Legge nytt tak selv
Når du har bestemt deg for at huset skal få et nytt tak, må du forsikre deg om at du får riktig tak. Og det helt rette taket er også et tak du kan legge selv. Det er nemlig veldig mye penger å spare, om du kan fjerne arbeidslønnen fra budsjettet.
Mange bra tak på markedet
Det er masser av bra tak å velge mellom når du har bestemt deg for å legge et nytt tak. Noe av det enkleste du kan gjøre, er å legge et tak av ståltakplater, som går i lange lengder fra møne til takfot. I gamle dager var ulempen med ståltak at de bråket når det regnet, men i dag får de et lag steingranulat som demper støyen fra regn.
Legg et tyngre tak
Hvis du har lyst på en enda større gjør det selv-oppgave, kan du velge å legge et klassisk tegltak. Det veier en del og tar lenger tid å legge, men resultatet blir også et godt tak som holder i mange år.
Ha orden på undertaket
Bra tak krever bra undertak. Derfor er det også viktig at du har orden på undertaket når du selv vil legge et nytt tak. Hvis undertaket ikke er sterkt nok, vil du ikke få tilstrekkelig glede av selve taket. Om du legger et tungt, langtidsholdbart tegltak oppå et svakt undertak, må du skifte det etter en kort stund.
Forskjell på pris på bra tak
Prisene på de forskjellige takene varierer mye. Nye tak av takpapp eller ståltakplater er billigere enn de bra takene av tegl som koster minst 300 kr per kvadratmeter. En stor del av utgiftene til et nytt tak går dog til tilbehør og beslag, som ofte betyr 30-40 prosent i tillegg på kostnadene.
De bra takene kan bli like så gamle som deg
Et bra tak av tegl kan holde i flere generasjoner. Faktisk sies det at et tegltak kan holde i minst 80 år, om den underliggende konstruksjonen er laget ordentlig. Et nytt tak er en dyr investering, men også en som gjerne skal holde i mange år.
Komplett veiledning: Hvilket tak kan du enklest legge selv?
Tegl, stål, takpapp - det er mange bra tak å velge mellom, og du kan selv legge dem. Men hvilket skal du velge?
Last ned veiledningen for å høre våre eksperters tips til hvilket tak du får mest ut av, hva du enklest kan arbeide med selv, og hvor mange år du kan regne med at ditt nye tak holder.
5 bra tak du kan legge selv
Du kan gjerne tillate deg å være kresen og finne helt riktig tak til huset ditt, selv om du har bestemt deg for å legge det selv. Det enkleste er nok ståltakplater som rekker helt fra takmønet ned til takrennen. Men har du lyst til å bruke noen uker på jobben, kan du også gi deg i kast med mer kompliserte løsninger som takstein av sement eller klassiske takstein av vingetegl - også selv om du må legge undertak først.
For gjør det selv-eren handler det som oftest om å legge et nytt tak på et gammelt hus, og selv om det opplagte er å velge samme tak igjen, kan du også benytte muligheten til å skifte til en flottere, sikrere eller mer holdbar løsning.
Hvis du endrer utseendet, så pass godt på at det nye taket passer til huset og området - og at det ikke strider mot reguleringsbestemmelser eller andre regler for området. Forsikre deg også om at de tekniske godkjenningene er i orden. Det kan for eksempel ha kommet nye regler for hvordan den samme typen tak understøttes. Nye erfaringer betyr kanskje at du bør bytte undertaket også, eller å etablere et hvis det ikke finnes. Skifter du fra et lett tak til et tyngre, eller legger det nye taket oppå det gamle, må du ofte gjøre konstruksjonen sterkere.
Hvis du vil at taket skal holde seg lengst mulig, er det teglstein eller en solid betongstein du skal bruke - og husk at undertaket ditt også skal holde like lenge, ellers er det ikke mye hjelp i lang levetid på steinene. En optimal løsning er ofte et undertak av rupanel med takbelegg under steinene.
Når det gjelder pris er det vanskelig å være eksakt. Prisene vi har anslått er for ferdig lagt tak. I tillegg kommer beslag og tilbehør, som ofte betyr 30-40 prosent i tillegg på kostnadene.
1. Takbelegg
Takbelegg kan du fint legge selv, i hvert fall hvis du legger det som glatt tak eller med shingel. Moderne takbelegg er elastisk og holdbart, og holder tett selv på tak med mange detaljer. En lav vekt gjør at det kan erstatte andre tak, uten å forsterke konstruksjonen.
