Resin og tre – ny og spennende teknikk

Resin kan brukes til et hav av formål. Det plastlignende materialet gjør det mulig å støpe alt fra smykker og lampeskjermer, til plankebord med flotte effekter. Vi viser deg hvordan du jobber med den kunstige harpiksen, når vi lager et lite ”river table”.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
800 kroner
Resin og tre

Lakken skal dekke hele bordet, så det får en glatt og gyllen overflate.

Intro

Uansett om du er kunstner, modellbygger, båteier eller nysgjerrig gjør det selv-mann eller -kvinne, byr resin på mange muligheter. Resin er en plastlignende tokomponent epoksy, som minner om ekte harpiks. Resin og herder gir en klar epoksy, og ved å tilsette pigment er det bare fantasien som setter grenser for fargen.

Å jobbe med resin er både lett og vanskelig. Lett, fordi det i prinsippet bare er å blande to flytende komponenter og vente på at det herder, og vanskelig fordi det krever god tildekking, stabil temperatur og nøyaktig oppmåling. Du skal dessuten overholde lagtykkelser og herdetider.

Se hvordan du bygger bordet med resin

I denne gjør det selv-veiledningen viser vi hvordan du arbeider med resin. Arbeidet er enkelt, men du må være nøyaktig med å overholde tider, mengder og temperaturanbefalinger. Vi viser hvordan du:

  • gjør treet til bordet klart
  • blander resinen
  • sliper og lakkerer med resin

Veiledning

01
Gjør treet klart 7 Trinn

Resin hefter til de fleste materialer. Du kan kombinere materialet med for eksempel stein, metall eller tre. Vi har valgt å konstruere en liten utgave av et “river table” og har til formålet kjøpt et helt vanlig villmarkspanel med en tykkelse på 25 mm. Bordet har uregelmessige, naturlige kanter, som vi utnytter til å lage et “elveløp” i et lite bord. Denne typen bord finnes i mange forskjellige former og størrelser, men uansett hvilken størrelse du velger, og hvordan du konstruerer bordet, vil resultatet alltid bli unikt.

Resin: Et utvalgt stykke av bordet skjæres ut. 1

Et utvalgt stykke av bordet skjæres ut. Det skal ha en overlengde på 2-4 cm, slik at det kan renskjæres til slutt.

Resin: Bordet er ikke like bredt i begge ender. 2

Bordet er ikke like bredt i begge ender. Derfor måler vi og merker opp midten i begge ender med en tømrerblyant.

Resin: Bordet deles midt i streken. 3

Bordet deles midt i streken. Har du ikke en bordsirkelsag, kan du bruke en håndholdt sirkelsag eller en dykksag og skjære etter et anlegg eller en føringsskinne.

Resin: De naturlige kantene renses for løs bark, løst tre og skitt. 4

De naturlige kantene renses for løs bark, løst tre og skitt. Du trenger ikke å fjerne farge, kvister og hull. Det viktigste er bare at materialet sitter fast.

Resin: Du skal ha et godt arbeidsbord, og det skal være vannrett. 5

Du skal ha et godt arbeidsbord, og det skal være vannrett. Vi legger en plate oppå arbeidsbordet. Platen klosses opp, slik at overflaten er helt vannrett.

Resin: De to panelbordene legges sammen med de ujevne kantene mot hverandre. 6

De to panelbordene legges sammen med de ujevne kantene mot hverandre. Bordene legges på et stykke bakepapir. Det skal være så langt at det også dekker endene.

Resin: Bakepapiret bøyes opp i endene, slik at resinen ikke kan renne ut av “elva”. 7

Bakepapiret bøyes opp i endene, slik at resinen ikke kan renne ut av “elva”. Alt sammen holdes på plass av to tilpassede lekter og en lang skrutvinge.

02
Bland resinen 7 Trinn

Resin finnes i forskjellige utgaver, og det finnes ofte forskjellige typer herdere. Begge deler har påvirkning på herdeprosessen. Det er viktig at du følger de generelle anvisningene som følger med produktet, og overholder mengde- og temperaturanbefalingene. Ofte vil det være best å jobbe med en vanlig romstemperatur på 18-20 grader.

Resin: Hvis resinen skal farges, skal du helle den totale mengden til blandingen i et rent spann, så fargen blir jevn i alle lagene. 1

Hvis resinen skal farges, skal du helle den totale mengden til blandingen i et rent spann, så fargen blir jevn i alle lagene. Bruk en vekt for å holde styr på mengden.

