Beskytt sperrene mot råte

Bjelkeender av limtre, som er frilagt og stikker ut under taket, er kanskje et arkitektonisk pluss. Men risikoen for råte er stor, og det er en stor fordel i kampen mot råte at de dekkes av en metallkappe.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
30 minutter
Pris
150 kroner/m.

Intro

Det får konstruksjonen til å virke lettere, når enden på en limtredrager stikker ut og er synlig. Det er angivelig årsaken til at mange bjelkeender får lov til å stå ute i fri luft og bli utsatt for regn og vind.

Men konstruksjonsmessig er det en litt mer tvilsom løsning: Endetre er sårbart og vil ofte suge til seg fukt. Derfor er det et smart tiltak i kampen mot råte at bjelkeendene dekkes inn, slik at de ikke blir eksponert for fukt. Det samme gjelder ender på andre bjelker og sviller, som også iblant har fått lov til å leve uten å være inndekket.

Dekk enkelt med beslag

Med dekkbeslag som kan settes utenpå de fleste typer dimensjoner av limtrebjelker, er det enkelt å lage en beskyttende inndekking, slik at regnet preller av i stedet for å fukte opp treet.

Med en platesaks og en fugepistol er jobben gjort på kort tid.

Veiledning

01
Slik dekker du inn bjelkeenden 6 Trinn

Finner du ikke den profilen du ønsker i byggvarehusene, kan du stikke innom en blikkenslager, som lager akkurat den profilen du ønsker.

Profilene er fleksible, slik at du kan tilpasse dem til nettopp den bjelken du skal dekke inn. Det eneste som kreves, er noen klipp med en platesaks, før du kan lime fast profilen på bjelken med et monteringslim.

Pass også på at du dekker inn litt av oversiden på bjelken. Ellers risikerer du at regnvann renner inn under profilen - og da gjør den bare vondt verre.

1

Mål høyden på bjelken. Den er avgjørende for hvor lang profilen skal være.

2

Mål inn til første hindring som bestemmer lengden på det vannrette stykket. Legg de to målene sammen, og skjær eller klipp ut profilen i den lengden.

3

Klipp et snitt i siden på profilen. Klipp der kapselen skal bøyes langs den øverste kanten på bjelken.

4

Klipp ut en trekant i begge sider av profilen. Dermed kan den bøyes, slik at du får en dekkende kapsel med en vinkel som tilsvarer vinkelen bjelkeenden er kappet i.

5

Legg på monteringslim i en ubrutt stripe langs alle innvendige kanter, slik at profilen forsegles rundt bjelken.

6

Sett på profilen. Trykk den godt fast. Hvis det er nødvendig, kan du holde den fast med tvinger til limet er tørt. Dermed er limtrebjelken beskyttet mot regn.

Materialer

  • Metallprofil
  • Monteringslim

Spesialverktøy

  • Platesaks

Tidsforbruk

20-30 minutter, pluss tørketid.

Pris

Cirka 150 kroner per meter.

Vanskelighetsgrad

En helt enkel - men også viktig oppgave.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...