Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skal du velge furu eller gran?

Skriv ut Lagre artikkel

Byggvarehusene bugner av lyse planker, stolper og plater du kan bruke til byggeprosjektene dine. Men det er ikke helt likegyldig om du velger gran eller furu, for det er noen forskjeller på egenskapene deres, og hva hver av dem er best egnet til.

Gran eller furu?

Gran

Det meste av kledningsbord du finner i byggvarehusene, er gran. Treet er litt mykere, lettere og lysere enn furu, uten et klart skille mellom kjerneved innerst og splintved ytterst. Cellestrukturen i veden er tettere enn i furu.

Gran har også normalt mindre kvister enn furu, men kvistene er ofte svarte og harde.

Gran inneholder mindre harpiks enn furu, men harpiksen sitter ofte i relativt store lommer, som varierer fra 3 til 8 cm i diameter. Fra disse lommene kan det sive ut store mengder harpiks – vi sier at treet svetter harpiks. Holdes kjerneveden tørr og fri for jord, kan den holde i opptil cirka 60 år.

Holdes den permanent under ferskvann, kan den holde i flere hundre år.

Den lyse grana har ingen fargeforskjell mellom kjerneveden innerst og splintveden ytterst.

Den lyse grana har ingen fargeforskjell mellom kjerneveden innerst og splintveden ytterst.

Impregnering

Gran egner seg generelt bedre til utendørs bruk, for eksempel som kledning, enn furu, fordi treet har en lukket cellestruktur. Derfor er det også vanskeligere å impregnere. Det kan likevel trykkimpregneres, hvis treet ikke er over 25 mm tykt.

Til utendørs bruk kan gran både stå ubehandlet (under tak) og overflatebehandlet med trebeskyttelse. Gran fås også i en gjennomimpregnert utgave under navnet “Superwood”.

Fordeler

 • Opptar mindre fukt enn furu på grunn av tettere cellestruktur
 • Mer formstabilt enn furu
 • Mere bøyelig enn furu

Ulemper

 • Kan svette harpiks i store mengder
 • Ikke like slitesterkt som furu
 • De små og harde kvistene kan være vanskelige å høvle/slipe

Anbefalt bruk

I tillegg til å være ideelt som konstruksjonsvirke, er gran veldig godt egnet til bruk på steder der regnvann lett kan renne av, for eksempel som kledning på hus, garasjer, boder, carporter, også videre – det gjelder uansett om det er impregnert eller ikke. Maler du en kledning av gran, vil en mørk farge lettere skjule den eventuelle harpiksen som kan svette ut av materialene.

Furu

Furu er den mest brukte tresorten til for eksempel innvendig panel. Treet har et tydelig skille mellom lyse og mørke tegninger – ofte med store sirkelformede eller ovale kvister. Fra kvistene kan det trenge ut små dråper harpiks, dog ikke i samme mengder som hos gran.

Kjerneveden er mørk, gulbrun eller rødbrun, og har en god holdbarhet. Splintveden i ytterkanten er lysegul og opptar lettere fukt enn splintved hos gran. Det angripes derfor lettere av sopp og råte hvis det står ubehandlet i fuktige omgivelser.

Kort fortalt er furu sterkt i kjernen og svakere utenpå, mens det er omvendt hos gran. Derfor egner furu seg også best til trykkimpregnering, for bruk til alskens utendørs byggeprosjekter.

Skal furu brukes utendørs, bør det være trykkimpregnert, som denne “kobbergrønne” planken.

Skal furu brukes utendørs, bør det være trykkimpregnert, som denne “kobbergrønne” planken.

Impregnering:

Furu er enkelt å impregnere, fordi splintveden er åpen og opptar fukt raskt. Kjerneveden inneholder mye harpiks, og kan ikke impregneres.

Kjerneveden har til gjengjeld god holdbarhet i seg selv, særlig i såkalt sentvoksende fjellfuru, og har blitt brukt som byggematerialer i for eksempel stavkirker og andre gamle bygg. Mange av dem er flere hundre år gamle, og fortsatt like pene – om ikke penere enn noen gang.

Fordeler:

 • Litt hardere og sterkere enn gran
 • Enkelt å bearbeide
 • Mer velegnet til finere snekkerarbeid enn gran
 • Som kjerneved har furu veldig lang holdbarhet

Ulemper:

 • Ubehandlet splintved angripes raskere av sopp
 • Kvister kan svette harpiks

Anbefalt bruk:

Furu kan brukes til det meste – konstruksjonsvirke, innvendig panel, vinduer, dører, møbler, gulvbord og annet. Til utendørs bruk skal vanlig furu trykkimpregneres for å ha lang holdbarhet.

I forhold til gran, er furu litt hardere og mer slitesterkt, noe som gjør det bedre egnet til terrasse- og gulvbord, der det i sakens natur er en del slitasje. I tillegg er furu enklere å bearbeide til forskjellige snekkerprosjekter.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel: Skal du velge furu eller gran?
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake