Trykkimpregnert tre skiller vannet
Det er få materialer som kan skille vannet som trykkimpregnert tre. Tilhengere av trykkimpregnert tre er begeistret, mens motstanderne av trykkimpregnert tre vil gå langt for å unngå det.
Men hva er opp og ned når det kommer til trykkimpregnert tre? Er det ren gift, som ikke burde røres, eller er trykkimpregnert tre et smart byggemateriale?
Hva er trykkimpregnert tre?
Trykkimpregnert tre er oftest fremstilt av furu. Selve impregneringen foregår ved at treet kommer inn i noen store tanker, som via vakuum suger all luft og fukt ut av treet. Etter dette blir tanken fylt med en impregneringsvæske som man under trykk presser inn treet, hvor det da oppnår sin store holdbarhet. Impregneringen sikrer at treet ved utendørs bruk har en holdbarhet på mellom 20 og 25 år om det brukes riktig.
Trykkimpregnert tre fra Norge og utlandet
Når du kjøper trykkimpregnert tre skal du være oppmerksom på om treet er produsert i Norge eller i utlandet.
I Norge fremstiller man kun trykkimpregnert tre som inneholder stoffer som er risikovurdert og godkjent av Miljødirektoratet. Om du derimot kjøper trykkimpregnert tre som produseres i utlandet, kan du risikere å kjøpe tre som inneholder kobber- og borforbindelser. Dette kan være helseskadelig hvis det trykkimpregnerte treet blir brukt feil.
Uansett om du velger å kjøpe norskprodusert eller importert trykkimpregnert tre, så gå etter det treet som er NTR-merket. NTR er en forkortelse av Nordisk Trebeskyttelsesråd. Tre med NTR-merket er godkjent av Miljødirektoratet uansett om det er produsert i Norge eller i utlandet.
Arbeid med trykkimpregnert tre
Hvis du bruker NTR-merket trykkimpregnert tre, kan du arbeide med treet akkurat slik du ville gjort med alt annet tre. Skal du arbeide med treet i en lenger periode om gangen, kan det dog være en god idé å bruke hansker og støvmaske om du skal sage eller slipe mye i trykkimpregnert tre. Trykkimpregnert tre fremstilt i utlandet kan nemlig inneholde kromforbindelser som ved langvarig kontakt kan gi hudirritasjon eller allergiske reaksjoner.
Maling av trykkimpregnert tre
Fordi trykkimpregnert tre inneholder impregneringsvæske, kan det være en utfordring å male. Som utgangspunkt burde man gi trykkimpregnert tre trebeskyttelse. Det kan høres rart ut, men når trykkimpregnert tre blir utsatt for solens skarpe UV-stråler, blir treets overflate nedbrutt.
Derfor er det en god idé å trebeskytte trykkimpregnert tre. Dog er det viktig at du venter til treet er tørt nok, noe som vil si at du ikke må begynne å male eller trebeskytte før fuktigheten er under 18%. Du kan måle fuktinnholdet i trykkimpregnert tre med en fuktmåler. Om du behandler treet og fuktigheten er høyere enn 18%, risikerer du at fukten i treet "sprenger" malingen når det fordamper, og da må du starte forfra med overflatebehandlingen.
Når skal man bruke trykkimpregnert tre?
Trykkimpregnert tre er smart de stedene hvor en konstruksjon er mer eller mindre konstant i berøring med jord eller vann. Alternativt kan du velge eik eller andre langtidsholdbare tresorter, som er vesentlig dyrere enn billig trykkimpregnert tre.
Trykkimpregnert tre er også opplagt å bruke på de stedene i en konstruksjon hvor det kan være vanskelig å få tilgang og sjekke treets tilstand. Når du bygger med trykkimpregnert tre, kan det være en god idé å bruke skruer merket A4, som er rust- og syrefaste. Det skyldes at kobberforbindelsene i trykkimpregnert tre lett kan få vanlige skruer til å ruste.
Når skal man IKKE bruke trykkimpregnert tre?
Skal du bygge høybed er det en dårlig idé å bruke trykkimpregnert tre. Uansett merkingen av treet, må trykkimpregnert tre ikke komme i kontakt med næringsmidler og mat. Derfor er det en dårlig idé å bruke det til høybed, der de kjemiske stoffene i treet kan trenge ut i jorden.
Du bør heller ikke bruke trykkimpregnert tre på lekeplasser eller til lekehus, der barn kan komme i kontakt med treet. Om du likevel gjør dette, bør du male treet først. Brenning av trykkimpregnert tre er også forbudt, så om du ikke har bruk for treet lenger, må du kvitte deg med det på en gjenvinningsstasjon.
Alternativer til trykkimpregnert tre
Det finnes en rekke alternativer til trykkimpregnert tre. Problemet er bare at de som regel er mye dyrere.
Treartene azobe, robinie og teak kan brukes til stolper som skal stå i jord. Holdbarheten er lenger enn for eik, og kan måle seg med trykkimpregnert tre. Azobe er faktisk så robust at den brukes under saltvann - for eksempel ved båtbrygger og ved kystmiljøer.
Til treterrasser og annet, hvor treet skal monteres vannrett, kan en rekke tropiske trearter som doussie, bilinga og teak brukes som et alternativ til trykkimpregnert tre. Og til trefasader kan furu, gran og lerk brukes. Hvis de overflatebehandles etter alle kunstens regler før de monteres, oppnår du en holdbarhet som kan måle seg med den for impregnert tre. Det gjelder særlig om du maler med en tykk, heldekkende maling. Velger du å bruke tropisk tre, er det viktig å sjekke for miljømerker som FSC - ellers kan miljøgevinsten være ytterst tvilsom.