Resin: Tilsett pigment litt om gangen. 2

Tilsett pigment litt om gangen. Det skal ikke særlig mye til for å gjennomfarge resinen. Rør godt gjennom blandingen, slik at fargen fordeles jevnt.

Resin: Hell 5 deler innfarget resin og 1 del herder i en klar og ren plastkopp, og bland det grundig. 3

Hell 5 deler innfarget resin og 1 del herder i en klar og ren plastkopp, og bland det grundig. Koppen kan kun brukes én enkelt gang, ettersom resinen blir steinhard når den herder.

Resin: Tøm litt av blandingen i bunnen av “elva”, slik at den blir jevnt fordelt. 4

Tøm litt av blandingen i bunnen av “elva”, slik at den blir jevnt fordelt. Trekk resinen opp på sidene med en pensel. Det gjør at alle kontaktflatene blir primet og forseglet.

Resin: Hell en ny porsjon i “elva”, til et lag som rekker maksimalt 5-6 mm. 5

Hell en ny porsjon i “elva”, til et lag som rekker maksimalt 5-6 mm. Blandingen fordeles jevnt på bunnen. Det går mellom 3 og 12 timer før resinen er klar til et nytt lag.

Resin: Svi forsiktig vekk luftboblene etter hvert lag med en gassbrenner. 6

Svi forsiktig vekk luftboblene etter hvert lag med en gassbrenner. Det er viktig at du holder avstand og bare svir overflaten ganske lett.

Resin: Når resinen er herdet, heller du på et nytt lag på samme måte. 7

Når resinen er herdet, heller du på et nytt lag på samme måte. Fortsett til overflaten flukter med eller befinner seg rett under oversiden av bordene.

03
Slip og lakker 5 Trinn

Vi har bestemt oss for å forsegle hele bordet med et tynt lag av resin. Det gjør at vi kan bevare et litt rått utseende på treet under et helt tett og glatt lag av resin. Den tyktflytende resinen vil tette hull og fordypninger, og gjøre overflaten rengjøringsvennlig og sterk.

Vi vil ikke skjule treet, men gjerne gjøre det litt mørkere, slik at det får en varm og gyllen glød. Derfor lager vi en blanding som ikke er like svart som resinen som ligger i “elva”.

Resin: Fjern skrutvingen og klossene når resinen har herdet, og klargjør bordet for en siste lakkering. 1

Fjern skrutvingen og klossene når resinen har herdet, og klargjør bordet for en siste lakkering. Resinen er normalt gjennom­ herdet etter 24 timer.

Resin: Endene kappes til, slik at kantene på bordplaten fremstår skarpe hele veien rundt. 2

Endene kappes til, slik at kantene på bordplaten fremstår skarpe hele veien rundt. Overflaten slipes glatt, og topper og uønskede feil fjernes.

Resin: Vi sliper bordet med et fint slipepapir, før vi avrunder kantene med et rundingsstål i overfresen. 3

Vi sliper bordet med et fint slipepapir, før vi avrunder kantene med et rundingsstål i overfresen. I motsetning til skarpe kanter, er runde kanter nemlig gode til å “holde på” et tykt lag av resin.

Resin: Vi blander en “lakk” av 5 deler resin, 1 del herder og litt pigment 4

Vi blander en “lakk” av 5 deler resin, 1 del herder og litt pigment - cirka halvparten så mye som vi brukte til den opprinnelige blan­ dingen. Rør resin og farge godt sammen, før du tilfører herderen.

Resin: La “lakken” flyte ut og dryppe av på bakepapiret. 5

La “lakken” flyte ut og dryppe av på bakepapiret. Fjern dråpene på undersiden fortløpende med en pensel, før lakken begynner å herde. Den skal herde minimum et døgn.

Materialer

Tidsforbruk

Resin skal ha tid til å herde - og ofte i flere omganger. Ventetiden er avhengig av lagtykkelse, tempe­ ratur og herdertype. Vi har brukt cirka 3 dager på prosjektet.

Pris

Resin koster fra noen hundre­ lapper til over tusen kroner per liter, avhengig av type.

Vanskelighetsgrad

Jobben er enkel, men du skal være nøye med å overholde tider, meng­ der og temperaturanbefalinger.

Video

VERKTØY: Slik bruker du bordsirkelsagen

I denne videoen lærer du hvordan du bruker bordsirkelsagen. Sagbordet og alle innstillingene gjør det mulig å sage lange, presise snitt – både rett, i vinkel og i forskjellige dybder og bredder. Du kan derfor splitte lister og bord på langs, lage spor i bord, skjære mindre plater nøyaktig til, og mye mer.

Video

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

Video

TIPS: Bruk bakepapir når du limer

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tre