Legge nytt tak selv

Når du har bestemt deg for at huset skal få et nytt tak, må du forsikre deg om at du får riktig tak. Og det helt rette taket er også et tak du kan legge selv. Det er nemlig veldig mye penger å spare, om du kan fjerne arbeidslønnen fra budsjettet.

Mange bra tak på markedet

Det er masser av bra tak å velge mellom når du har bestemt deg for å legge et nytt tak. Noe av det enkleste du kan gjøre, er å legge et tak av ståltakplater, som går i lange lengder fra møne til takfot. I gamle dager var ulempen med ståltak at de bråket når det regnet, men i dag får de et lag steingranulat som demper støyen fra regn.

Legg et tyngre tak

Hvis du har lyst på en enda større gjør det selv-oppgave, kan du velge å legge et klassisk tegltak. Det veier en del og tar lenger tid å legge, men resultatet blir også et godt tak som holder i mange år.

Ha orden på undertaket

Bra tak krever bra undertak. Derfor er det også viktig at du har orden på undertaket når du selv vil legge et nytt tak. Hvis undertaket ikke er sterkt nok, vil du ikke få tilstrekkelig glede av selve taket. Om du legger et tungt, langtidsholdbart tegltak oppå et svakt undertak, må du skifte det etter en kort stund.

Forskjell på pris på bra tak

Prisene på de forskjellige takene varierer mye. Nye tak av takpapp eller ståltakplater er billigere enn de bra takene av tegl som koster minst 300 kr per kvadratmeter. En stor del av utgiftene til et nytt tak går dog til tilbehør og beslag, som ofte betyr 30-40 prosent i tillegg på kostnadene.

De bra takene kan bli like så gamle som deg

Et bra tak av tegl kan holde i flere generasjoner. Faktisk sies det at et tegltak kan holde i minst 80 år, om den underliggende konstruksjonen er laget ordentlig. Et nytt tak er en dyr investering, men også en som gjerne skal holde i mange år.

Komplett veiledning: Hvilket tak kan du enklest legge selv?

Tegl, stål, takpapp - det er mange bra tak å velge mellom, og du kan selv legge dem. Men hvilket skal du velge?

Last ned veiledningen for å høre våre eksperters tips til hvilket tak du får mest ut av, hva du enklest kan arbeide med selv, og hvor mange år du kan regne med at ditt nye tak holder.