høyt innhold av garvesyre).

Vi har testet metoden på forskjellige tresorter, og resultatet ses på bildet, der eik tydelig skiller seg ut.

    Akkurat nå leser andre ...