Flott patinering av tre – se den enkle, overraskende teknikken.

Det finnes flere måter å patinere tre på. Her viser vi en enkel metode, der du smører treet med en oppløsning av eddik og stålull.

Oppløsningen er lett å lage og enkel å styre, for jo lenger tid du lar blandingen sitte på treet, desto mørkere blir det – særlig hvis du bruker blandingen på eik.

Eddik- og stålullblandingen

Hvis du legger stålull i et glass med eddik, blander du i prinsippet jern og syre, ettersom eddik er en svak syre. Hvis du lar det stå en stund, blir jernet oppløst, og du får såkalt jernacetat.

Eddik- og stålullblandingen

I glasset til høyre har stålullen ligget i eddiken i 5 dager; i glasset til venstre har stålullen ligget i 5 måneder og er helt oppløst. Blandingen med rustent eller oppløst jern gir treet farge og patina når det smøres på. Fargen ligger dog kun i overflaten, og sliping vil fjerne det meste. Hvis du lakkerer overflaten etterpå, blir den mer robust.

Tresortenes mottakelighet

Hvor mye blandingen av eddik og rust farger treet, avhenger av hvilken tresort det er snakk om. De fleste tresorter vil ta farge, men effekten blir størst på eik, fordi det har et høyt innhold av garvesyre (dog ikke amerikansk eik, som ikke har et spesielt høyt innhold av garvesyre).

Vi har testet metoden på forskjellige tresorter, og resultatet ses på bildet, der eik tydelig skiller seg ut.

Patiner tre med eddik og stålull