Video
Lett
Vanskelig

Problem:

Stolpen er råtnet fullstendig nederst, fordi den står på murpapp som stikker utenfor stolpen. Det samler opp vann, slik at stolpen suger det opp og råtner.

Løsning:

Det råtne treet fjernes og erstattes med to nye trebiter – en reparasjon som nesten ikke synes.

Last ned artikkelen og se hvordan.

FJERN DET RÅTNE:

1. Tegn opp hvor langt opp på stolpen du skal fjerne råte

Stikk først i den, f.eks. med en skrutrekker, for å sjekke hvor langt råten går opp og treet føles mykt. Bruk en vinkel for å markere streken, så snittet blir rett. Det gjør det lettere å tilpasse en ny bit.

2. Sag etter streken

Det er lettest å bruke en multikutter, som stikkes vannrett inn langs streken. Hold den litt på skrå, så den slipper ut sagflisen best mulig. Har du ikke en multikutter, kan et stemjern også brukes.

3. Fjern det råtne treet med et stemjern

Ta små biter om gangen, slik at du ikke risikerer å dra av for mye. Her skal det fjernes cirka 20 mm treverk – det passer til et 21 mm tykt bord.

4. Her må vi fjerne mer treverk

fordi vi finner mer råte i den øverste delen av det frilagte stykket. Det siste stykket med råttent tre fjernes igjen med stemjernet etter at vi har saget.

5. Her må vi fjerne mer treverk

fordi vi finner mer råte i den øverste delen av det frilagte stykket. Det siste stykket med råttent tre fjernes igjen med stemjernet etter at vi har saget.

TILPASS NYE BITER:

1. Treet grunnes et par dager før det skal brukes

for å gjøre det mer motstandsdyktig mot råte og sopp. Det grunnes to ganger med et døgns mellomrom.

2. Skjær med kapp-/gjærsagen

I den ene langsiden sages det et skrått snitt på 45 grader, slik at det kan lages en flott vinkel. Begynn med skråsnittet – og skjær til høyde, bredde og bunn etterpå.

3. Sjekk om treet passer i hakket som er stemt ut

Sett det ene stykket på plass, og mål opp til det andre. Skjær deretter til enda et stykke. Lag skrå snitt i bunnen på begge, så vannet kan renne vekk – og ikke kommer inn under stolpen.

4. Slip trebitene når du har skåret dem til og sjekket at de passer i hakket

Her gjøres de glatte og lekre med korn 150. Børst dem rene for slipestøv.

5. Smør trelim på begge biter

Det skal både på den store flaten, det skrå snittet samt det vannrette snittet øverst, der det blir en tett skjøt

6. Spikre fast bordene med fire dykkerti hver del

Her brukes 1,7 x 40 mm dykkert, som undersenkes litt. Hjørnet spikres sammen med 1,2 x 25 mm dykkert. Deretter slipes skjøten usynlig.

7. Til slutt males den nye biten nederst på stolpen

Her brukes en heldekkende trebeskyttelse, som på resten av kledningen. Legg på to strøk, gjerne tre. Da blir reparasjonen nesten usynlig.