Materialet
Dagens takbelegg er normalt bygget opp på en kjerne av polyesterfibre med SBS-kunstgummi på begge sider. I motsetning til eldre utgaver med en skrøpeligere kjerne av papp, gir dette et veldig elastisk materiale med lang holdbarhet. Takbelegg til topplag har typisk et beskyttende lag skifergranulat på oversiden. Legger du to lag, er underbelegget bestrødd med sand. Lister til listetekking fås både i metall og trykkimpregnert treverk.Takets oppbygging
Som underlag for takbelegg bruker du rupanel, takkryssfinér eller OSB-plater, alle med not og fjær. Mellom platene skal det være plass til bevegelser. Plater kan få problemer med fukt, mens rupanel alltid er en god løsning. Takbelegg settes fast med spiker, selvklebende bakside eller taklim og det kan smeltes fast til underlaget. Oftest brukes en kombinasjon av teknikkene.Typisk bruk
Flatt tak (helling minst 2,5 cm per meter): glatt takbelegg
Tak med større helling: glatt tak, shingel og listetekking
Nytt lag belegg oppå eldre tak med takbeleggKarakteristiske egenskaper
Veldig tett taktekking
Lang levetid
Elegant og tidløst
Krever god ventilasjon i takrom, særlig oppå platerFakta
Vekt per kvadratmeter: Cirka 15 kilo, inkludert underlag
Holdbarhet: Inntil 30 år, avhengig av løsning, takvinkel m.m.
Risiko for fuktproblemer: Middels
Pris per kvadratmeter: Fra cirka 300 kroner for ferdig takEgnet til gjør det selv-arbeid
Godt egnet, men takbelegg med listetekking er for fagfolk.
2. Ståltakplater
Stålplatetak med plater som rekker fra mønet til takfoten, er et enkelt tak å legge. Kortere utgaver, f.eks. formet som takstein, er også enkle å legge selv. De gamle platene ga fra seg mye lyd i regnvær og hadde problemer med kondens. Begge deler kan du unngå i dag.
Materialet Takplatene har en kjerne av stål, som er beskyttet mot tæring på forskjellig vis på begge sider. Mange moderne plater har et lag med steingranulat på overflaten, og denne behandlingen gir en viss lyddemping ved blant annet regnvær.
Takets oppbygging Ståltakets oppbygging avhenger av hvilken type plate du velger - og av om du vil legge de nye platene oppå et eksisterende tak. Noen utgaver krever undertak, men du kan også finne plater som kan legges uten undertak, f.eks på et uthus. Generelt er stålplate-tak så tette, at det ikke trenger inn regn eller fykesnø under dem, men risikoen for kondensdrypp gjør at de fleste legges med undertak. Enkelte ståltakplater klarer kondens problemet med spesielle belegg på undersiden, eller med skjøter som fører ut kondensvannet på oversiden av taket. En vanlig løsning er å legge stålplater oppå et gammelt tak. Det kan være en effektiv måte å få nytt tak på, men det gjør at du ikke finner ut hvordan ting er på undersiden, og økt vekt kan kreve forsterkning.
Typisk bruk
Alle typer bygg
Kan monteres oppå eksisterende takbeleggKarakteristiske egenskaper
Utseendet spenner fra enkle bølgeplater til taksteinsplater
Betydelig risiko for tæring nær kystenFakta
Vekt per kvadratmeter: Fra cirka 7 kg
Holdbarhet: Inntil 30 år, avhengig av løsning, takvinkel, m.m.
Risiko for fuktproblemer: Middels
Pris per kvadratmeter: Fra cirka 150 kroner for ferdig takEgnet til gjør det selv-arbeid
Godt egnet. Enkelt og raskt å legge.
3. Fibersementplater
Fibersementplater er enkle og raske å legge, leggingen vil du ikke få problemer med. Det er et fornuftig og billig tak, men uten imponerende lang levetid - likevel har det ofte 15 års garanti. Platene kan legges uten undertak på uthus, og ned til 15 graders takvinkel.
Materialet Fibersementplater lages av en sementbasert masse, som er armert med fibre. Tidligere besto armeringen av asbestfibre, og platene gikk under navnet eternittplater. Noen av disse platene ser du fortsatt på gamle hus, men dagens utgaver er ufarlige. Platene fås i forskjellige farger, men du må regne med at fargene kan falme av.
Takets oppbygging Platene veier lite, og krever ikke en spesielt sterk konstruksjon, men for å unngå at du tråkker gjennom platene når du har et ærend oppe på taket, kreves det i dag såkalte mellomlekter. Hvis du skifter ut et gammelt tak av fibersementplater, skal du derfor være oppmerksom på at du kanskje ikke kan legge de nye platene uten videre. Hvis det ikke er mellomlekter under de gamle platene, må du enten få det på plass, eller bruke spesielle takplater med innstøpte bånd, som tåler å bli tråkket på. Inneholder de gamle platene asbest, er det strenge regler for hvordan de skal håndteres. Dette takles gjerne forskjellig fra kommune til kommune.
