Trenerdens skjærebrett

Dette skjærebrettet i tartanmønster er faktisk enkelt å lage. Du skal bare sage, lime, slipe, sage, lime og slipe. Resultatet er et skjærebrett som vekker oppmerksomhet.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
6 dager
Pris
1500 kroner

Intro

I denne artikkelen viser vi deg skritt for skritt hvordan du lager et skjærebrett i tartanmønster. Det eneste du skal gjøre, er å følge veiledningen til punkt og prikke.

Først forklarer vi hvordan du setter sammen emnene i materiallisten til to plater, som deretter skjæres ut i mange like store lister og settes sammen til en stor, perfekt rutete plate. Til slutt skjærer vi opp platen en gang til. I denne omgangen er det for å lære deg hvordan du legger inn de mørke stripene, som sammen med rutene fullfører tartanmønsteret.

Vi forklarer deg dessuten hvordan du skal etterbehandle skjærebrettet med olje og slipepapir, slik at du får et helt spektakulært resultat, som du kan være stolt av å vise frem.

Utfordringen med denne oppgaven er at én feil blir til flere, i takt med at du skjærer opp brettet i biter og setter det sammen igjen og igjen og igjen. Hold derfor tungen rett i munnen.

Veiledning

01
Ruter i tre tretyper 6 Trinn

Selv om det er lett å stirre seg blind på detaljene i dette dette skjærebrettet, så er det overraskende enkelt å lage. Det hele begynner med 30 like store staver i tre forskjellige tretyper, som skjæres og limes sammen til et rutemønster.

Det er verdt å notere seg at jobben handler om tålmodighet og presisjon. Hvis du skjærer ut emnene riktig, med nøyaktige mål og limer alt stramt sammen, så kommer du enkelt i mål.

1

Først skal treemnene limes sammen. Vi begynner med A-, B- og C-emnene. De skal limes sammen på langs i to omganger, slik at du ender opp med to forskjellige plater. Den ene platen lages av 8 emner eik (A) og 7 emner lønn (C) med eik ytterst. Den andre platen lages av 7 emner eik (A) og 8 emner kirsebærtre (B) med kirsebærtre ytterst.

2

Høvle platene helt plane. Når de individuelle emnene er limt sammen, og limet er herdet, skal platene høvles plane. Bruk en tykkelseshøvel - det er viktig at platene blir nøyaktig like tykke i alle fire hjørner.

3

Skjær ut platene i like store staver. Det ferdige skjærebrettet skal være cirka 3,8 cm tykt. Men det skal høvles flere ganger før det er ferdig, så de stavene du sager nå skal være cirka 4,4 cm tykke. Det skal skjæres ut åtte staver av hver plate, og begge plater skjæres ut på samme måte. Mål etter før du begynner å skjære, så du vet at det er nok å skjære av.

4

Lag en prøveopplegging. Reis stavene slik at endeveden vender opp. Legg stavene sammen skiftvis, slik at plate én etterfølges av plate to. Har du gjort det riktig, støter ingen tresorter mot seg selv.

5

Lim sammen stavene hvis prøveoppleggingen passer. Legg stavene ned igjen, slik at du gir den brede siden av stavene trelim. Bruk en pensel til å jevne ut limet i et like tykt lag på tvers av flaten.

6

Sett stavene sammen, og sett dem i spenn. Bruk et anlegg til å legge stavene mot, så mønsteret blir skarpt. Når de er satt sammen til en plate, spennes den sammen mellom to lange treklosser med 6-8 tvinger.

02
Striper i mørkt tre 8 Trinn

Prosjektets andre fase handler om de mørke stripene som skjærer seg gjennom rutene på kryss og tvers og fullfører tartanmønsteret.

Akkurat som i fase én skal brettet skjæres opp, limes og slipes igjen mellom hvert skritt, én gang i hver retning.

Hvis du ønsker å bevare størrelsen på brettet, så er det viktig at sagbladet på bordsirkelsagen har samme tykkelse som de mørke valnøttlistene du legger i brettet. Er bladet smalere, vil brettet vokse litt, og da skal du sørge for at du har nok trelister til rådighet.

1

Brettet skal gjøres plant. Når limet er herdet, skal det rutete brettet høvles, slipes eller freses plant. Valget avhenger av hvor store ujevnheter det er. Her brukes en automatisk CNC-fres.

