Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Patiner treverk med eddik og stålull

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Det er ikke alltid at et nytt, fint treemne er lykken. Noen ganger vil vi at det skal se litt slitt ut, med en annen farge. Her kan du se en enkel metode for å patinere tre.

Flott patinering av tre – se den enkle, overraskende teknikken.

Det finnes flere måter å patinere tre på. Her viser vi en enkel metode, der du smører treet med en oppløsning av eddik og stålull.

Oppløsningen er lett å lage og enkel å styre, for jo lenger tid du lar blandingen sitte på treet, desto mørkere blir det – særlig hvis du bruker blandingen på eik.

Eddik- og stålullblandingen

Hvis du legger stålull i et glass med eddik, blander du i prinsippet jern og syre, ettersom eddik er en svak syre. Hvis du lar det stå en stund, blir jernet oppløst, og du får såkalt jernacetat.

Eddik- og stålullblandingen

I glasset til høyre har stålullen ligget i eddiken i 5 dager; i glasset til venstre har stålullen ligget i 5 måneder og er helt oppløst. Blandingen med rustent eller oppløst jern gir treet farge og patina når det smøres på. Fargen ligger dog kun i overflaten, og sliping vil fjerne det meste. Hvis du lakkerer overflaten etterpå, blir den mer robust.

Slik gjør du

Slik patinerer du tre: Vi farger to eikestykker – et stykke med cirka 40 prosent splintved og 60 prosent kjerneved (t.v.) og et stykke av ren kjerneved (i midten).

1. Vi farger to emner av eik – et med cirka 40 prosent splintved og 60 prosent kjerneved (t.v.) og et av ren kjerneved (i midten). Emnet til høyre er også ren kjerneved, og brukes til å sammenligne med.

Patiner treverk: Eddikoppløsningen påføres med den myke siden av en skuresvamp.

2. Eddikoppløsningen påføres med den myke siden av en skuresvamp. Det er nok å fukte overflaten – det skal ikke flyte. Men vær nøye med å dekke hele flaten i én arbeidsgang – uten ujevnheter.

Patiner treverk: Oppløsningen farger treet brunt med det samme, men fargen blir dypere, desto lenger tid oppløsningen får lov å sitte på emnet.

3. Oppløsningen farger treet brunt med det samme, men fargen blir dypere, desto lenger tid oppløsningen får lov å sitte på emnet. Når ønsket farge er oppnådd, tørkes det med en tørr klut. Her etter ett minutt.

Patiner treverk: Så mørke blir emnene hvis eddikoppløsningen sitter i 10 minutter på henholdsvis splintved og kjerneved.

4. Så mørke blir emnene hvis eddikoppløsningen sitter i 10 minutter på henholdsvis splintved og kjerneved. Oppløsningen gir en markant mørk farge, som blir dypere jo lenger tid oppløsningen får lov å virke.

Patiner treverk: Gi treet et strøk skjellakkpolitur.

5. Gi treet et strøk skjellakkpolitur. Det konserverer overflaten, som blir jevn og satinaktig. Lag eventuelt en smart polerball av en bomullsklut du putter inn i en sokk, slik at du har et godt grep når du polerer.

Patiner treverk: Den ferdige overflaten med og uten skjellakkpolitur.

6. Den ferdige overflaten med og uten skjellakkpolitur. Fargen ligger bare i overflaten, og forsvinner hvis du sliper. Skjellakken gjør den mer robust, men metoden egner seg ikke til emner som utsettes for stor slitasje.

Tresortenes mottakelighet

Hvor mye blandingen av eddik og rust farger treet, avhenger av hvilken tresort det er snakk om. De fleste tresorter vil ta farge, men effekten blir størst på eik, fordi det har et høyt innhold av garvesyre (dog ikke amerikansk eik, som ikke har et spesielt høyt innhold av garvesyre).

Vi har testet metoden på forskjellige tresorter, og resultatet ses på bildet, der eik tydelig skiller seg ut.

Patiner tre med eddik og stålull
Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake