Intro
Veiledning
Nedrivingen begynner med det gamle taket. Taksteinene tas ned og gjenbrukes på et uthus, og de gamle bordene fra loftsrommet blir kastet.
Taket tas av tilbygget slik at det er klart for de nye takstolene. Arbeidet begynner på en regnværsdag. Platene legges løst på igjen om natta til takstolene kommer.
Taket er ryddet, og tilbygget rettet opp slik at muren er vannrett. Nå skal det mures opp over tilbygget slik at huset blir en helhet. Selve huset har en murt gesims som Henning vil føre videre langs taket. Derfor setter han Lise til å tilpasse murstein med vinkelsliperen. Steinene har de fra innsiden av dobbelt-muren i gavlen på huset.
Den nye gesimsen består av fem skift og legges etter ei snor slik at utstikket passer med den bestående. Henning bygger opp gesimsen slik at den er helt i vater fordi de nye takstolene skal hvile på muren.
De gamle mursteinene skjæres til slik at gesimsen kan mures opp nøyaktig som den ser ut på den gamle delen av huset. Lise klarer det med vinkelsliperen og husker både støvmaske, hansker og hørselvern.
Selve gesimsen begynner med tredje skift der det legges ut en kvart stein - en utkraging. De to øverste skift stikker enda en kvart steinbredde ut og avslutter selve gesimsen.

Det skal til 22 spiker i hvert beslag, sier Henning, og så må svigersønnen i gang med hammeren.
Både Henning, sønnen Morten og svigersønnen Peter er i arbeid den dagen takstolene kommer. Takstolfabrikken bruker den største lastebilen de har, og den kommer ikke inn på gårdsplassen. Men den har ei svært lang kran, og sjåfø-ren, Klaus, som er kollega til Henning, løfter takstolene på plass med krana.
Takstolene kommer i to deler, en bunn og en topp, fordi de da er mye let-tere å håndtere. Bunnene settes først på plass oppå tilbygget, og toppene festes med spikerplater til sist.
Det er nå prosjektet for alvor tar form og begynner å ligne på et tak.
Henning sjekker at takstolene passer i utsparingene i mur gesims-en og står med nøyaktig 100 cm avstand. Så legges det bjelker mellom takstolene med 1 meters avstand slik at loftsgulvet får understøttelse for hver 50 cm.
Underveis bruker Henning ei lekt til å holde balansen på takstolene med, og det gjør det lettere å rette dem opp da det er avsatt mål for hver 100 cm på lekta. Lekta skrus fast til takstolene på begge sider.
Takstolene rettes nå nøyaktig inn etter ei snor. Toppsvilla er selvsagt vannrett - det er jo Henning som har murt den opp.
Takstolens skal også ligge vannrett. Det ordnes med små biter av takpapp før takstolene festes med skruer ned mot svilla.
Toppen av takstolen festes med 4 stk. 12 x 30 cm spikerbeslag som festes med en mengde spiker. Beslagene slås på toppen før den løftes opp, og så er det bare å spikre dem fast til sperra.
Henning monterer skalker på alle takstolene slik at de nederste taksteinene blir liggende riktig. Skalkene tilpasses individuelt på både gamle sperrer og nye takstoler.
Tidsforbruk
4 dager til demontering
4 dager til murerarbeid
1 dag til å reise takstolene
3 dager til skalker og justering
Pris
Ca. 4-5000 kroner per takstol
Vanskelighetsgrad
Krever mye erfaring - og eksperthjelp til beregning av dimensjoner.
Tegning
Slik ser taket ut innvendig
Takstolene, med hanebjelker og halvstendere, hviler med undergurtene på yttermurene og bærer gulvet. Mellom takstolene legges bjelker maken til undergurtene på takstolene. Takstolene er dimensjonert for å bære vekta av undertak, takstein og snø.

Tips & Triks
Faguttrykk
Skalk: En trekantet kloss som settes nederst på sperrer og takstoler slik at taket får en liten svai utover. Når taksteinene legges på, vil svaien støtte den nederste rekka med stein slik at de ligger plant.
Utkraging: En rekke murstein som er trukket ut over steinene som ligger under.
Gesims: Et utstikk på muren, her øverst oppe like under taket. Gesimsen tjener dels til å stenge mellomrommet mellom taket og muren, dels til å holde regnet vekk fra veggen. Gesimsen under taket kalles også krans- eller hovedgesims.
Husk energiberegningen
Ved en så gjennomgripende legging av nytt tak og isetting av vinduer, bør du søke hjelp hos en energi kyndig ingeniør, som kan beregne både konstruksjonens nødvendige styrke og isolas jons-evne og sørge for søknad eller melding til kommunen, før du går i gang. Eller spør i kommun-en, hvordan du bør gå fram.
Stillas skal til
Sørg for et godkjent stillas hvis du skal arbeide på taket. Stillas er praktisk når du skal klatre opp, men det hindrer også at du kan falle ned.
Magasinartikkel
Last ned magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.


