Redd en råtten stolpe

Har du en stolpe som er råtten nederst, trenger du ikke nødvendigvis å skifte den. Ofte kan du klare deg med å fjerne det råtne, og erstatte det med nytt.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
100 kroner

Intro

Hvis du har en stolpe eller annet treverk som er råttent, er det ikke alltid nødvendig å skifte ut alt. Noen ganger kan du nøye deg med å fjerne den delen som er råtten, og sette inn en frisk bit i stedet.

Hjørnestolpen på dette bygget er bare sju år gammel, likevel er den pill råtten nederst. Det skyldes at stolpen har stått på en bit murpapp som stikker utenfor stolpen. Det har gjort at pappen har samlet vann, som deretter er blitt sugd opp i den sugende endeven på stolpen. Heldigvis kan vi reparere skaden med et mindre inngrep, til en liten kostnad.

PROBLEM:
Stolpen er råtnet fullstendig nederst, fordi den står på murpapp som stikker utenfor stolpen. Det samler opp vann, slik at stolpen suger det opp og råtner.

LØSNING:
Det råtne treet fjernes og erstattes med to nye trebiter – en reparasjon som nesten ikke synes.

Materialer

21 x 170 mm glattkant:
• 2 reparasjonsstykker

Dessuten:
• Slipepapir, korn 150
• Trelim (til utendørs bruk)
• Galvanisert dykkert (her 1,2 x 25 og 1,7 x 40 mm)
• Grunningsolje og trebeskyttelse

Spesialverktøy

• Multikutter

Tidsforbruk

½ til en hel dag.

Pris

Cirka 100 kroner

Vanskelighetsgrad

En over kommelig oppgave for de fleste. Mål opp riktig, så de nye bitene sitter godt.

Veiledning

01
Fjern det råtne 5 Trinn

1

Tegn opp hvor langt opp på stolpen du skal fjerne råte. Stikk først i den, f.eks. med en skrutrekker, for å sjekke hvor langt råten går opp og treet føles mykt. Bruk en vinkel for å markere streken, så snittet blir rett. Det gjør det lettere å tilpasse en ny bit.

2

Sag etter streken. Det er lettest å bruke en multikutter, som stikkes vannrett inn langs streken. Hold den litt på skrå, så den slipper ut sagflisen best mulig. Har du ikke en multikutter, kan et stemjern også brukes.

3

Fjern det råtne treet med et stemjern. Ta små biter om gangen, slik at du ikke risikerer å dra av for mye. Her skal det fjernes cirka 20 mm treverk - det passer til et 21 mm tykt bord.

4

Her må vi fjerne mer treverk, fordi vi finner mer råte i den øverste delen av det frilagte stykket. Det siste stykket med råttent tre fjernes igjen med stemjernet etter at vi har saget.

5

Lag det frilagte stykket så jevnt som mulig. Bruk baksiden av stemjernet til slutt. Da er det enklere å få til en rett og jevn flate. Det er fortsatt igjen et lite område med råte, men det gjør ikke noe når det ikke kommer vann til det.

02
Tilpass nye biter 7 Trinn

Nå skal vi tilpasse det nye treverket, som skal settes inn nederst på stolpen.

Vi bruker to trebiter, som skjæres til av et høvlet furubord. Bruk eventuelt en kapp-/gjærsag med et fintannet blad, slik at du får helt rene snittflater - det gir et flott, “usynlig” resultat. Hvert stykke sages også til med et skrått snitt på 45 grader langs den ene langsiden, der bitene skal settes sammen.

For å hindre at det renner inn vann under stolpen igjen, er det også viktig å lage et skrått snitt på den nederste delen av de to bitene. Da kan vannet dryppe av, og ikke ledes inn under stolpen som før.

1

Treet grunnes et par dager før det skal brukes, for å gjøre det mer motstandsdyktig mot råte og sopp. Det grunnes to ganger med et døgns mellomrom.

2

Skjær med kapp-/gjærsagen. I den ene langsiden sages det et skrått snitt på 45 grader, slik at det kan lages en flott vinkel. Begynn med skråsnittet - og skjær til høyde, bredde og bunn etterpå.

3

Sjekk om treet passer i hakket som er stemt ut. Sett det ene stykket på plass, og mål opp til det andre. Skjær deretter til enda et stykke. Lag skrå snitt i bunnen på begge, så vannet kan renne vekk - og ikke kommer inn under stolpen.

4

Slip trebitene når du har skåret dem til og sjekket at de passer i hakket. Her gjøres de glatte og lekre med korn 150. Børst dem rene for slipestøv.

5

Smør trelim på begge biter. Det skal både på den store flaten, det skrå snittet samt det vannrette snittet øverst, der det blir en tett skjøt

6

Spikre fast bordene med fire dykkert i hver del. Her brukes 1,7 x 40 mm dykkert, som undersenkes litt. Hjørnet spikres sammen med 1,2 x 25 mm dykkert. Deretter slipes skjøten usynlig.

7

Til slutt males den nye biten nederst på stolpen. Her brukes en heldekkende trebeskyttelse, som på resten av kledningen. Legg på to strøk, gjerne tre. Da blir reparasjonen nesten usynlig.

Video

VERKTØY: Slik bruker du multikutteren

I denne videoen lærer du alt om maskinens smarte funksjoner og tilbehør. De mange forskjellige typene tilbehør gjør det mulig både å sage, stemme ut, kappe, frese og slipe på steder der andre verktøy ikke kan komme til. Maskinen kan brukes i både tre, plast, metall og mørtelfuger, for å nevne noe.

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Led vekk vannet fra endeveden

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...