Typisk bruk
Eldre eneboliger, carporter, uthus, driftsbygninger o.l.
Bygninger med minst 15 graders takvinkelKarakteristiske egenskaper
Billig og forholdsvis enkel å montere
Forholdsvis kort levetid
Klassisk utseende (mange vil kanskje si kjedelig)Fakta
Vekt per kvadratmeter: Cirka 15 kg
Holdbarhet: Inntil 30 år, avhengig av takvinkel m.m.
Risiko for fuktproblemer: Liten
Pris per kvadratmeter: Fra cirka 300 kroner for ferdig takEgnet til gjør det selv-arbeid
Godt egnet.
4. Betongtakstein
Betongtakstein er et billig og solid tak, med lang levetid, som du trygt kan legge selv. Det krever en solid konstruksjon, og du må bære mange kilo stein opp på taket. De aller fleste utgavene må du legge med undertak. Noen typer kan likevel legges uten, på uthus og andre enkle bygg.
Materialet Taksteinene lages av gjennomfarget betong, som presses i fasong og får en overflatebehandling som beskytter mot været og lyset. Betongtakstein har vært brukt i mange år uten nevneverdige problemer, og utseendet holder seg lenge uendret.
Takets oppbygging De fleste betongtakstein legges på et undertag, men kravene til undertaket er mindre enn ved vingeteglstein, fordi betongtakstein i seg selv danner en veldig tett flate. Leverandørenes monteringsbeskrivelser forteller deg hva som kreves av undertaket ditt. Uansett krav, er det alltid smart å finne et undertak som holder like lenge som taksteinene. Steinene legges på taklekter oppå sløyfer. Lekteavstanden tilpasses taklengden, innenfor et gitt intervall, slik at du alltid får det til å gå opp med hele stein fra takfot til møne.
Typisk bruk
Alle tak med minst 14 graders takvinkel
Mest brukt på vanlige eneboliger
Som nytt tak oppå et gammelt takbelegg, men husk at huset og takkonstruksjonen skal kunne bære den økte vektenKarakteristiske egenskaper
Veldig tett taktekking
Lang levetid
Elegante og tidløse løsninger
Krever god ventilasjon i loftsrommet når du bygger med undertakFakta
Vekt per kvadratmeter: Cirka 35 kg
Holdbarhet: Inntil 80 år, avhengig av type, takvinkel, m.m.
Risiko for fuktproblemer: Middels
Pris per kvadratmeter: Fra cirka 250 kroner for ferdig takEgnet til gjør det selv-arbeid
Egnet til gjør det selv-arbeid, også når det gjelder undertaket.
5. Tegltakstein
Klassiske tegltakstein kan du også legge selv, men det er en stor jobb. Teglstein legges med undertak, og det finnes flere utgaver. Velg den typen som passer best hos deg. Tegltakstein tar seg godt ut på eldre, klassiske hus, og steinene blir ofte bare penere med årene.
Materialet Tegltakstein lages av leire, som presses i ønsket form og brennes i en ovn. Noen utgaver får etterpå en behandling på overflaten, for eksempel glaserte steiner. Enkelte steder er det forbud mot glasert stein, så sjekk før du handler. Et opplagt valg for en gjør det selv-mann, er vingetegl. Fordi tegl varierer mer i størrelse enn betongtakstein, må du kanskje sortere dem.
Takets oppbygging Ved vingetegl stilles det store krav til undertaket, som kan være alt fra et fast undertak med rupanel og takbelegg, til en myk duk. Leverandørenes monteringsbeskrivelser forteller deg hva som kreves av undertaket ditt. Bestem deg om mulig for et undertak som lever like lenge som tegltaket. Da slipper du å legge om hele taket lenge før steinene må legges om.
Typisk bruk
Eneboliger med minst 15 graders takvinkel (25 for vingetegl)
Som nytt tak oppå et gammelt takbelegg, men husk at huset og takkonstruksjonen skal kunne bære den økte vektenKarakteristiske egenskaper
Klassisk, naturlig utseende
Rustikt utseende når du bruker vingetegl
Lang levetid, og steinene eldes ofte på en flott måte
Elegante og tidløse løsninger
Undertaket krever god ventilasjon i loftsrommetFakta
Vekt per kvadratmeter: Fra cirka 26 kg
Holdbarhet: Inntil 100 år, avhengig av type, takvinkel, m.m.
Risiko for fuktproblemer: Middels
Pris per kvadratmeter: Fra cirka 250 kronerfor ferdig takEgnet til gjør det selv-arbeid
Godt egnet, men som med betongtakstein et det en stor jobb.