2

Skjær ut til striper på langs av brettet. Merk opp, slik at sagsporet deler lønnestykkene (C) nøyaktig på midten. Det skal altså være igjen like mye lønnetre på begge sider.

3

Bruk et sagblad som passer til listen. Valnøttlisten som skal limes mellom stavene er 3 mm tykk. Hvis du da bruker et sagblad på 3 mm, får du det peneste sluttresultatet.

4

Lim brettet sammen igjen med valnøttlister i sagsporet. Brettet skal settes sammen og settes i spenn igjen. Denne gangen skal du lime fast en valnøttlist der du nettopp har skåret. Lag en prøveopplegging før du limer, slik at du er sikker på at alt er som det skal være.

5

Det er mange limflater, så det er fortsatt en god idé å holde brettet mellom to lange treklosser, som fordeler trykket fra tvingene. Bruk rikelig med tvinger.

6

Brettet skal planes enda en gang, når limet er herdet. Det er nest siste gang, og det er tid for å tenke på hvor tykt det ferdige brettet skal være.

7

Brettet skal skjæres opp for siste gang. Denne gangen skal du skjære på tvers av valnøttlistene. Sagsporet skal igjen dele lønnefeltene på midten, slik at det blir et valnøttkryss i dem til slutt.

8

Lim sammen brettet for siste gang. Nå skal de siste valnøttlistene limes inn i brettet, som etter liming får et ekte tartanmønster med kvadrater og striper. La brettet tørke, og høvle det deretter plant en siste gang.

03
En blank overflate 4 Trinn

Den siste fasen av prosjektet handler om finish. Det nye skjærebrettet skal ha de siste par detaljene. I tillegg skal brettet behandles med olje, slik at det får en flott og blank overflate.

Til nå har gjentakelse vært stikkordet for prosjekt skjærebrett, og det er det forsatt i sluttfasen.

For å få en flott, blank overflate, skal brettet ha olje i tre omganger med mellomsliping. Oljen skal ha god tid til å trekke inn i treet, så det lønner seg å være tålmodig det siste lille stykket, og ikke skynde seg for å bli ferdig.

1

Trim brettet i endene, hvis du synes at avstanden fra kanten inn til første valnøttstripe er for stor. Du kan også avfase brettet på undersiden, så det er lettere å løfte opp.

2

Gi begge sider av brettet rikelig med olje. Hvis du har gjort alt annet riktig, så er det endeveden du gir olje, og den kan suge en del. La treet trekke, og fjern deretter den overskytende oljen.

3

Når overflaten er tørr, skal den slipes og ha enda en omgang med olje. Denne prosessen skal du gjenta til skjærebrettet har fått tre omganger med olje.

4

Skjærebrettet er ferdig. Nå skal den siste overskuddsoljen bare tørkes av. Hvis du har fått alle brikkene til å passe, står du igjen med et resultat du kan være stolt av.

Materialer

Treemne av eik

 • 15 emner à 2,2 x 2,2 x 51 cm (A)

Treemne av kirsebær

 • 8 emner à 2,2 x 2,2 x 51 cm (B)

Treemne av lønn

 • 7 emner à 2,2 x 2,2 x 51 cm (C)

Treemne av valnøtt

 • 15 emner à 0,3 x 2,2 x 61 cm (D)

Diverse

 • Trelim
 • Matvaregodkjent treolje

Spesialverktøy

 • Bordsirkelsag
 • Tykkelseshøvel
 • 6-8 skrutvinger

Tidsforbruk

5-6 døgn, på grunn av tørketid.

Pris

Cirka 1500 kroner.

Vanskelighetsgrad

Et enkelt prosjekt, som dog MÅ utføres i riktig rekkefølge.

Tips & Triks

Video

Slik bruker du bordsirkelsagen

I denne videoen lærer du hvordan du bruker bordsirkelsagen. Sagbordet og alle innstillingene gjør det mulig å sage lange, presise snitt – både rett, i vinkel og i forskjellige dybder og bredder. Du kan derfor splitte lister og bord på langs, lage spor i bord, skjære mindre plater nøyaktig til, og mye mer.

Video

Fordel limet med en pensel

Video

Slik bruker du eksentersliperen

I denne videoen lærer du alt om eksentersliperens muligheter. Den er det opplagte valget når du skal slipe større vannrette flater, uansett om du skal fjerne gammel lakk og maling, eller om du skal glattslipe samlinger og ubehandlet tre. Men den klarer også finere polering, for eksempel hvis kjøkkenbenken skal ha ny olje.

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Tre